Gjør hagen 17. mai-klar

Gå til hovedinnhold

Gjør hagen 17. mai-klar

Når gjestene kommer og toget marsjerer fordbi på nasjonaldagen, er det hyggelig at hagen er litt ekstra fin. Det er heldigvis ikke mye som skal til, mener Finn Schjøll.

VÅR: Det blomstrer allerede i krukkene i Finn Schjølls hage. Foto: Tonje Bergh / Plantmania
VÅR: Det blomstrer allerede i krukkene i Finn Schjølls hage. Foto: Tonje Bergh / Plantmania

- Kost og vask! Det kommer du langt med, sier Finn Schjøll.

Han understreker at det ikke er noe poeng i å strebe etter en helt ferdig og flott hage – det jo fortsatt bare vår.

- Du trenger ikke å kjøpe inn all verdens av blomster. Vi vet jo aldri helt sikkert hvordan været blir. Jeg kjøper alltid inn alle plantene mine 10. juni. Men å plante noe i krukker kan du fint gjøre nå, sier han.

Busker og trær er det også bare å begynne å pante og jobbe med hvis du ønsker det.

- Husk at det du kjøper på plantesentrene er behandlet veldig godt. Det betyr at du må fortsette å gjøre det samme. Det er bare å glemme å få det til hvis du ikke gjødsler godt og riktig, sier Schjøll.

Les også: Slik flagger du
Grønt og flott i Finn Schjølls hage. Foto: Tonje Bergh / Plantmania

Vekk med klesvask og søppel

17. mai er riktignok ikke omfattet av helligdagsfreden, men det er likevel noen ting du som huseier kanskje bør unngå på selveste nasjonaldagen.

At ikke klesvasken henger ute eller at søppel står fremme på tomta er en selvfølge, mener Schjøll.

- Kosen og nipsen er på vei tilbake, men vi snakker ikke om 90-tallskos. Rot er fullstendig ut. Pynten skal ha et system, alt skal ha sin plass, sier han.

I hagen oppfordrer han til å gjøre i stand en hyggelig sittegruppe med litt planter og blomster i krukker, gjerne litt tett. Schjøll mener nemlig norske hus og hager har sett for minimalistiske og nedslanka ut for lenge.

- Nå er det jungalow som gjelder. Jungelfølelsen skal inn. Du kan bare glemme å ha det sterilt, sier han.

Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Rødt, hvitt og blått

Schjøll understreker at det imidlertid er en ting som trumfer trend, og det er tradisjon. På nasjonaldagen slår han derfor et slag for de klassiske fargene rødt, hvitt og blått.

- Finn frem en hvit duk til hagebordet, sett frem røde blomster og blå asjetter, så har du fargene du trenger. Enkelt og pent, sier han.

- Du kan også pynte med 17. mai-sløyfer du ikke bruker lenger. Flagg og bjørkeløv er alltid flott – norskere får du det ikke.

Selv har Schjøll bursdag på 17. mai og er naturligvis i full sving i hagen hjemme på Nøtterøy. Han gleder seg til 17. mai, men er opptatt av at man ikke bør stresse for mye, og heller fokusere på de du er sammen med.

- Hvis du har luket, ryddet og gjort det litt ordentlig gjenstår det bare å pynte seg selv og gå ut i hagen – finere hage får du ikke. Det du gjorde i fjor, holder i år også, sier han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer