Slik flagger du

Gå til hovedinnhold

Slik flagger du

Når flagget heises til topps 17. mai bør størrelsesforholdene være i orden. Vi gir deg reglene.

REGLER: Ikke alle er klar over at det faktisk finnes regler å forholde seg til når det kommer til flagging.

Har du bygget på huset i høyden siden forrige nasjonaldag? I så fall kan det hende at flaggstangen ikke lenger passer. En tommelfingerregel sier nemlig at en tredjedel av stangen skal rage over mønet.

En vanlig villaflaggstang er 10-12 meter høy, mens en hyttestang gjerne er noe kortere.

Tredjedelsregelen gjelder også for størrelsen på flagget man skal feste i stangen. Flagget skal altså dekke den øverste tredjedelen av stangen. Det gir følgende tabell:

17. mai skal flagget heises klokken åtte, og tas ned ved solnedgang eller senest klokken ni. Flagging er frivillig for privatpersoner, og ønsker du å flagge 16. mai i stedet for 17. er det fullt lovlig.

Dersom du ønsker å følge de offisielle flaggdagene, men har problemer med å huske hvilke de er, samt når du skal heise og når du skal fire, er det hjelp å få. Norges Speiderforbund har nylig lansert en flagg-app til smarttelefoner. App-en minner deg på tidspunkt for heising og firing, lærer deg riktig knute og gir annen nyttig kunnskap om flagging. App-en koster elleve kroner.

Å brenne flagg anses som en radikal politisk ytring. Men dersom flagget er utslitt, er det akkurat det man skal gjøre. Et annet alternativ er å sprette det opp slik at fargene i flagget skilles.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer