Nå er det på tide å rydde bort hagemøblene

Gå til hovedinnhold

Nå er det på tide å rydde bort hagemøblene

Hvis du vil unngå å kjøpe nye hagemøbler neste år, bør du vaske dem godt og vinterlagre dem riktig.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

For mange av oss har høsten bydd på mye godt vær og gode temperaturer. Det betyr at hagemøblene fremdeles står ute.

Men nå synker temperaturene, og været blir surere. Da er det greit å rydde inn hagemøblene, eller finne frem skrubben og presenningen.

Men hvordan er det egentlig best å lagre utemøblene for at de skal overleve vinteren uten skader, og er det noen forskjell på tre, rotting og stål?

Vask før lagring

Selv om hagemøblene kanskje ikke ser så skitne ut, bør du alltid rengjøre dem grundig før de ryddes bort for sesongen. Forurensning og støv, både i luft eller i regnvann, kan tære på møblene og gi dem kortere levetid hvis det ikke fjernes før vinterlagring.

Til vanlig rengjøring av hagemøbler er husvask eller andre milde rengjøringsmidler og varmt vann et godt alternativ. Skrubb lett og skyll grundig. Påfør gjerne olje eller annen impregnering på møbler som krever det.

Husk å tørke møblene godt før du setter dem bort, og sett dem for all del ikke opp-ned. Da får ikke vann og kondens renne skikkelig ut, og du risikerer frostsprengte og ødelagte møbler. Alle hagemøbler skal være laget slik at vannet renner ut dersom de står med bena ned.

 

 

Riktig oppbevaring

Kjøpsgarantien dekker ikke skader som følge av frost, tørke og uforsvarlig vinterlagring, så derfor er det verdt å bruke en time eller to på tampen av sesongen for å sikre at møblene kommer gjennom høsten og vinteren uten skader.

Mange typer hagemøbler kan stå ute gjennom hele året, men som hovedregel så bør ingen av dem gjøre det.

Det eller beste er å lagre møblene innendørs i innebod eller lignende, alternativt garasje, men det er jo mange som ikke har plass til dette.

Da er nest beste løsning å lagre de i skur eller under tak. Hvis dette heller ikke er et alternativ, så er det bare å finne frem presenningen.

Uansett innpakning så er altså målet å forhindre at snø og vann trenger inn, samtidig som du må unngå fukt og råte. 

Hvis du lagrer ute og bruker presenning eller trekk, må du sørge for at møblene har god lufttilgang. Legg gjerne noe på bordplaten for å sikre god luftgjennomstrømning mellom presenning og bordplate, og husk at presenningen ikke må gå helt ned til bakken rundt hele møblementet.

 

 

Tremøbler

Når det kommer til hagemøbler laget av tre, er holdbarheten veldig avhengig av hva slags type treverk de er laget av, hva slags klima det utsettes for og hvordan du lagrer de. Teak kan for eksempel stå ute, men tremøbler bør oppbevares innendørs siden de absorberer vann.

Det beste for treverket er alltid å oppbevare det tørt om mulig, men ikke for varmt. Tremøbler med småsprekker kan fort bli ødelagte i kulden hvis det kommer til fukt.

La heller ikke tremøblene stå i direkte kontakt med jord, altså rett på gressplen, for da slår råtesoppen ofte til. Og dypp gjerne møbelbeina i impregneringsolje før du setter dem bort.

Sett gjerne også møblene møblene 10 til 15 cm ut fra veggen. Sjekk også for mugg og svartsopp bak møbler og putekasser som står inntil yttervegger. Fordi dersom veggen er dårlig isolert, vil det kunne dannes kondens på veggen bak møblene. Står møblene for tett på veggen vil ikke kledningen tørke opp, og da kan det oppstå mugg og svartsopp.

 

Stål og aluminium

Rammer av aluminium har svært god holdbarhet. Disse ruster ikke, og er vedlikeholdsfrie. Hagemøbler i aluminium tåler derfor fint å stå ute om vinteren, da de ikke er så utsatt for rust. Det er lette møbler som er enkle å flytte på.

Stålmøbler derimot, er særlig utsatt for rustskader. Rust som ikke behandles eller fjernes ødelegger til slutt metallet, og stål er mye tyngre enn aluminium.

Men det skal nevnes at det finnes mange typer stål, også rustfritt.

 

 

Rotting og plast

Hagemøbler i kunststoff er mer robust enn treverk, men de må likevel dekkes til.

Plast inneholder mye kalk som igjen tiltrekker seg skitt, og de fleste av oss har nok opplevd plastmøbler som skifter farge fra hvit til grå. Bilpleiemiddel eller gulvvask kan brukes for å gi plasten glansen tilbake og motvirke sprekker.

Møbler i kunstrotting er også veldig enkle å vedlikeholde med en god såpevask og tørk, og de tåler mye og varer lenge. I tillegg er de så å si vedlikeholdsfrie. Men unngå såperester og høytrykk på slangen under skylling siden det skader flettverket.

Husk at du ved lagring under frysetemperatur kan risikere frostspreng dersom det ligger vann i stålrammene. Da kan møblene endre form og sprekke. Dersom du har møbler med rammeverk av tre risikerer du at rammeverket sprekker opp når det kommer i kontakt med vann. Så gå for aluminiumsramme om mulig.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer