Fint og ryddig i hagen til 17. mai

Gå til hovedinnhold

Fint og ryddig i hagen til 17. mai

Det er hyggelig med en ryddig hage til nasjonaldagen, også for naboene. Når du luker tidlig om våren, får du i tillegg mindre arbeid senere. I bonus får du et triks som gjør hagestellet enklere!

Ta vare på det myke organiske hageavfallet, og gjør det enklere for deg selv!

Tekst: Kari G. Dølgaard

Tidlig på våren er jorden myk, og ugresset lett å nappe opp! Da får det ikke tid til å finne seg godt til rette, og du begrenser gjenvekst.

Mens du raker og rydder, ser du kanskje også de tidlige tegnene til vår i grønnskjæret fra nytt gress eller i fargerike knopper i blomsterbedene, og det er deilig.

Når du rensker opp i bedene, og klipper av visne blad og stengler fra staudene, pass på at du ikke ødelegger årets tilvekst og spirer ved å være for hardhendt.

Kanskje vil du finne frøplanter som har formert seg, for eksempel akeleie, juleroser, revebjelle, busknellik, forglemmegei, kongslys eller en lilje?

En akeleie har vokst i grønnsaksbedet, så den skal flyttes til blomsterbedet.

Når de dukker opp et sted, et det gjerne fordi de trives der, men selvsagt kan de også flyttes til et lignende jordsmonn.

Hvordan har hekken det?

Trenger den en snau? Det er bedre å trimme den jevnlig enn å ta den store sjauen.

Men i alle fall kan det være greit å fjerne visne kvister slik at den ser mer velstelt ut.

Hvis jorda fortsatt er frossen der du bor, bør du derimot beskytte hekken mot vårsola slik

Ta vare på hageavfallet!

Og her kommer trikset vårt! Når du raker vekk gammel mose og vissent gress, ta vare både på det gamle gresset, løvet og avklippet fra staudene. Bruk også gjerne halm eller flis.

Når bedene er ryddet og rensket for ugress, dekk så til jorden rundt plantene med det organiske materialet. Det kalles dekkdyrking, og er det smarteste som finns!

Med dekkdyrking blir det mindre vanning, graving, gjødsling og luking, og du får bedre jord full av liv og meitemark, hagens gullgravere.

Når plantene får en "dyne" av organisk materiale vil jorden holde lenger på fuktigheten, og du sparer på vanningen.

Meitemarken gjør jorda mer porøs, og gjør det lettere for røttene å strekke seg nedover.

I tillegg vil dekket på jorden gjøre det vanskeligere for ugresset å etablere seg, og du tilfører jorden ekstra organisk materiale som den trenger.

Tildekket jord gjør at den holder seg fuktig lengre, og dermed har plantene mindre behov for vanning.

Dekket ligger der og beskytter jorden, og vil etter hvert kompostere, mens alt mikrolivet og meitemarken får jobbe i fred, godt beskyttet.

Synes du ikke det er pent med et dekke? Når plantene og blomstene har vokst ut vil du ikke se så mye til det lenger, og som du ser er fordelene mange. 

Norge i rødt, hvitt og blått

Kanskje har du bare et vegghengt flagg, men ønsker deg en flaggstang? Det er ikke bare å sette opp hva som helst, og kommunen kan ha regler for flaggstenger der du bor.

Les derfor mer om hva du har lov til og hvordan flaggstangen kan bygges.

Kanskje har du allerede en flaggstang, men er usikker på flaggreglene? Da forteller vi deg alt du bør vite om flagg og flaggregler her

Et vegghengt flagg kan gjøre susen, men flaggstenger er flotte!

Skal du grille 17. mai?

Sjekk at du rengjorde grillen før du pakket den inn for vinteren. Det er ikke veldig hyggelig å oppdage at den er skitten når du er klar til å lage mat.

I tillegg kan den ha tiltrukket seg gnagere, hvis den ble stående med matrester siste gang du brukte den.

Husk uansett at du er veldig varsom med ild for å unngå brann i knusktørr natur.

Selv om det er for kaldt til å sitte ute på nasjonaldagen, men spesielt hvis du har tenkt å grille ute, så gjør det seg med et vasket og oppfrisket utemøblement.

Legg på en farget duk, og sett frem noen fargede puter i stoler og benker selv om ingen vil sitte der.

Lite farger?

Er hagen fortsatt mest brun og svart etter at du er ferdig med ryddingen?

Sett krukker, kurver eller andre egnede beholdere med granbar eller bjørkeløv og hardføre blomster og flagg rundt omkring på strategiske steder, så lyser det opp.

Hvis hagen fortsatt er litt grå og brun etter at du har ryddet, kan potter og kurver fylt med eviggrønn granbar eller bjørkeløv og flagg pynte opp.

Eventuelt, så gjør det seg også veldig bra med en bukett med tørkede røde roser i en vase. De bryr seg ikke om temperaturen!

Ha en riktig god 17.mai!

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.