Se opp for sopp på veggen

Gå til hovedinnhold

Se opp for sopp på veggen

Har du hørt om soppen vedmusling? Den kan angripe husveggen dersom du mangler takutspring.

Sopp på veggen uten takutspring

De siste årene har funkisinspirerte boliger vært rådende i moderne arkitektur. Boliger bygges som tette bokser med flate tak. Samtidig har vi fått et våtere klima over store deler av landet. Denne kombinasjonen gir supre forhold for soppen vedmusling, forteller Johan Mattson i rådgivningsfirmaet Mycoteam:

 – Moderne trehus bygges så minimalistisk som mulig, uten beskyttelse i form av takutspring, panel eller impregnering. I tillegg har klimaet blitt mildere og våtere. Resultatet er vått treverk som er rene rugekasser for råtesopp, sier Mattsson.

Vedmuslingen har i alle år vært å finne på stubber og gamle trær. At de nå vokser på husvegger over hele landet er derimot nytt.

 

Starter forråtnelsesprosess

Soppen trives på fuktig tremateriale og kan gjøre stor skade ved at den starter en forråtnelsesprosess.

– Vedmusling bryter ned cellulosen i treet slik at det råtner raskere. I skogen er dette greit, men ikke når den ødelegger hus og andre bygninger, sier Mattsson.

Mycoteam har fått henvendelser fra fortvilte boligeiere som forteller at huset deres nærmest går i oppløsning.

– Man merker ikke vedmuslingen i begynnelsen. Men etter noen år oppdager man at det vokser små hyller av sopp ut av veggflater, på vindskier, på terrassebord eller annet treverk. Da er det som regel for sent å gjøre noe, sier han.

Få er klar over at utvendig angrep av råtesopp ikke dekkes av standardforsikringen. I verste fall må man selv bekoste utskiftning av det angrepne treverket.

 

Byggebransjens skyld?

Mattson mener byggebransjen må ta sin del av skylden for at problemet er blitt så stort.

– Vi har lenge registrert at klimaet har endret seg og blitt mer fuktig. Samtidig velges en byggestil som ikke er forenlig med et norsk klima med store mengder regn og snø, sier han.

På 1960-tallet ble det bygget en del trehus i liknende stil hvor treverket sto ubeskyttet. Men fordi husene fort fikk problemer med sopp og råte, gikk man bort fra denne stilen.

– Når man har gjort den samme feilen tidligere, er det rart at byggebransjen ikke har lært, men forsøker seg på samme byggestil igjen, sier Mattsson.

 

Ikke bare treverk

Det er ikke bare trevegger som er utsatt for skader når hus bygges uten takutspring. Ubeskyttede murvegger er utsatt for fukt og frostsprengning.

- Når man bygger med murblokker på hus uten takutstikk og bruker tynnpuss direkte på fasaden, så utsetter man fasaden for en påkjenning den ikke tåler, sier daglig leder Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam.

 

Les mer om skader på moderne boliger her >>

Mer fra Huseierne

Se alle artikler