En nøkkelfri hverdag

Gå til hovedinnhold

En nøkkelfri hverdag

En løpetur uten nøkler i treningsbuksa, håndverkere som får engangskode eller slippes inn via app, varsel når ungene kommer hjem fra skolen – interessen for nøkkelfrie elektroniske låser øker.

Da Fredrik Levinsky måtte skifte ut en ytterdør som trakk i huset i Asker, valgte han også å bytte ut den tradisjonelle låsen med en elektronisk kodelås.

– Vi tenkte at det ville være veldig praktisk når vi har barn – å slippe å tenke på nøkler som må huskes og som kan forsvinne, sier han.

Sammen med samboeren Guro har han barna Jesper på snart 8 år og tvillingene Ella og Emily på 4,5 år. Eldstemann har nylig begynt å gå alene hjem fra SFO, og synes det er supert å slippe å huske nøkler.

– Han synes det er litt kult. Han styrter alltid ned for å låse opp når noen kommer på besøk også. Tvillingene bruker den naturligvis ikke ennå, men de synes det er gøy å låse døra når vi går ut, forteller trebarnsfaren.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Styres med app

Levinsky valgte en lås fra Yale Doorman, som er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd (FG). Planen er nå å få låsen koblet til en alarm, slik at familien også kan styre låsen via en app. DROPPET NØKKEL: Jesper og pappa Fredrik Levinsky.DROPPET NØKKEL: Jesper og pappa Fredrik Levinsky.

– Det er fint å kunne se når Jesper har kommet hjem, for eksempel. Når vi var barn måtte vi ringe og si fra at vi var hjemme – nå kan vi se om barna har kommet hjem i appen, sier han. 

– I tillegg får vi beskjed om det hvis et av barna ikke har klart å lukke døra ordentlig. 

Før de gikk til innkjøp av dørlåsen snakket familien om mulige utfordringer, og at barna eventuelt kunne gi bort koden.

– Det er jo muligens en risiko, men jeg tenker at den på ingen måte er større enn at Jesper mister nøklene ut av sekken på skolen, eller at han legger dem igjen på fotballbanen. En kode kan og bør du jo skifte med jevne mellomrom. Det er skumlere med nøkler på avveie, sier Levinsky.

Stor interesse

Øystein Nesse er produktsjef hos TrioVing, og forteller at interessen for elektroniske låser har økt jevnt og trutt siden de lanserte sin første elektroniske lås for privat bruk i 2011. 

– De som har fått elektronisk lås installert sier at de aldri vil tilbake. De fleste er veldig opptatt av hvor enkelt og deilig det er å slippe nøkler. Du har full kontroll på hvem som har adgang til boligen din til enhver tid, sier han. 

Har du en avtale med en rørlegger kan du velge å opprette en engangskode som varer i 24 timer, eller du kan slippe inn rørleggeren via en app når han står utenfor. Har du for eksempel en renholder som skal inn i boligen din til faste tider, kan du få en kodebrikke eller en kode som kun fungerer til gitte tidspunkter. 

– Du har mange valg, og det er utrolig enkelt. Du kan få varsel når barna kommer hjem fra skolen, og du kan skru av og på smekklåsen hvis det passer seg slik, forteller Nesse.STOR GUTT: Jesper har ingen problemer med å huske  koden han trenger for å komme inn.STOR GUTT: Jesper har ingen problemer med å huske koden han trenger for å komme inn.

Tomme batterier

Man kan altså fort bli vant til å slippe å tenke på å ha med seg nøkler overalt. En løpetur uten nøkler under matta eller i treningsbuksa er de fleste fornøyd med. Men skulle du miste nøkkelen eller glemme den kunne du før ringe låsesmeden – hva gjør du nå hvis du plutselig står utenfor og låsen er tom for batteri?

Produktet er drevet av batterier, så de kan jo naturligvis gå tomme – både når du er hjemme og borte.

– Er du inne har produktet en mekanisk nødåpning, noe som er veldig viktig med tanke på eventuell brann eller andre nødstilfeller, sier Nesse.

Står du på utsiden er situasjonen en annen. Et tips er å oppbevare et batteri i bilen eller et annet tilgjengelig sted, som du kan holde under polene under låsen slik at du kommer deg inn. 

– Har du et ekstrabatteri liggende et sted skal det ikke være noe problem. I tillegg vil låsen varsle deg om at batteriet er i ferd med å gå tom i god tid før det skjer, sier Nesse.

Ikke billigere forsikring

En nøkkelfri lås kan altså gjøre hverdagen noe enklere for mange av oss, men er det tryggere enn en tradisjonell lås?

Hos Gjensidige forteller kommunikasjonsdirektør Øystein Thoresen at deres erfaring er at elektroniske låser er trygge og at de har gode erfaringer med dette. 

Om du velger en lås som er FG-godkjent eller ikke har imidlertid ikke noe å si for prisen på forsikringen. 

– Vi gir ingen spesielle rabatter for disse låsene, sier Thoresen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvordan skal fremtidens strømstøtte se ut?

Les mer