Pass på boden

Gå til hovedinnhold

Pass på boden

Tyvene tar med seg både bunader, vin, sykler, elektronikk og sko, og innboforsikringen har sine begrensninger.

POPULÆRE: Det er oftere innbrudd i bodene enn i selve leilighetene, så husk å sikre verdisakene. Foto: If

 

Ifølge en beregning fra forsikringsselskapet If, er det årlig rundt 5000 bodtyverier i Norge.

Problemet er størst i de store byene, og tyvene raider gjerne flere boder i samme fellesareal og kjeller når de er i gang.

- Vi har arrestert tyver som har spesialisert seg på bodinnbrudd, fordi det er en enkel måte å skaffe seg verdier på, sier Arne Solberg, stasjonssjef ved Majorstua Politistasjon.

Han mener det er uforsvarlig å plassere verdifulle ting i kjeller- eller loftsboder.

Store verdier

I Oslo politidistrikt ble det anmeldt 1467 grove tyverier fra kjeller, loft og oppganger i 2014, ifølge If Skadeforsikring.

- Vi ser at mange oppbevarer store verdier i sine kjeller- og loftsboder. Mye sesongklær oppbevares der, og jo mindre leiligheter desto større er behovet for boder, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Mange gjenstander er naturlig å oppbevare i en bod, som bildekk, ski, hagemøbler, fiskeutstyr og sykler.

- Men det er viktig å ta inn over seg at sikkerheten er gjennomgående dårlig, gjerne bare nettingvegger med en enkel hengelås, sier hun.

Lite spor

Det finnes ofte ikke synlige spor til innbrudd via fellesdører, men kun inn til privatboden.

Dette kan indikere at dører står åpne, eller at det ikke er kontroll med hvem som beveger seg inn og ut av fellesarealene.

- Det er umulig å si om andre beboere er involvert eller slipper inn uvedkommende. Det er viktig at borettslag og sameier innarbeider gode rutiner for låsing, og at garasjeanlegget ikke får stå åpent for lenge, sier Ann Tove Heitmann, skadesenterleder i If.

Sykler som står i fellesarealene utenfor boden, skal alltid være låst.

- De fleste opplever dette som en trygg plass å parkere sykkelen uten å låse den, men erfaringen viser at her stjeles det mange sykler, sier Heitmann.

Enkle hengelåser og null alarm

De fleste bodene er ofte lett å få innsyn i siden de gjerne er av netting. Det er ofte svake konstruksjoner, som kan bendes opp med handmakt, eller klatres over.

Bodene låses ofte med enkle hengelåser, som raskt kan klippes over. Sjansen for å bli oppdaget er ikke stor da det verken finnes alarmer eller overvåkning.

Tenk over hvilke verdier som plasseres i boden, spesielt dyre gjenstander bør ikke ligge der.

- Vær klar over at det er begrenset dekning på innboforsikringen ved tyveri i bod. Det beste rådet er derfor å oppbevare verdifulle gjenstander i leiligheten og ikke i boden. Skjerm boden mot innsyn, og sats på en solid forsikringsgodkjent lås, avslutter Heitmann.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer