Slik blir du kvitt bananfluer

Gå til hovedinnhold

Slik blir du kvitt bananfluer

Har det begynt å surre småfluer rundt i huset ditt? Nå starter sesongen for irriterende bananfluer.

Disse fluene finnes over alt i naturen, det er derfor vanskelig å hindre dem i komme seg inn i huset.

- Sensommer og høst er tiden hvor vi legger spesielt merke til bananfluene, for da skal fluene inn for å legge egg. Oppdager du bananfluer inne kan du umiddelbart konstatere at det er noe i huset ditt som ligger og gjærer, og det har gjort det i minst ti dager, sier Stein Nordstein i Anticimex.

Bananfluen trives ekstremt godt i overmoden og gjæret frukt, grønnsaker, rester av vin og øl, blomsterjord og i oppvaskkummen. Deres evne til å formere seg er utrolig. Utviklingen fra egg til flue skjer på åtte til elleve dager, og hver hunnflue legger om lag 500 egg. Det vil si at et par bananfluer fort blir til tusenvis dersom du ikke gjør noe med problemet.

Probleminnsekt

Bananfluen er ikke et skadedyr og er harmløs. Men den utgjør et stort irritasjonsmoment dersom de blir mange.

- Bananfluen er ikke et skadedyr av definisjon, men vi karakteriserer den som et probleminnsekt fordi man oppfatter den som noe ekkelt. I tillegg er den et problem man bør ta tak i, sier Nordstein.

Det gjelder å stoppe den eksplosive formeringen så fort som mulig. Det første du må gjøre er å raskt finne de stedene hvor de formerer seg. Rengjør plassen hvor bananfluene oppholder seg, på denne måten vil du bli kvitt bananfluene, eller i hvert fall holde det på et lavt nivå.

- Jeg ville startet å lete blant tomflasker ettersom skvetter fra saft, øl, vin og likende ofte kan bli liggende over lengre tid. Deretter ville jeg sjekket sorteringssøppel dersom man driver med dette. Sjekk søppelbøtter på barnas rom. Her kan det ligge gamle bananskall og liknende som man har oversett. Dersom du har støvsuger for både vått og tørt er dette et sted hvor fluene trives. I bunn og grunn bør du prøve å tenke deg alle steder hvor det kan ligge noe å gjære, sier Nordstein.

Bananfluene kan også trives i stillestående sluk og oppvaskkummer som ikke brukes ofte. Du trenger ikke bruke kjemikalier på disse stedene. Det holder å skylde med varmt vann ettersom du da får skylt alt forbi vannlåsen.

Gjør det selv

Når du har lokalisert problemstedet skal du rengjøre godt.  Ønsker du å bli kvitt fluene som flyr rundt på en rask måte kan du bruke en bananfluefelle, eller prøve å lage en selv.

- Det eneste du trenger for å lage en fin felle er to deler eddik, en del sirup og en dråpe oppvaskmiddel i en liten flaske. Denne blandingen lokker fluene ned i flasker, og de blir der. I tillegg kan du ha en limfelle rett over flasken og der vil de feste seg. Fluene vil komme fra rundt hele huset, ettersom du lokaliserer slikt veldig fort, sier Nordstein.

Om du ikke plages av fluene vil de sannsynligvis forsvinne i løpet av høsten. Men dersom de ikke forsvinner i løpet av vinteren bør du ta tak i problemet, for da er det sannsynlig at det er noe som virkelig ligger og godgjør seg ett eller annet sted i huset.

Slik unngår du bananfluene

Kast fruktavfall i forseglede poser og holde fruktbollen fri for overmoden frukt.

Rengjør tomflasker og lignende, disse skal bør også oppbevares i plastposer

Ikke la skitten oppvask ligge for lenge i vasken, og fjerne matrester fra oppvaskkummen

Kast søppel hver dag

Rengjør vask og avløp med en grov børste og vaskemiddel, da det kan befinne seg egg og larver der.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer