Derfor må du rense sluket - og slik gjør du det

Gå til hovedinnhold

Derfor må du rense sluket - og slik gjør du det

Det er ingen vei utenom: Sluket på badet må renses jevnlig.

Ja, vi vet det er ekkelt. Men det må dessverre gjøres. I sluket på badet legger det seg hår, såpe- og hudrester, som med jevne mellomrom må grafses vekk, for at ikke vannet skal renne tregere.

Se hvordan du renser sluket i videoen over!

Risiko for vannskader

- Renner vannet tregere, vil det etter hvert kunne trekke inn i gulvkonstruksjonen og gi fuktskade, sier byggteknisk rådgiver i Huseierne, Ingeborg Engh.

Dersom du har fått fukt inn under flisene på badegulvet, kan du se det i form av kalkutslag i fugene. Det ser ut som hvite renner i flisefugene. Noen ganger kan du også se at vann pipler opp langt unna sluket.

Men dersom du renser sluket jevnlig, slik at vannet renner godt unna hele tiden, reduserer du faren for slike skader betraktelig. Hvor ofte du bør gjøre det, kommer an på hvor mye det dusjes på badet ditt. Er du enslig og tynn i håret, slipper du billigere unna enn om dere er en stor og langhårig familie.

Slik rengjør du sluket

For å rense sluket fjerner du først lokket over sluket, hvis du har det. Under lokket finner du en rist.

- Jeg anbefaler at man fjerner hår fra risten etter hver dusj, sier Engh.

Da reduserer du mengden hår som går videre nedi sluket.

Når du har fjernet risten, ser du en kopp nedi sluket. Det er her godsakene gjerne fester seg. Koppen drar du opp for å få gjort den ordentlig ren.

- Nede i slukkoppen ligger det vann, og det skal det gjøre. Det er vannlåsen som sørger for at kloakklukt ikke kommer opp av sluket, forklarer Engh.

Tøm ut vannet og fjern først hår og gørr fra koppen. Deretter bør du vaske den i såpevann med en myk børste eller svamp. Zalo løser opp fett og kan fint brukes til vaskejobben.

- Bruk gjerne en myk tannbørste som kommer til overalt, sier Engh.

Det er viktig at børsten ikke skraper opp overflaten i slukkoppen – da vil nemlig skitt feste seg lettere, og du må rense sluket oftere.

Før du setter den rensede slukkoppen på plass i sluket, så vask også nedi selve sluket – langs kantene og der du kommer til. Når det også er rent der, setter du alt på plass, og kan glede deg over at du har vedlikeholdt badet ditt for denne gang.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer