Pollenvarsel: Slik kan du begrense plagene fra pollen

Gå til hovedinnhold

Pollenvarsel: Slik kan du begrense plagene fra pollen

Sesongen for pollen fra hassel og or starter først, så følger selje, mandelpil og grønnvier, men verstingen er bjørkepollen. Slik kan du begrense plagene.

Pollenplagene starter med hassel og or, fortsetter med selje, mandelpil og grønnvier før verstingen, bjørka, sprer sin pollen.

Tekst: Kari G. Dølgaard

For Norges én million pollenallergikere er kløende øyne, rennende nese og nysing sikre vårtegn.

Den verste perioden for de fleste er bjørkepollensesongen, som vanligvis varer fra midten av april til midten av mai i lavlandet sør i landet, men som nå har startet for fullt.

Pollensesongen forventes noe senere nord for Trøndelag.

Har du allerede hatt reaksjoner på pollen, er du sannsynligvis også allergisk mot selje, mandelpil eller grønnvier som tilhører planteslekten Salix.

Men noen tips og triks kan altså begrense plagene innendørs.

Sett filter i ventilasjonslukene

Du må få frisk luft inn i boligen, men under pollensesongen kan det være greit å «skalke» lukene. Spesielt på morgenen, når pollennivået er høyest.

- Det handler selvfølgelig ikke om å stenge ventilasjonen, sier bygningsrådgiver i Huseierne og biolog Ingeborg Bjorvand Engh.

Ingeborg Bjorvand Engh er bygningsrådgiver i Huseierne.

Hun råder rett og slett allergikere til å montere pollenfilter i åpne ventilasjonsluker eller spalter, for å hindre pollenkornene i å komme inn.

- Pollenfilter får du kjøpt i jernvare- eller byggevarebutikken, og kan monteres i veggventiler og foran spalteventiler for å filtrere ut pollen som kommer inn med luftbevegelse, forteller hun.

Sover du best med åpne vinduer, kan du hindre at pollenkornene kommer inn ved å montere et pollen-nett foran vinduet. Slike nett finner du blant annet på apotek.

Rengjør ekstra nøye

Støvsug gulv, møbler og tekstiler ofte, og la ikke støvet ligge i vinduskarmen heller. Er du allergiker er det best om du unngår renholdsprodukter i sprayform.

Velg heller en fuktig mikrofiberklut til rengjøringen, og legg den til vask når du er ferdig.

Klær, hår, hud og kjæledyr

Pollen fester seg til overflater og klær, og vi tar det derfor med oss inn.

Derfor er det smart å være nøye på å henge fra seg ytterklær så nære inngangsdøren som mulig for å unngå å spre pollen til andre deler av boligen.

Skyll også av hender og ansikt etter å ha vært ute, skyll av håret før du legger deg for kvelden, og skift ofte putevar.

Har du et kjæledyr som ferdes ute, vil det også få med seg pollen.

Om du ikke støvsuger kjæledyret, børst det om mulig ute før det skal inn, og sørg for at du har dyrefri sone på soverommet.

Pollenallergiker og hageentusiast

Venter det arbeid i hagen som du ikke kan utsette til midten av mai? Da bør du prøve å bruke en pollenmaske mens du holder på.

En pollenmaske kan det uansett være smart å anskaffe seg også om du skal trene eller være lenge ute.

Står det ei bjørk i nærheten av soveromsvinduet ditt, bør den kanskje erstattes med noe annet som ikke er allergifremkallende.

Er våren kommet så langt at plenen har begynt å vokse, bør du overlate plenklippingen til noen andre inntil pollensesongen er over.

Fakta:

Pollenvarsel for Norge

Sjekk denne lenken for å se pollenvarselet dag for dag: NAAF

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.