Hus og hytte i ett

Gå til hovedinnhold

Hus og hytte i ett

Den opprinnelige planen var å bygge en hytte med sjøutsikt. Resultatet ble et arkitektbearbeidet typehus hundre meter unna strandkanten.

Vigdis og Bent Edvardsen ønsket å starte pensjonisttilværelsen med å bygge en hytte nær sjøen. En båt sto også på ønskelisten.

Vigdis Edvardsen.–  Vi endte med hytte og hus i ett, forteller paret.

Området de hadde valgt seg ut var Halden, og prosessen startet med å finne en tomt. Paret fulgte nøye med på Finn.no og trålet markedet. Ingen bolig nær sjøen falt i smak, og ideen om å bygge sin egen ble sådd. De fant tomten, rik på utsikt, utfordringen var at den befant seg på en 45 grader bratt fjellskrent.

– Det var et sted som «ingen skulle tru at nokon kunne bu», forteller Bent Edvardsen. – Jeg lagde et stillas for å se hvordan huset ville ligge i terrenget. Deretter fant vi et hus i en katalog som dannet grunnlaget for hvordan vi ønsket vårt.

Bent laget en modell, og en arkitekt sørget for tegningene.

– Vi har bygd hus en gang tidligere, og visste hva vi gikk til, og hva vi ville ha. En dyktig byggmester – og god oppfølging under byggeprosessen, sørget for at vi kunne flytte inn sommeren 2007, et drøyt halvår etter at det første spadetaket ble tatt.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Lokale håndverkere

En smed har smidd gelenderet.Eierne har konsekvent brukt lokale håndverkere; murer, glassmester – og en smed har smidd trappegelenderet.

– Det var en stor fordel å få tegne planløsningen selv, forteller paret. – Vi ønsket et stort kjøkken som kunne samle mange. Det gikk på bekostning av stua, men det er på kjøkkenet vi er mest.

Vaskerom og toalett ved inngangen var også nøye planlagt. Store lyse flater og rikelig med vinduer som vender mot syd, der sol og utsikten er, var viktig elementer. I underetasjen ble en egen gjesteavdeling med bad tegnet inn. Hvert sitt hobbyrom har også eierne fått, og en egen sone som inneholder tv og sofa til barnebarna.

Hele tomten ble sprengt ut, og da paret flyttet inn var uteområdet en grushaug. Det ble kjørt på tonnevis med jord.

– Vi dro til hagesentrene i de tre nærmeste byene da høsten kom og tømte lagrene. Jeg sto med hodelykt i høstmørket og plantet tre hundre planter, forteller Vigdis. – Alt overlevde, og våren kom med fiks ferdig hage. Sommeren etter kom det flere planter til. Vekstforholdene i Halden er så gode at Vigdis må grave opp planter som sprer seg; dem gir hun med glede bort til naboer og venner.

 

Kunstmakernes fargerike

Pensjonisttilværelsen er en god tilværelse og paret får tid til sine kreative sider: Bent har skaffet seg en keramikkovn og både snekrer og modellerer. Vigdis syr, strikker, modellerer og maler. Alle kroker og kriker i huset er i bruk – og aller mest uterommet; der oppholder paret seg fra mars til november. Det milde klimaet sørger for lange somre og milde vintre.

- Nå ser vi frem til våren hvor snart tre hundre løker skal blomstre, det er da det virkelig gode livet begynner.

 

 

 Huset, som kneiser høyt til værs, er beiset med svart olje-beis. Muren er hvitmalt mens vinduene er malt eggehvite.
 
 Lampen over spisebordet har Bent Edvardsen designet selv, og en snekkerkyndig svoger har bygget den.
 
 Den røde skinnsofaen fra Ikea bare måtte Vigdis ha, og ble det første nye møblet i huset. Veggkunsten er egenprodusert. Vigdis har malt bildet i midten og kråka har Bent skåret ut og Vigdis fargelagt. Det minste bildet er barnebarnas tegninger som Vigdis har kopiert med blåpapir og føyd til egne streker. Settbordet er totalforvandlet etter at Vigdis har satt sitt personlige preg på det.
 
 Huset ligger høyt og fritt, og fra stuen er det god utsikt til sjøen. På den måten har paret fått hus og hytte i ett.
 
 Innredningen på badet er planlagt ned til hver minste detalj.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer