Å dyrke poteter er enkelt!

Gå til hovedinnhold

Å dyrke poteter er enkelt!

Potetplanten vil gjerne ha godt drenert jord, men er utrolig enkle å dyrke hjemme. Et godt drenert bed, en pallekarm, ei potte, ei bøtte eller 10 på balkongen er alle gode plasser.

Tekst: Kari G. Dølgaard

Til og med i kompostbingen, eller rett i gressplenen (uten å spavende jorda) kan du dyrke frem poteter viser det seg. Og visste du at å dyrke poteter forbedrer jorda den står i?

Man bør helst bruke settepoteter. Men hvorfor ikke bare ta de gamle potetene med groer fra kjøleskapet, spør du kanskje?

Å bruke sertifiserte settepoteter hindrer at du sprer potetsykdommer, og sørger for at du får en fin og frisk potetavling. For når du først dyrker poteter, så er jo poenget å kunne spise dem senere.

Før snøen smelter om våren kan du gå til innkjøp av settepoteter. Det er fordi potetene nå trenger å få lys slik at de får groer før du setter dem i jorda.

Det går fint an å dyrke poteter i bøtter eller potter på balkongen og terrassen. 

Når potetene har groer, sparer du flere ukers veksttid.

Det kan ta en måned før potetene har godt med groer, men ikke la dem stå ute hvis det fortsatt er frost. Blir de tørre, dusj dem litt med vann.

Målet er å sette dem i jord så snart jorda er frostfri.

Settepotetene kan du få kjøpt i hagesentre, planteskoler eller for eksempel Felleskjøpet.

Hvordan sette potetene?

Sett potetene i frostfri jord, ca. 10 cm ned og med 20 cm mellom hver potet, og dekk til med jord.

Dersom du setter poteter i potter eller bøtter, setter du bare en potet per potte/bøtte.

Husk at potter og bøtter bør ha hull i bunnen for drenering. For å unngå at jorda renner ut, kan du legge duk eller et tøystykke (en slitt t-skjorte) i bunnen.

Ikke glem at det også må være hull til drenering hvis du vil prøve å sette poteter i en stor plastkasse.

I en vanlig pallekarm kan du sette 8 til 10 poteter per kasse. Ikke glem å vanne potetene med en gang du har satt dem i jord, og vann regelmessig.

Poteter vil trenge fra 100 til 120 dager for å bli høsteklare. Det betyr at dersom du setter potetene etter 17. mai, vil du kunne høste potetene i slutten av august eller begynnelsen på september.

Vil du ha små tidligpoteter, kan du ta dem opp tidligere.

Når potetriset vokser

Når potetriset vokser, må du hyppe potetene. Det betyr at du må fylle jord eller kompost inntil og oppover stammen på potetplanten (potetriset).

Ved å hyppe potetene beskytter du dem mot eventuelle skadedyr, men du unngår også at potetene blir utsatt for sollys, noe som kan gjøre dem uspiselige.

For når potetene blir utsatt for sol, blir de grønne og de danner solanin og andre glykoalkaloider som er giftig i større mengder.

Hypper du ofte, altså fyller inntil med jord eller kompost, får du også flere poteter, fordi det da dannes nye poteter langs stilken.

Snart er potetene høsteklare

Potetriset vil blomstre i forskjellige farger alt etter hvilken sort du har satt. Etter avblomstring og når potetriset begynner å gulne, er potetene høsteklare. 

Når potetgresset er avblomstret og det gulner er potetene klare for å høstes.

Dyrker du i bøtter eller krukker, drar du bare opp potetriset, og siler resten av jorden mellom fingrene slik at du får med deg alle potetene.

Jorda kan du ta vare på i sekker til neste år.

Har du satt potene i pallekarmer eller rett i jorda, er det greit å bruke et greip til å grave dem opp med.

Oppbevar potetene kjølig

For å ha gode poteter lenge, bør de oppbevares mørkt og kjølig. Gjerne rundt fem eller seks grader. Det vil forsinke utvikling av groer, og hjelper potetene til å holde seg faste og fine lenger.

Potetene du ikke får plass til i kjøleskapet, må du finne et annet sted å lagre. Kanskje har du en kjølig kjeller? Eller en kjølig bod?

La gjerne potetene ligge i jord, da vil de holde seg godt.

Poteter rett på gressplenen!

Du kan også dyrke poteter rett på gressplenen! Legg dem ut med riktig avstand uten å spavende jorda, og dekk til med aviser.

Lag et hull i avisene slik at groene kommer opp. Dynk avisene rikelig med vann.

Legg så over godt med løv og gressklipp eller halm. Gresset under avisene blir kompostert og gir næring til potetene.

Sørg for at du fyller på med masse slik det er beskrevet for hypping etter hvert som potetriset vokser.

Når potetene skal høstes, løfter du på avisene og plukker dem frem.

Har du en kompost?

Hvis du har en kompost, kan du sette potetene rett i den også. Det samme gjelder også her med tanke på dybde, hypping og vanning.

 

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.