Slik holder du edderkoppene unna

Gå til hovedinnhold

Slik holder du edderkoppene unna

Er du blant dem som ikke setter særlig stor pris på overraskende besøk av åttebeinte småkryp om høsten? Her er noen tips som kan hjelpe deg som vil unngå edderkopper!

Husedderkopper er delt inn i flere underarter. Stor husedderkopp er en av våre største edderkopparter, og kan måle opptil ti centimeter fra bakerste til fremste beinspiss. Vanlig husedderkopp er noe mindre.

Om høsten kommer edderkopper inn i boligene våre av flere grunner. For det første er de på utkikk etter lune kriker og kroker for vinteren. De smetter dermed inn gjennom sprekker og utettheter, og forviller seg videre inn i boligen. For det andre er høsten parringstid, og hann-edderkoppene løper rundt og leter etter hunner. Ofte løper de inn i sokkel- og kjelleretasjer gjennom åpne dører, vinduer og lufteluker.

Edderkoppen er et nyttedyr

I tillegg er edderkopper, som de fleste andre dyr, alltid på utkikk etter mat. Og de fleste boliger har alltids litt edderkoppmat å by på – nemlig andre, mindre insekter, som midd, maur, sølvkre og så videre. Dersom du ikke er redd edderkopper, er det faktisk gode grunner til å la dem bli i boligen, fordi de fjerner andre insekter for deg!

Kjelleredderkopper lever bare der det er fuktig.

Du bør imidlertid være litt oppmerksom på kjelleredderkoppen. Har du mange slike, indikerer det at du har et fuktproblem, da disse ikke overlever i tørre miljøer.

Får du ikke sove med edderkopper i nærheten?

For noen av oss hjelper det imidlertid fint lite å vite at edderkoppen er et nyttedyr. Heller ikke at de etter sigende «bringer lykke». Noen av oss vil aller helst bare slippe å se dem, og får slett ikke sove om vi vet at de lusker rundt i nærheten av sengen om kvelden. Er du blant disse, har vi samlet noen råd. De gjør nok ikke at du aldri treffer på en edderkopp igjen, men kan hjelpe deg å holde antallet edderkopper i boligen på et minimumsnivå.

 

1) Bruk fysiske stengsler

Finmasket insektgitter foran vinduer og lufteluker vil være effektivt mot både edderkopper og andre insekter. Sørg også for å ikke ha ytterdør eller terrassedør mot bakkeplan stående åpen.

2) Tett sprekker og åpninger ute

Har du sprekker i grunnmuren eller utettheter mellom panel og grunnmur? Forsøk å tette alle kriker og kroker der edderkoppen kan klemme seg inn og forville seg videre innover i boligen.

3) Rydd godt

Ute: Sørg for å ha minst mulig inntil husveggen der edderkopper kan komme inn. Rydd unna buskas og vegetasjon, og dersom du oppbevarer vedstabler rett ved veggen under soveromsvinduet, for eksempel, så vurder å flytte dem. Alt som egner seg som gjemmesteder for edderkopper vil kunne tiltrekke dem og deretter vil de kunne komme seg videre inn i huset fra utegjemmestedene sine.  

Inne: Få mest mulig opp fra gulvet. Jakker, pledd eller håndklær som ligger slengt på gulvet er utmerkede gjemmesteder for edderkopper. Jo mer rusk og rask som ligger utover, jo flere fine gjemmesteder har de.

4) Støvsug ofte

Holder du gulvet rent og fritt for støv, smuler og annet rusk og rask, blir det både færre gjemmesteder for edderkoppene, men også mindre mat til insektene som edderkoppene spiser – og dermed mindre mat til edderkoppene.

5) Dra frem møblene

Trekk møbler som står inntil veggen ut fra veggen og støvsug bak. Mange edderkopper skjuler seg bak kommoder, bokhyller og annen type møblement som står mot veggen. La eventuelt møblene stå et stykke ut fra veggen i edderkoppsesongen på høsten, slik at du kommer til med støvsugeren ofte.

6) Tett ved listene inne

Er det sprekker og åpninger mellom gulv og lister eller andre steder rundt listverk, kan det lønne seg å tette med fugemasse. Det samme gjelder glipper i panel.

7) Bruk sterke dufter

Edderkoppene skal etter sigende mislike ulike sterke dufter: Eddik, sitron og peppermynteolje er ifølge kjerringrådene noe edderkoppene misliker. Forsøk å blande eddik, sitron eller peppermynteolje med vann og ha på en spruteflaske som du bruker ved dørkarmer eller andre steder der edderkoppene ellers ville komme inn.

8) Få deg katt

Store edderkopper vekker jaktinstinktet hos mange katter, og en katt kan dermed være til god hjelp med å holde edderkoppene unna boligen din.

9) Bruk insektsspray

Universalinsektsspray skal fungere mot edderkopper også, men bruk slike sprayer med forsiktighet og alltid etter anvisningen på pakken.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer