Lage vaskerom? Dette bør du vite

Gå til hovedinnhold

Lage vaskerom? Dette bør du vite

Mange er usikre på hvilke krav som skal følges når de skal etablere vaskerom.

Vaskerom. Foto: Ifi.no

Har du planer om å få laget et vaskerom, for eksempel i et rom som i dag brukes som bod? Mange i en slik planleggingssituasjon er usikre på hvilke regler som gjelder. Det forteller daglig leder Cato Ove Karlsen i Fagrådet for våtrom (FFV). Han påpeker at det er byggteknisk forskrift, TEK 17, man må forholde seg til ved etablering av vaskerom.

- Der defineres bad, dusjrom og vaskerom som våtrom, og på våtrom skal vannskadesikkerheten ivaretas. I praksis betyr dette i de aller fleste tilfeller at du på et vaskerom må ha sluk, gulv med fall mot sluk og våtromsmembran som sikrer skade på omkringliggende bygningsmasse, sier Karlsen.

Enkel lekkasjesikring, som for eksempel et vannstoppesystem, er altså ikke tilstrekkelig for å ivareta kravene i TEK 17.

225 000 hustander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Våtromsnormen

Det er ikke påbudt å følge Våtromsnormen. Men i svært mange tilfeller er det det enkleste for å være sikker på at kravene i TEK 17 ivaretas. I forskriften, og veiledningen til forskriften, er det nemlig for det meste funksjonskrav. Det vil si at man har krav som skal oppfylles, uten at det spesifikt forklares hvordan kravene oppfylles. I Våtromsnormen, derimot, har man oppskriften på løsninger som man vet ivaretar kravene.

- Ta for eksempel dette med fall mot sluk. I teknisk forskrift står det at det skal være tilstrekkelig fall mot sluk. Fallkravene i Våtromsnormen for vaskerom er 1:100 på hele gulvet. For bad er det 1:50 0,8 meter fra dusjhode og 1:100 på øvrige flater. Dette er løsninger som vi vet fungerer, sier Karlsen.

Man kan også bruke leverandørenes materiell og bruksanvisninger for å oppfylle kravene i teknisk forskrift.

- Men da må du passe på at de er skrevet for norske forhold. Mange av leverandørbrosjyrene er bare oversatt. Dermed vil de ikke oppfylle norske funksjonskrav, sier Karlsen.

 

Praktisk innredning

Andre ting man bør tenke på når man lager et vaskerom, er den praktiske innredningen.

- Mange ønsker en utslagsvask på vaskerommet. Dersom du skal ha vask, er det gjerne en fordel å ha den i nærheten av vaskemaskinen. På den måten slipper du unna med ett vanninntak og ett avløp, sier Ellinor Lund i Brændes Rørleggerforretning AS i Volda, en butikk i Varme og Bad-kjeden. Hun legger til at det er lurt å velge en høy kran, gjerne med mulighet til uttrekk, slik at man enkelt får skylt av skitne joggesko og lignende.

Visste du at medlemmer i Huseiernes Landsforbund får gode rabatter?

Plassering av vaskemaskin og tørketrommel bør planlegges godt. Mange velger en plassbesparende løsning med tørketrommelen oppå vaskemaskinen.

- Dersom dette ikke er nødvendig av plasshensyn kan man vurdere om man vil plassere både vaskemaskinen og tørketrommelen i høyden, for eksempel med skuffer under. Dette kan spare ryggen, sier Lund.

 

Oppbevaring

Mange innreder vaskerommet med kjøkkenskap fra Ikea eller baderomsinnredning, men det beste er å bruke vaskeromsinnredning. Her finnes det mange smarte løsninger, for eksempel for skittentøysoppbevaring i skuffer, strykebrett i skuff, uttrekkbare hyller og skap med god plass til vaskebøtter, vaskemiddel, langkost og lignende. Litt benkeplass til bretting av tøy er viktig. Lund anbefaler også en tørkesnor som kan trekkes ut ved behov.

- Mange, inkludert meg selv, må også bruke vaskerommet for å oppbevare fritidsutstyr: Lag til en stang for å feste sykkelhjelmer og alpinhjelmer, alt etter sesong. En hylle under taket for å plassere skisko kan også være praktisk. Man kan også feste knagger på undersida av en hylle for å henge fra seg sekker og lignende, sier Lund.

 

10 tips for vaskerommet

  1. Bruk fagfolk og forsikre deg om at rommet blir laget i tråd med teknisk forskrift.

  2. Velg gulv som tåler vann og som er enkelt å rengjøre – for eksempel fliser eller vinyl.

  3. Sørg for god belysning, og velg lys innredning. Da kan du lettere få øye på flekker.

  4. Husk plass til søppelbøtte.

  5. Sørg for å ha godt med benkeplass til bretting av klær.

  6. La alt ha en fast plass – fra vaskemidler, kluter og koster, til single sokker som venter på sin partner.

  7. Lagre vaskemidler og farlige stoffer høyt, utenfor barns rekkevidde.

  8. Ha en tom balje eller to til transport av rent tøy.

  9. Ha mer enn én skittentøyskurv: Bruk gjerne fire til seks ulike skuffer / kurver til hver type tøy.

  10. En uttrekkbar tørkesnor og en stang under taket til kleshengere og annet er praktisk.

Kilder: Varme & Bad, Ifi.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor mange kan du leie ut til?

Les mer

Gull på loftet

Les mer