5 gode grunner til å ha samboerkontrakt

Gå til hovedinnhold

5 gode grunner til å ha samboerkontrakt

Du unner vel samboeren din en trygg fremtid og en ryddig økonomi?

Likestilling? Kvinner tjener i snitt mindre enn menn. Derfor er det ekstra viktig at kvinner sikrer sine investeringer i for eksempel felles bolig. 

1) Samboerkontrakten er en forsikring – og en kjærlighetserklæring

En enkel samboerkontrakt kan fungere som en forsikring. Dere noterer ned hvem som eier hvor mye av bolig, bil og andre ting – og avtaler i fredstid hvordan disse tingene skal fordeles ved et eventuelt brudd.

Noe av det siste man ønsker seg ved et sårt brudd er nemlig – tro det eller ei – økonomisk kaos og tap.

Man håper selvsagt ikke at det skal bli slutt. At en part er utro, eller at dere vokser fra hverandre. Historisk forskning viser likevel at slikt skjer. Og folk som tegner brannforsikring – de håper vel ikke at det skal begynne å brenne?

Ved å inngå en samboeravtale unner du partneren din et ryddig brudd, om det går galt. Det er jo en skikkelig kjærlighetserklæring!

2) Samboerkontrakten rydder underveis

En samboerkontrakt handler ikke bare om et eventuelt brudd. I kontrakten kan dere regulere fellesøkonomien underveis i samboerskapet. Noter låneforpliktelser og alle faste utgifter og fordel dem slik dere mener er hensiktsmessig.

I en samboerkontrakt kan dere for eksempel bestemme at den som tjener mest skal bidra forholdsmessig mer inn i felles husholdningsbudsjett.

En slik løsning synes mange par er rettferdig – bare de tenker igjennom det. Uten kontrakt, er det større fare for at ting «bare blir sånn», og det er sjelden man da ender opp med en rettferdig løsning.

3) Samboerkontrakten hindrer krangling

Når det først er bestemt hvor mye hver av dere skal sette av til felleshandling, forsikringer, lån, avdrag og felles regninger – da slipper dere å krangle om dumme ting den andre parten bruker penger på.

4) Samboerkontrakten er dynamisk

Har dere kjøpt bil sammen? Eller har bare den som er mest opptatt av en god filmopplevelse lagt alle sparepengene sine i en skikkelig dyr TV? Få det inn i kontrakten.

Huseiernes samboerkontrakt for medlemmer er digital og dere kan når som helst logge dere inn og både gjøre endringer og legge til nye elementer, slik at kontrakten passer deres nåværende livssituasjon.

5) Samboerkontrakten fremmer likestilling

Kvinner tjener i snitt mindre enn menn, og jobber i snitt mer deltid. I praksis betyr dette at kvinner har mindre å sette av til sparing og investering. Derfor er smart pengeplassering ekstra viktig for kvinner. En samboerkontrakt som sikrer at kvinnen får sin rettmessige andel av boliginvesteringen er et viktig likestillingstiltak!

I forbindelse med kvinnedagen 8. mars deler Huseierne ut gratis samboerkontrakt – også til ikke-medlemmer. Tilbudet gjelder i hele mars! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer