7 tips til en ryddig garasje

Gå til hovedinnhold

7 tips til en ryddig garasje

Er du av dem som setter ting inn i garasjen til det blir så fullt at du mister oversikten? Vi er nok mange. En ryddig garasje er tid spart, og vi gir deg tipsene!

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Våren er kommet til store deler av landet, og garasjen er ofte stedet hvor vi leter etter redskap og ting til forskjellige vårlige sysler.

Ved å få system på alt du oppbevarer der, gjør du det enklere for deg selv, og vil sannsynligvis oppdage at du sparer mye tid og får mere plass. Dette er våre tips:

1 Tøm den

Sjekk værmeldingen og sett av en dag eller to til prosjektet. Det første du bør gjøre er å tømme garasjen helt slik at du får oversikt.

Kanskje innser du at det vil ta litt mer tid? Ha derfor en presenning for hånden slik at du kan dekke til tingene i fall det kommer noen regnbyger.

2 Sorter

Sorter alt etter bruksområde: Hageredskaper, håndverktøy, maleutstyr, sport, fritid og leker.

Noe kan kanskje kastes, noe vil du beholde, men kanskje finner du også noe du kan selge?

Når alt er sortert, finner du kanskje ut at det er en del ting du kan selge? 

Oppbevarer du også hagemøblene i garasjen, så skal de sikkert ut til 17. mai, men ha dem i tankene og finn ut hvor de skal plasseres neste gang de ryddes vekk når du organiserer garasjen på nytt.

3 Rengjør

Har du vegger i ubehandlet treverk har det sannsynligvis lagt seg støv og skitt på dem. Du har sikkert også en hel del spindelvev og døde insekter som setter seg ekstra godt fast i et ubehandlet treverk.

Vurder derfor å male veggene, da får du både en enklere rengjøringsjobb neste gang, og garasjen blir lysere.

4 Ujevnt gulv?

Synes du det er vanskelig å holde gulvet i garasjen rent, kan en løsning være å legge vedlikeholdsfrie plastfliser i gjenvinningsbart polypropylen som tåler alle temperaturer og høy vekt.

Flisene kan også legges på ujevne underlag, og er enkle å sette sammen ved hjelp av et klikksystem. Det finnes mange produkter på markedet, men ta en titt på nettet så finner du slike fliser hos for eksempel garasjegulv.no, IBG, Duri Fagprofil eller Storeys.

Kanskje finner du disse produktene i en byggevarekjede i nærheten også?

5 Bruk vegger og tak

Hvorfor ha alt på gulvet når vegger og tak er en glimrende lagringsplass?

Dessuten kan det være smart å få så mye som mulig opp fra et gulv som kanskje er rått, eller ganske enkelt fordi man lettere unngår at smågnagere tar en jafs i sakene.

Alt som kan henges opp på vegger eller i tak frigjør plass på gulvet og gjør alt både mer oversiktelig og lettere tilgjengelig.

Vegghengte sykler, bildekk, kjelker eller akebrett frigjør utrolig mye plass. Er veggene tiltenkt annen lagring, kan et par lekter i taket bli en utmerket oppbevaring for ski og staver.

6 Alt på sin plass

Håndverktøy har en tendens til å forsvinne akkurat når man trenger dem. Kjøp ei plate i kryssfiner som du skrur fast i veggen. Sorter verktøyet og bruk kroker eller spiker til å henge det opp på platen.

Slike proffe verktøystavler finner du i alle byggevarehus, men investerer du et par hundre kroner i ei kryssfinerplate som du skrur fast i veggen, fungerer det like bra.

Tegner du omrisset av verktøyet med tusj på kryssfineren, vil alle skjønne hvor det skal henges på plass igjen etter bruk. Veldig tidsbesparende!

7 Hyllesystem

Setter du opp hyller på sideveggene vil de ta opp mye plass, og det kan lett bli for trangt når du også skal parkere en eller flere biler.

Planlegg derfor heller å sette opp et hyllesystem mot bunnveggen i garasjen.

Setter du opp hyller i bunnen av garasjen, og sorterer etter bruksområde vil du alltid vite hvor du finner det du trenger. 

Der kan du lagre for eksempel malingsdunkene og maleverktøy direkte i hyllene, og ha sport- fritidsutstyr og leker i gjennomsiktige plastkasser.

Husk også å sette av plass til hagemøblene som skal inn i garasjen igjen før vinteren.

Petimeterparkering som bonus

Har du en tendens til å parkere litt skeivt? Eller beregner du dårlig avstanden til side- eller bunnvegg?

Dersom du likevel velger å legge et klikkgulv i garasjen, velg en kontrasterende farge fliser som et slags hjulspor, så ser du nøyaktig hvor du skal kjøre inn.

Med spor å følge står du alltid riktig parkert. 

Et annet tips kan være å henge en vinkork i hyssing fra taket som skal treffe midt på frontruten akkurat der du skal stå.

Det høres litt rart ut, og kan kanskje fremkalle litt latter fra venner og familie, men det er utrolig effektivt.

Er garasjen trang, sørg for at det du henger opp på veggen, henges så høyt at du kan åpne bildøren uten å skrape i det du har hengt opp.

Fest gjerne teppefliser på veggen der bildøren treffer hvis du åpner den helt, da sparer du lakken på dørene og litt penger.

Ha et feiebrett, en kost og ei søppelbøtte lett tilgjengelig innenfor garasjeporten. Med en ryddig og organisert garasje, så er det ikke så mye annet du trenger til neste års vårsjau.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer