Vedum putter forslaget om ny boligskatt i skuffen

Gå til hovedinnhold

Vedum putter forslaget om ny boligskatt i skuffen

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjør som Huseierne anbefalte og putter forslaget om ny statlig boligskatt i skuffen hvor det hører hjemme. - Regjeringen avviser kontant Skatteutvalgets forslag til økninger i boligskatten. Dette er svært godt nytt for alle boligeiere i landet, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og lederen av Skatteutvalget Ragnar Torvik da utvalgets rapport ble overlevert i desember i fjor. Nå har Vedum lagt forslaget om økt boligskatt i skuffen. 

I desember i fjor la Skatteutvalget frem forslag om kraftig økning i boligskatt for vanlige husholdninger.

Huseierne har protestert kraftig mot forslagene fra Skatteutvalget om økt boligskatt. Vi mener at det å innføre statlig fordelsskatt på eget hjem er et kraftig angrep på boligeiere og den norske boligmodellen.

At folk med vanlige jobber og ordinære inntekter skal ha mulighet til å eie sitt eget hjem, ble ikke vektlagt av Skatteutvalget. Kostnadene ved å bo ville økt med en slik boligskatt og bidratt til at flere hadde blitt presset ut i leiemarkedet.

Vedum skrinlegger økt boligskatt

Torsdag 27. april rykket finansministeren ut og skrinlegger forslaget om økt boligskatt i et intervju med NRK:

– Det er helt uaktuelt å øke boligbeskatningen vår for vanlige folk, understreket finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK. Med det avviser han at regjeringen vil gradvis innføre en ny boligskatt.

– Fordi vi vil at folk skal eie boligen sin. Og vi ønsker heller ikke å skape uro rundt beskatning av bolig. Det er en fordel at vi er et land der folk stimuleres og oppmuntres til å eie egen bolig. Det skaper mer stabilitet for den enkelte familie, sier Vedum.

 

"Vi mener det er viktig at flest mulig eier sin bolig, og at det skal være trygghet rundt det."

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister

 

- Et samfunn er ikke bare en teoretisk modell. Vi mener det er viktig at flest mulig eier sin bolig, og at det skal være trygghet rundt det, sier Vedum til NRK. Les saken hos NRK her.

NB: Skatteutvalget foreslo også gjeninnføring av arveavgiften. Tidligere i vinter har finansminister Trygve Slagsvold Vedum avvist at det kommer noen snarlig arveavgift.

 

Mange bekymrede medlemmer

Huseierne har levert høringssvar om forslaget til økt boligskatt. Vi har hatt flere møter med politikere på Stortinget. Opposisjonen på borgerlig side har uttrykt at økt boligskatt ikke er aktuelt.

Les mer: Huseiernes høringssvar kan du lese her! 

Daglig får Huseierne også henvendelser fra bekymrede boligeiere som allerede har det trangt økonomisk.

En drastisk økning i bokostnadene gjør at vi  frykter for husholdningenes økonomi i årene fremover. Den store økningen i bokostnadene ble ikke behandlet av Skatteutvalget. En statlig skatt på toppen av dette ville innebære en ekstra kraftig innstramming for husholdningene.

Huseierne: Vi ønsker trygge rammer rundt livene våre

Generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne er glad for at finansministeren legger forslaget til økt boligskatt i skuffen.

-Folk flest kjøper bolig for å bygge en trygg og uavhengig ramme rundt livene sine. Skatteutvalget sidestilte folks kjøp og eie av et hjem med investeringer i aksjer. Det ga ikke mening. Og vi er glade for at finansministeren er enig i det, sier Meyer.

Morten_Meyer15_1440x960.jpg

TRYGGE RAMMER: Skatteutvalget sidestilte folks kjøp og eie av et hjem med investeringer i aksjer. Det ga ikke mening. Og vi er glade for at finansministeren er enig i det, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Skatteutvalgets forslag til økt boligskatt har hatt svært høy interesse blant medlemmene våre som har vært bekymret for om de kommer til å ha råd til å beholde hjemmet sitt, hvis Skatteutvalgets forslag hadde blitt en realitet:

-Våre medlemmers bekymring ble gjenspeilet i vårt omfattende høringssvar og i dialog med sentrale politikere i regjeringen og på Stortinget. Vi vil gjerne takke for det store engasjementet fra medlemmene våre om forslagene fra Skatteutvalget. Nå har heldigvis regjeringen på forbilledlig og krystallklart vis avvist forslagene. Fornuften har vunnet fram, sier Meyer.

Les også: Fem myter om det norske skattesystemet fra Skatteutvalget

 

 

Hva ville forslaget betydd?

I vinter presenterte vi et eksempel på hvordan skatteutvalgets kunne berøre en gjennomsnittspris på 4,7 millioner kroner: Skatteutvalgets forslag: Øker boligskatten med 28.000 kroner i året 

Vi har også laget en interativ gjennomgang der du kan sjekke hva forslaget ville betydd for deg.

Legg inn din boligverdi og kommune, og vi forteller hvordan skatteforslaget kan slå ut. Hvis du leier ut i egen bolig, kan du også se hva den foreslåtte skatten på dette ville innebære!

Det vi viser i gjennomgangen er endringer i inntektsskatten som følge av skatt på "fordel av å bo i egen bolig" og endringer i eiendomsskatten. Samt skatt på leieinntekter fra egen bolig. 

Det er også foreslått endringer i formuesskatten, men dette er det vanskeligere å lage kalkulatorer om, fordi da trenger vi en større innsikt i din formue.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer