Nytt bad: Husk å be om dokumentasjon

Gå til hovedinnhold

Nytt bad: Husk å be om dokumentasjon

Husk å be om dokumentasjon på baderommets oppbygning når du pusser opp eller rehabiliterer - dette er viktige papirer å ha for deg som huseier, og svært mange håndverkere glemmer å tilby eller ettersende dem.

NYTT BAD

Ifølge teknisk forskrift har du automatisk krav på dokumentasjon som forteller hvordan du skal bruke og vedlikeholde baderommet når rehabiliterer eller bygger nytt bad som er søknadspliktig. Er tiltaket derimot ikke søknadspliktig, har du ikke automatisk krav på dette. Det er heller ingen lover som sier at du skal ha dokumentasjon på hvordan badet er bygd opp, altså hvordan det ser ut under flisene, uansett om tiltaket er søknadspliktig eller ikke. Men dette er ting som er svært viktig for deg som boligeier å vite, og ting du derfor bør være påpasselig på å kreve levert allerede når du inngår avtale med håndverkeren. 

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Svarteper

Det er nemlig du som blir sittende med svarteper dersom du ikke får papirer som forteller hvordan badet er bygd opp. Pengene som er brukt på badet vil nemlig ikke kunne gjenspeiles i en boligtakst. Dersom du skal selge vil dette kunne bety et rent tap i form av lavere takst og prisantydning enn ellers.

Også om man ikke skal selge, er det en ulempe ikke å ane hvordan badet er oppbygd: man kan rett og slett ikke vite om håndverkerne har laget et godt bad eller ikke. For flisene kan være så fine de bare vil - på et våtrom må veggene eller gulvet bak flisene også være korrekt bygd opp. Dersom noe må repareres og andre håndverkere kommer inn, vil det gjøre jobben deres vanskeligere og trolig også større og dyrere dersom de ikke får noen beskrivelse av hvordan badet er bygd.

 

Dyrt

- Jeg var nettopp hos en dame som hadde fått nytt bad til 300 000 kroner, men ikke en eneste beskrivelse av hva som befant seg under flisene, forteller takstmann Arne Hansen i Vinger Takst og Byggvurdering i Kongsvinger. Hansen har lang fartstid i bransjen, han foreleser på Norges Eiendomsakademi, og er også sentral i Fagrådet for våtrom med utarbeidelsen av Byggebransjens våtromsnorm og kursvirksomhet. 

- Som takstmann kunne jeg besiktige badet. Det så jo nytt og fint ut, og fallet var riktig - men da jeg undersøkte i en av inspeksjonslukene så jeg at toalettcisternen var plassert usikret inne i veggen, noe som er et avvik i forhold til kravene i Plan og bygningsloven, Teknisk forskrift og Våtromsnormen. Videre var det umulig for meg å vite om badet hadde membran, om det var bygd opp med gips- eller sponplater, om overgangene vegg-gulv var utført riktig og så videre - slike ting kunne jeg jo ikke se; heller ikke om eventuelle fuktproblemer fra tidligere var utbedret. Sånn sett kan man si at det nye badet var rimelig verdiløst. Jeg oppfordret henne til å reklamere på både toalettet og mangelen på dokumentasjon, forteller Hansen. 

 

Prosjektering først

Selv om badet skulle være søknadspliktig og du dermed har krav på FDV-dokumenter, bør du uansett sikre deg spesifikt hva slags dokumentasjon du vil ha overlevert med det nye badet, og at du vil ha mer enn bare FDV. Rådet fra takstmannen er å følge med fra begynnelsen av, ikke vente til badet står ferdig.

- Før håndverkerne begynner, så be om å få se hvordan badet prosjekteres, lyder rådet fra Hansen.

Han forteller at mange bad ikke prosjekteres i det hele tatt, men bare blir til sånn litt etter litt mens man holder på. Med denne metoden blir det dessverre ofte gjort feil.

- Har man ikke noen plan for fallet, for tersklene til tilstøtende rom og så videre, så skal det fryktelig mye til å få det riktig på første forsøk. Om du ikke har skisser, tegninger og planer på forhånd, kan du heller ikke sammenligne resultatet når badet er ferdig, og du som forbruker vet ikke om badet ble slik det skulle, påpeker Hansen.  

Når badet er ferdig mener han forbrukere bør være tøffe og holde igjen betalingen til all dokumentasjonen foreligger.

- Ellers går det rett og slett for lett i glemmeboka, både for badets eier og håndverkeren, sier han.

 

Enkelt

Tor Backe, administrerende direktør i Rørentreprenørene Norge, understreker at de oppfordrer sine bedrifter til å ta bilder før de dekker vegger og gulv med fliser. Han mener ikke det er noe stort problem med manglende dokumentasjon i våre dager, fordi det er blitt så enkelt for håndverkeren blant annet å knipse bilder underveis.

- Alle har en mobil de kan bruke, vi har dessuten utviklet en app for dette, og en mal for dokumentasjon, drift og vedlikehold, så dette er forholdsvis greit for håndverkeren å få til. Men det hender jo vi får spørsmål om hvorfor de må gjøre alt dette, sier Backe.

Han trekker da frem at det gir trygghet ikke bare for baderomseieren, men også for håndverkeren.

- Dersom det i ettertid blir tvist om skader, kan håndverkeren vise til hvordan badet ble overlevert, og eventuelt påvise at det er andre ting i ettertid som har forårsaket skaden, sier Backe.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer