Slik velger du riktig sluk

Gå til hovedinnhold

Slik velger du riktig sluk

Den tiden da sluket var rundt og slukristen så lik ut på alle norske bad er for lengst forbi. I dag kan du velge hvilken form sluket skal ha, og utvalget av slukrister er nærmest uendelig.

De siste års trend er at et sluk ikke lenger bare er et sluk. Det har kommet en lang rekke muligheter når du skal velge både plassering og rist på badet. Risten kan for eksempel gå i ett med flisene på gulvet eller langs veggen og den kan skinne som det reneste gull i hjørnet eller ha en tekst som gjør deg glad. Valgmulighetene er like mange som det finnes fliser på gulvet - vel og merke så lenge arbeidet under risten gjøres riktig.

- Med TEK 17 som ble tatt i bruk i juli i år, er det nytt at sluket ikke nødvendigvis må være i gulvet. Dermed er veggsluk plutselig blitt et nytt alternativ. Du må bare påse at det er fall mot sluket slik at vannet renner dit det skal, for det krever forskriften, forteller Ken Røsholt hos Varme og Bad rørleggeren Funksjonell VVS på Romerike.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Design forenkler

Ikke bare er mange av de nye sluktypene vakre å se på, men utformingen forenkler baderomshverdagen. Slukrenner er noe som er blitt veldig populært og gir badet et eksklusivt uttrykk, men er også fint for håndverkeren. Rent praktisk gjør disse slukene det enklere å legge fall.

- Slukrenner har normalt samme kapasitet som standardsluk. Det vil si at selv om sluket er lenger, så tar det ikke unna mer vann enn tradisjonelle sluk. Planlegger du en stor regndusj, eller kanskje to dusjer, må du kanskje legge inn en ekstra slukrenne og beregne et større avrenningsområde i dusjsonen, forteller Røsholt. 

En slukrenne gir deg også muligheten til å velge større fliser. Større fliser gir færre fuger noe som betyr enklere rengjøring og vedlikehold. 

- Man kan for eksempel også velge å ha et trekantet sluk innerst i hjørnet. Da slipper du å tråkke på det i dusjen. Du kan velge et diskret hjørnesluk som går i ett med flisene, eller du kan går for en lekker rist som blikkfang. 

Det er ikke til å komme unna at designsluk som regel koster litt mer enn standardsluk, og kanskje krever noe ekstra arbeid når det skal monteres.

- Det er enkelt å ta en prat med rørleggeren som skal gjøre jobben for deg. Han veileder deg slik at du får den løsningen du helst vil ha, dersom det passer inn.

Utrolig, men sant

Hvor merkelig det enn høres ut, så er det altså fullt mulig å legge sluket i veggen, så lenge vannet blir ledet dit. I praksis legges avløpet i veggen, og vannet ledes inn i via en slisse langs gulvet. Alt som er synlig av sluket, er et lite deksel nederst på veggen.

- En klar fordel med veggsluk, er at du får en hel og ren gulvflate på badet, også ser badet veldig moderne ut. Det er viktig å være klar over at veggen må være tykk nok til å romme avløpet som skal ligge i veggen dersom du ønsker å ha veggsluk.

Kravet om fall er fortsatt ufravikelig uansett hva slags sluk man velger.

- Også må jeg understreke ekstra tydelig hvor viktig det er med skikkelig membran på badet. Er ikke overgangen fra membran til sluk skikkelig tett blir det vannskader uansett hvilket sluk man har valgt, sier Røsholt. 

Standardsluket duger fortsatt

Å dusje rett på gulvet har blitt helt vanlig. Hus & Bolig har tidligere skrevet om forskjellen på å dusje rett på fliser og det å ha dusjkabinett. De runde og firkantede standardslukene gjør fortsatt en veldig god jobb, men er blitt mindre populære de siste årene og blir stadig sjeldnere å se i nye boliger.

- Hos dagens husbyggere står både både slukrenner og hjørnesluk høyt på ønskelista. Framover blir det sannsynligvis flere veggsluk også, forteller Røsholt.

Ønsker du derimot å ha dusjkabinett på badet, er du nødt til å ha et tradisjonelt sluk. 

- Det er fordi slukrenner verken har plass til avløpet, eller kapasitet til å svelge unna de oppsamlede vannmengdene fra et dusjkabinett. Da er det fortsatt standardsluket som gjelder, forteller han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer