Husk: Julepapiret skal i restavfallet

Gå til hovedinnhold

Husk: Julepapiret skal i restavfallet

De aller fleste steder i landet, med unntak av Oslo, skal julepapiret kastes i restavfallet.

De aller fleste av oss har for lengst lært oss å kildesortere avfallet vårt: Matrester, plast, papir, glass, hermetikk – det meste har sin plass i en spesiell dunk eller sekk for et videre liv etter at vi er ferdig med det. Men ikke alt er like lett å kategorisere. Og julepapir er blant disse. For til tross for navnet, er det nemlig ikke særlig mye papir i denne innpakningen. Derfor skal det heller ikke i papirdunken.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Mye leire

- Julepapiret består faktisk av en stor del leire, og inneholder også mye fargestoffer. Disse tingene gjør at det er vanskelig å utnytte materialet i gjenvinning, forklarer fagsjef Henrik Lystad i Avfall Norge.

Derfor ønsker avfallsselskapene i de fleste av landets kommuner at vi sorterer julepapiret i restavfallet. Oslo er et unntak: Der kan du kaste julepapiret sammen med annet papir, papp og kartong.

 

Papirprodukter av lav kvalitet

- I Oslo sorterer avfallsselskapet ut julepapiret fra resten av papiret og bruker det som råmateriale til spesielle produkter. Julepapiret blir stort sett til blandingskartong til emballasje og fyllstoff. Dette kan brukes i produksjon og distribusjon, forklarer pressekontakt Jørgen Bakke Fredriksen i Renovasjonsetaten i Oslo kommune.

- Så julepapiret blir ikke bare fjernet fra «høykvalitetspapiret» og brent sammen med restavfallet?

- Nei, julepapiret går til nye lavkvalitets-papirprodukter. Så det brukes til noe nyttig, sier Fredriksen.

Kommunikasjonsrådgiver Bim Cornelia Kase i Norsk Gjenvinning forklarer at det ikke bare er julepapiret som sorteres etter at forbruker har levert det til resirkulering. Bølgepapp sorteres ut og blir til ny bølgepapp ved et mottak for slikt, mens aviser, magasiner og andre ark sendes andre steder og blir til nytt avispapir eller toalettpapir.

 

Ikke brenn det

Når man står der med en sekk full av sammenkrøllet papir, gavebånd og merkelapper, kan det være fristende å hive alt i peisen. Men det bør man ikke gjøre, advarer Tom Erik Galambos, leder i Feiermesternes Landsforening.

- Når du pakker sammen julepapiret, hiver det i ovnen og tenner på gir det høy varmeutvikling fort. Dette kan føre til at du ødelegger komponenter i ovnen, eller det kan føre til pipebrann. Har du en nyere, rentbrennende ovn fra etter 1998 må du være spesielt nøye med hva du putter i ovnen, sier Galambos. I slike ovner bør du helst ikke engang brenne avispapir, men holde deg til ved og tennbriketter.

- Noen har stearinlys i ovnen, eller de slenger inn fett fra matavfall. Dette bør unngås, av samme grunn som nevnt ovenfor: Det gir for høy varmeutvikling for raskt. Ovner i dag har en makstemperatur som ikke bør overstiges, det ødelegger dem på sikt. Dessuten forurenser det veldig. I dag har vi så gode returordninger for avfall at slik brenning dessuten er helt unødvendig, sier Galambos.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer