Slik blir du kvitt tagging

Gå til hovedinnhold

Slik blir du kvitt tagging

Tagging er irriterende, noen ganger fortvilende, ødeleggende og kan gi deg hodebry, men kanskje vinner du kampen i siste runde.

Det er tidlig morgen i Bygdøy Allé. Kjemikalieduften river i nesen. Christian Torply fra Ren Service har begynt å sprøyte en vegg fylt med tagging. Huseier er utålmodig, han har ventet lenge på at temperaturen skulle stige nok til å ta veggen fatt, for skribleriene tar seg ikke godt ut i inngangspartiet til bygården.

- Nå skal kjemikaliene få virke en stund, slik at malingen løser seg opp, forteller Torply.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Stor etterspørsel

Det er stor etterspørsel etter fjerning av tagging kan han fortelle, og firmaet er kontinuerlig ute på oppdrag. Vanligvis vil arbeidet ta noen timer, men han opplever også at oppdrag kan ta dager og uker. Det kommer an på hvilke type flate malingen er sprøytet på.

- Mur er spesielt sårbart for tagging. Når malingen blir sittende lenge på muren, vil steinen kunne smuldre opp bak malingen, og forårsake store skader, forteller han.

De vanskeligste oppdragene har han i bygårder med malte flater. Der vil han ikke bare fjerne taggingen, men også husmalingen.

- Hvor vanskelig det er å fjerne tagging kommer også an på hvor lenge den har sittet på flaten, sier Torply, og starter høytrykksspylingen av veggen.

Mannen forsvinner nesten i damptåken, og malingen renner av, men spesielt lett forsvinner den ikke. Noen taggere bruker spesialblandet maling som inneholder syrestoffer slik at den etser seg inn i overflaten. Da er malingen ekstra vanskelig å fjerne.

Evig kamp

Ifølge Torply er det flere butikker som selger produkter som åpenbart er ment for taggere. Arild Løvstad er en av tre eiere av bedriften Ren Service. Han har fjernet tagging og graffiti i flere år, og er sertifisert som autorisert entreprenør. Han bekrefter Torplys utsagn.

- Det er en egen industri å produsere lakk og maling til taggere, sier han.

Lakken og malingen skal trenge inn overflaten. Slik blir det en evig kamp mellom de som skal beskytte husene sine og ”taggerne” som ønsker å se signaturen sin bli stående.

- For oss blir det en stadig større utfordring fordi det blir blandet syre i pennene. Hvis flaten ikke er beskyttet, er det nær sagt umulig å fjerne dette fullstendig, kan Løvstad fortelle.

Ikke mal over

Mange tenker at det bare holder å male over tagging.

Det folk flest ikke reflekterer over, er at lakk ikke puster. En vegg som blir malt over blir tett, og den fuktigheten som normalt skal gå ut gjennom veggen blir værende. Det igjen vil føre til fuktproblemer inne fordi fukten blir stående i veggen. Når så kulden kommer vil det fryse og skape sprekkdannelser i mur og tegl. På pussede overflater vil man oppleve at det faller av flak.

- Da må ofte større deler av fasaden igjen pusses, noe som er dyrt, påpeker han.

Voks beskytter

I fjor fikk bedriften i oppgave å beskytte ”Smittemuren” i Oslo, som muren rundt det gamle Rikshospitalet ble kalt. Den har antikvarisk betydning.

 - Vi brukte et voksbasert produkt for å beskytte muren, fortsetter han.

Produktene som brukes på pustende materialer, har et såkalt ”offer-sjikt”. Når tagging skal fjernes, vil også beskyttelsen forsvinne og området må beskyttes på ny. Fordelen med et slikt produkt er at det kun kreves varmt vann for å fjerne taggingen, og slik unngår man skader på fasaden.

- For nyoppussede flater er dette en smart og rimelig løsning, mener Løvstad.

 En stor utfordring er at taggingen ofte trenger langt inn i en overflate fordi den er porøs. Da vil det forbli ”skygger” på overflaten.

- Det ser du overalt i byen, avslutter de-taggeren.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer