Sju tips til vårrengjøringen

Gå til hovedinnhold

Sju tips til vårrengjøringen

Vårsolas stråler er nydelige – men akk, så avslørende. Plutselig synes støv, flekker og skitne vinduer ekstra godt. Vi gir deg vaske-tipsene som gjør det trivelig hjemme, selv når sola skinner inn.

Hjemmekontor i rent hjem med rent vindu.

Har du ikke kommet i gang med vårrengjøringen ennå? I tidligere tider var vårrengjøringen viktig: Da vasket man både hus, hjem, klær og kropp. Nå er det vel de færreste av oss som skyver på kroppsvasken til våren, men deler av boligen kan det vel innimellom være så som så med. Vi gir deg som ikke elsker å gjøre rent, men som liker godt å ha det rent, sju tips til vårrengjøringen som gjør det triveligere hjemme.

Bli medlem i Huseierne! Som medlem får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

1 Vask vinduene

Er det noe som virkelig synes i den skarpe vårsolen, så er det skitne vinduer. En skikkelig utvendig og innvendig vask vil gjøre underverker, og får hele boligen til å virke renere og lysere. Pass på å ta vindusvasken i overskyet vær, eller vask de vinduene som ligger i skyggen. Solstrålene tørker ut vannet på null komma niks, og du er nesten garantert et skjoldete resultat dersom du vasker i direkte sollys.

Det er ikke slik at jo mer utstyr du investerer i, jo bedre blir resultatet. Du kommer langt med Zalo, en klut og en nal. Vil du gjøre det på gamlemåten sørger du for å ha en balje med såpevann og en med litt skyllevann med eddik for ekstra glans.

Men vil du få det hele kjapt unna, og stort sett bare har støv, pollen og annet løst rusk å fjerne, fungerer faktisk også noen gode mikrofiberkluter og varmt vann: Bruk en våt mikrofiberklut til å løsne skitten, og tørk så raskt over med en tørr mikrofiberklut for glass. Det er faktisk mulig å få rene vinduer uten nal.

2 Fjern støv

Hvem har vel ikke som barn banket hardt i en pute og sett fascinert på støvdansen i sollyset? Som voksen blir man kanskje mer forskrekket enn imponert over hvor mye støv som kan virvle rundt i boligen. Og nå om våren synes det ekstra godt.

Undersøkelser viser at husstøv inneholder mange miljøgifter, noe som er en god grunn til å holde støvmengdene nede. God, gammeldags banking av tepper, puter og andre tekstiler er en effektiv måte å fjerne støv på. Ta dem med ut, bank løs og få utløp for litt innestengt aggresjon med det samme. Og: Skulle det komme kuldegrader og legge seg litt snø igjen, så benytt anledningen til en skikkelig tepperens i snøen. 

Støv på harde flater fjernes best med mikrofiberklut eller andre mikrofiberprodukter (som for eksempel støvkost) som tiltrekker seg støvet. Bomullskluter vil ofte legge igjen fibre på overflaten, og trekker ikke til seg støvet på samme måte som mikrofiber, og er derfor ikke så godt egnet for støvtørking.

3 Vask kjøkkenet

Med sollyset inn gjennom nypussede vinduer synes plutselig også alle de små flekkene som har samlet seg opp på kjøkkenet gjennom vinteren. Mikrofiberkluter fjerner fett, og lett fuktede kluter kan brukes for å vaske spruteflaten bak ovnen, samt fjerne flekker fra skap og håndtak. Unngå helst å spraye ned kjøkkenet med såpe – såpespray med parfyme vil kunne legge seg som forurensning i inneluften og er ikke bra for innemiljøet. For mye og feil såpebruk kan faktisk være skadelig både for beboere og boligen. Bruk eventuelt litt oppvasksåpe for å løsne opp fett.

Dersom det er lenge siden du har vasket på de «usynlige» stedene, er dette tiden for å ta i et tak også der.

- De områdene vi ikke ser, som toppen av kjøkkenskapene, bak stekeovnen og bak kjøleskapet er steder vi fort kan glemme å gjøre rent. Det er viktig å vaske spesielt bak stekeovn og kjøleskapet periodisk, ellers kan dette fort bli en brannfare. Vask av kjøkkenvifte, stekeovn og sluk er også områder det er fort gjort å glemme, sier Line Mercedes, leder for kvalitet og opplæring i City Maid.

Dersom du skal vaske stekeovn, pass på å starte med å forvarme ovnen, påfør produkt etter beskrivelsen på flasken. Gi produktet virketid, la det stå mens du vasker resten av kjøkkenet. Avslutt til slutt med å vaske kjøkkenvasken (denne blir skitten når du fjerner produkt og skitt fra platene på stekeovnen). En skinnende ren kjøkkenvask gjør mye for totalinntrykket av kjøkkenet.

4 Rengjør ildstedet

For mange av oss går fyringssesongen mot slutten. Til høsten vil du takke deg selv for at du tømte ovnen for aske og eventuelt forkullede kubber nå. Dersom du har glassdører på ovnen, bør du vaske disse, slik at ildstedet ser rent og pent ut hele sommersesongen og er klart til bruk når det igjen går mot kaldere tider. Ovnsdører av glass kan du rengjøre med lett fuktet avispapir og litt gammel aske.

5 Ta en sjau på badet

Badet bør du vaske jevnlig, men det kan være godt å ta et ekstra tak innimellom. Kalk og såperester som typisk samler seg opp i dusjen, fjerner du best med et svakt surt vaskemiddel. Mange sverger til oppvaskmiddel blandet med eddik eller noen dråper sitron. Eddik er forresten et supert universalmiddel – har du fått med deg alt du kan bruke eddik til?

Til de skitneste områdene, som på og eventuelt rundt toalettet, er gjerne det enkleste å bruke engangskluter, men til benkeflatene, håndtak og armatur kan du fint bruke lett fuktede mikrofiberkluter.

6 Rydd og vask gangen

Vinterstøvler, skisko, utedresser, luer, skjerf, votter, akebrett, skøyter, ski, alpinhjelmer, pinner og stein – i gangen kan mye rart samle seg opp etter en lang vinter. Ta en skikkelig opprydning og pakk bort alt som hører vintersesongen til.

Har du fått med deg disse 9 ryddetipsene?

Støvsug godt, og vask gjerne også skohyller og annet som har blitt sølete av vinterens slaps før du rydder frem småskoene. Å komme inn i en ryddig, luftig gang har mye å si for trivselen, men det betyr også mye for inneluften at det ikke ligger rusk og rask på gulvet; småstein og sand kan nemlig lett slipe løs små fibre fra gulvet som igjen blir til støv i inneluften.

7 Pynt med vårblomster

Når du er ferdig med punktene over – så kron verket og belønn deg selv med en skikkelig fin blomsterbukett! Tulipaner er vårblomstene fremfor noen. Visste du at du kan få dem til å vare lenger hvis du legger noen isbiter i vannet, som får det til å holde seg kaldt? Sett dem også gjerne kjølig om natten, dette er også med på å gi dem et litt lenger liv.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer