Rens teppene i snøen

Gå til hovedinnhold

Rens teppene i snøen

Nysnø og kuldegrader er ideelt for rengjøring av tepper. Og det er helt gratis.

Det er sjelden nødvendig å leie dyre maskiner for å rense løse gulvtepper eller veggtepper. Litt tørr nysnø er alt som skal til for å få vekk støv og skitt.

Det er ikke primært kuldegradene som er bra for teppene, men fuktigheten i snøen, påpeker Ingunn Grimstad Klepp, forsker ved Sifo, Statens institutt for forbruksforskning.

- Vann er jo svært rensende; men et stort gulvteppe får du ikke vasket i vann på vanlig vis. Da er vann i form av snø genialt. Snøen tiltrekker seg møkk, og den myke, fine nysnøen er god på dette. Når du skal rense teppet om vinteren er det altså fint å gni det inn med, eller dra det rundt i, snøen, forklarer Klepp.

Du kan også legge teppet i snøen og koste ren, hvit snø over det – og så koste snøen bort igjen. Gjentar du dette et par, tre ganger får du bort det meste som har samlet seg på overflaten.

Er teppet ekstra skittent, kan du gjerne tråkke eller hoppe på det, men pass på at du har skotøy som ikke skader det.

Dersom du i tillegg lar teppene ligge ute slik at de blir gjennomfrosne, dreper du også midd, møll og andre småkryp som eventuelt har tatt bolig i tekstilene.

Til slutt rister du av så mye snø og is som mulig. La teppet så henge og tørke. Før du legger det på plass, er det viktig at det har blitt helt tørt på begge sider.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Skum og kli

Vanlig støvsuging vil holde de fleste gulvtepper rene. Men ønsker du å tilføre fuktighet kan du også lage en løsning av vann og syntetisk flytende vaskemiddel, for eksempel Zalo eller Milo. Sistnevnte er best til ull. Pisk ut såpen så det blir så mye skum som mulig. Skummet has på teppet på samme måte som et annet rensemiddel. Pass på at du arbeider jevnt slik at du unngår skjolder. Skrubb med en langkost pakket inn i en ren, hvit T-skjorte. La teppet tørke godt før du støvsuger.

Et annet rensemiddel som kan brukes hvis du bor et sted det er lite eller ingen snø, er kli. Det anbefales spesielt til gamle og skjøre tekstiler. Dryss kli på teppet og skrubb lett med en tørr kost. Avslutt med å støvsuge.

Er teppet ekstra skittent, kan du blande klien med litt eddik slik at det blir en klumpete, men ikke våt, masse. Spre utover teppet og skrubb lett med tørr kost. Støvsug til slutt.

ngs@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer