Mange årsaker til knirk i parketten

Gå til hovedinnhold

Mange årsaker til knirk i parketten

Knirker det i parketten hos deg? Det kan det være mange årsaker til, men det er også ofte mulig å utbedre. Det får du vite mer om her.

Derfor knirker parketten:  Lister du deg rundt på parketten fordi den knirker? Finn årsaken før du utbedrer. Foto: Shutterstock

 Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

- Det er ikke nødvendigvis sammenheng mellom inneklima og opptreden av knirkelyder i parketten, for det er ikke bare i fyringssesongen at det knirker, sier Karl-Christian Mahnert i Norsk Treteknisk Institutt (Treteknisk).

Han forteller at det er tilfeller der knrik bare oppstår om sommeren, når treverket er på sitt fuktigste og parketten på sitt breieste.

- Finn årsaken til at parketten knirker, da kan du også utbedre det, råder Karl-Christian Mahnert ved Norsk Treteknisk Institutt. Foto: Treteknisk

- Ofte er det snakk om friksjon og bevegelse i sammenføyingssystemet mellom bordene, forteller Mahnert.

Når treverket blir fuktigere utvider det seg, og bordene kommer nærmere hverandre. Da kan bordene gnisse mot hverandre når parketten belastes.

Men det kan også skje når det blir tørrere; når treverket krymper og krympingen gir mer rom for bevegelse i låsesystemet.

- Teknologisk sett har knirking i parketten ofte med svelling og krymping av parketten å gjøre, sier han.

Knirk i parkett med produktskader eller produksjonsfeil

- Knirk kan også oppstå som en følge av en feil eller skade på parketten, påpeker Mahnert.

Det kan skje at du får en delaminering mellom midtsjikte og toppsjikte i parketten.

- Da vil det også knirke, sier han.

Det samme kan skje hvis du har unøyaktigheter i sammenføyningssystemet.

Monteringsfeil gir knirk

Den tredje store årsaken til knirk er monteringsfeil.

- Brukes det altfor mye krefter når parkettbordene slås sammen, eller når en parkett tas opp og legges på nytt uten å gjøre det med omhu, så kan det skade parkettkonstruksjonen, sier Mahnert.

Han forklarer at man i slike tilfeller kan få en skade i låsesystemet som ofte kan være i enten kryssfiner eller fiberplater.

- Hvis det oppstår sprekker der, så kan det bli bevegelse i den skadede skjøten, og så vil bevegelsen gjøre at man får gnissing mot tilstøtende bord, forklarer han.

Knirking med fastskrudde lettvegger

Parketten kan ha vært lagt riktig, men så har man kanskje satt en lettvegg oppå parketten og som er skrudd fast i parketten, og låser den.

- I Norge monteres som regel parkett flytende, det vil si at parketten ikke er festet til underlaget, og kan dermed trekke seg sammen og utvide seg som et flak, forklarer Mahnert.

Når det flytende gulvet blir låst, og bevegelse ikke er mulig ved at en vegg skrus ned i gulvet, så vil det oppstå lokale spenninger som gjør at man får friksjon og knirk.

Viktig at gulvet har rom for bevegelse

- Å gi gulvet tilstrekkelig rom for bevegelse er viktig, sier Mahnert.

Tunge gjenstander på parketten kan låse den.

- Samtidig må jo parketten tåle at man for eksempel plasserer et piano på gulvet, understreker han.

Han vet av erfaring at møblene må være veldig tunge for å låse parketten, og sier at mange leverandører av parkett ikke er flinke til å forklare hva gulvet kan tåle av tunge møbler.

Hvordan blir du kvitt knirk?

Først kan man forsøke å finne ut årsaken til at det knirker.

- Et stort skritt i riktig retning vil være å holde fukten i boligen på riktig nivå, men så vet jo alle at det er lettere sagt enn gjort, sier han.

  • Ofte blir det tørt inne når det er kaldt ute, det vil si i fyringssesongen.
  • Mekanisk balanserte ventilasjonssystemer suger inn tørr og kald luft som blir varmet opp.
  • Oppvarming av luften øker luftens kapasitet til å holde på vannet, dermed synker den relative fuktigheten (RF) inne og det blir tørrere.

Bruker du en luftfukter i fyringssesongen, så vil den ofte hjelpe å holde luftfuktigheten noenlunde i tråd med minimumskravet på 30 prosent relativ fuktighet (RF) som de fleste parkettprodusenter stiller til inneklima.

Men det er viktig å huske at dagens krav til luftutskiftning og våre effektive ventilasjonssystemer gjør det vanskelig å påvirke RF innendørs.

I tillegg advarer SINTEF og Norges Astma- og allergiforbund mot luftfuktere fordi man er redd for mugg og kondensasjon.

Dette er tipsene mot knirking i parketten

- Hvis gulvet er lagt feil, eller det har skader så er det ting man kan utbedre uten nødvendigvis å skifte gulvet, sier Mahnert, men påpeker at noen av utbedringsmetodene er krevende og bør utføres av fagfolk.

  • Man kan påføre en blanding av olje og voks i sammenføyingssystemet som hjelper mot knirking.
  • Har man en skade i låsesystemet, så går det an å sprøyte inn lim i det aktuelle området, men er et tiltak som krever erfaring og egnet utstyr.
  • Har man lameller hvor toppsjiktet løsner fra midtsjiktet så kan man lime det.
  • Kan ikke lydene tilskrives enkelte områder, så kan man ta opp hele parketten og lime den i not og fjær. Da vil knirkingen sannsynligvis bli borte.

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.