Nå slipper du å søke for å pusse opp badet

Gå til hovedinnhold

Nå slipper du å søke for å pusse opp badet

Etter mye om og men er det endelig klart: Om du vil pusse opp badet selv skal du nå få slippe å søke kommunen om tillatelse.

Hus & Bolig har tidligere skrevet om hvilke regler som gjelder for den nevenyttige huseier som vil pusse opp badet selv. I et drøyt år har det vært strengt på området, og den som ville gjøre endringer på baderommet måtte søke kommunen om tillatelse. Nå firer kommunal- og regionaldepartementet på kravene, og fra 2012 er det ikke lenger nødvendig å søke om tillatelse før man gyver løs på de gamle baderomsflisene.

Først dersom du skal bryte brannskiller, må du søke om tillatelse. Det samme gjelder dersom du fysisk må gjennom vegger, gulv eller tak hos naboen for å plassere nye sluk eller rør.

-Fukt utgjør en vesentlig del av skadene på bygg. På den andre siden er det blitt for mye byråkrati knyttet til å søke om byggetillatelse. Vi fjerner søknadsplikten for å gjøre det enklere for folk. Men byggekravene om kvalitet gjelder selvsagt fortsatt, sier kommunal- og regionalminster Liv Signe Navarsete.

Frå nyåret blir dessuten kravene til tilgjengelighet og universell utforming i boliger noe forenklet. I små leiligheter kan man nå sette av mindre plass til bod: Etter de nye reglene kan størrelsen på bod halveres til 2,5 kvadratmeter i 1-roms leiligheter.

Boliger som bygges i bratt terreng får unntak både fra krav til stigning og trinnfri inngang. De får også noen unntak fra kravene om tilgjengelighet inne i boligen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer