Skjeggkre: Falske løfter om utryddelse

Gå til hovedinnhold

Skjeggkre: Falske løfter om utryddelse

Har du fått skjeggkre i boligen bør du være på vakt overfor skadedyrfirmaer som lover at de kan fikse problemet.

Skjeggkre

- Det har blusset opp en del useriøse aktører som lover bot og bedring. De utnytter folk i en desperat situasjon, folk som vil bruke titusener av kroner for noe som ikke fungerer.

Det sier fagsjef Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring. Han har fulgt den eksplosive fremveksten av skjeggkre i norske boliger nøye de siste årene, og også sett hvordan useriøse «skadedyrbekjempere» skor seg på problemet.

 

Falske forhåpninger og gift

- Faktum er at ingen i dag vet hvordan man helt kan bli kvitt skjeggkre. Men på ulike fora på internett sitter folk og påstår at de kan ordne problemet. Disse påberoper seg spesielt gode metoder og resultater. Men vi i Norsk Hussopp forsikring er skadedyrfirmaenes største kunde. Dersom det fantes effektive metoder for å bli kvitt disse dyrene, hadde vi kjent til disse. Disse aktørene skaper falske forhåpninger, og er også ofte unødvendig slepphendte med bruken av gift, sier Magerøy.

Han forteller om en kunde i Ålesund som på internett hadde kommet i kontakt med en skadedyrbekjemper i Oslo. Hun var villig til å betale for å få ham flydd opp fra Oslo, fordi hun trodde han hadde en unik kur.

- Heldigvis ante kunden at noe ikke stemte, blant annet på grunn av uttalelser om at han skulle gjøre seg rik på bekjempelse av skjeggkre, sier Magerøy.

Reisen ble dermed ikke noe av.

 

Forskningsprosjekt

Skjeggkre har de siste tre årene inntatt spesielt nye og nyrenoverte boliger over hele landet for fullt. Insektet ligner sølvkre, men er større, mer hårete og trives ikke bare i fuktige miljøer, men i alle boligens rom. Et forskningsprosjekt på skjeggkre er initiert og finansiert av Norsk Hussopp Forsikring, og er nå i gang på Folkehelseinstituttet. Magerøy sier at målet med prosjektet blant annet er å finne ut hva som ikke virker for å bli kvitt skjeggkre.

- Så lenge bransjen ikke er forent om valg av bekjempelsesmetode er det alltid kunden som blir skadelidende. Vi ser mange eksempler der huseiere har betalt sekssifrede beløp uten at skadedyrene har blitt borte, sier han.

 

Forsikringsdekning?

Selv om ingen har funnet ut hvordan man helt kan bli kvitt skjeggkre, er det mulig å holde bestanden på et akseptabelt nivå. Men om forsikringen dekker kostnadene forbundet med dette er langt fra sikkert. En ringerunde Hus & Bolig har gjort til de største forsikringsselskapene viser at basis-boligforsikringene stort sett aldri dekker bekjempelse av skjeggkre. Har man utvidet boligforsikring er det imidlertid noen som tilbyr dekning for huseiers forsøk på å eliminere krypene. Blant disse er Gjensidige, gjennom en avtale med Norsk Hussopp forsikring. Sparebank1 dekker kostnader for sanering med inntil 50 000 kroner dersom man har topp innboforsikring.         

 

Gode råd

If er blant forsikringsselskapene som ikke dekker sanering.

- Men vi vil kunne tilby råd og veiledning til huseiere som har fått disse insektene i boligen, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If. Heller ikke Storebrand har forsikringer som dekker bekjempelse.

- Årsaken er at de ikke er til skade for bygning eller innbo og løsøre. Det er likevel et økende problem i Norge og hva vi kommer til å tilby av forsikringer fram i tid er vanskelig å spå, sier kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis.

Har du derimot forsikring i Norsk Hussopp forsikring vil du få dekket tiltak for å bekjempe skjeggkre.

- Vi dekker utgifter til en reduksjon av skjeggkre, som per i dag er det vi vet er oppnåelig, sier Magerøy.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer