Skattemeldingen blir ny

Gå til hovedinnhold

Skattemeldingen blir ny

4,9 millioner får tilgang til skattemeldingen i dag, men for ca. 280.000 av oss ser den i år helt annerledes ut. Postene er erstattet med temaer, og man får aktiv veiledning underveis ved hjelp av kontrollspørsmål.

Tekst: Linda Ørstavik Öberg. Foto: Skatteetaten.

Skatteetaten utvikler nå en helt ny skattemelding.  

Et mindre utvalg av befolkningen har fått tilgang til den nye skattemeldingen i år. Dette er i underkant av 300.000 personer med enkle skatteforhold, det vil si at de for eksempel ikke har aksjer og verdipapirer eller driver næringsvirksomhet.

Planen er at mange flere lønnsmottakere og pensjonister skal få den nye skattemeldingen i 2020.

Enklere

De 280.000 som får teste ut den nye skattemeldingen har ikke blitt varslet i forkant. Først når du er logget inn vil du som er plukket ut få beskjed om at du er en av dem som har fått den nye løsningen. Du blir da videresendt til en egen side.

Den nye skattemeldingen vil være forhåndsutfylt med opplysninger slik vi er vant til det, men har fått et nytt utseende.

Postene slik vi kjenner dem fra tidligere er erstattet av temaer som grupperes etter hva som hører naturlig sammen, for eksempel "Bank og lån".

Les også: Slik hjelper vi i Huseierne deg med årets skattemelding

Du vil også få en mer aktiv veiledning i løsningen ved at du blir stilt relevante spørsmål underveis, eller du blir gjort oppmerksom på forhold som må fylles ut.

Du får for eksempel en kommentar hvis du legger inn renteutgifter som virker unaturlig høye i forhold til oppgitt gjeld.

Hvis du er oppført med sekundærbolig, så vil løsningen automatisk spørre deg om du leier ut.

Dette skal hjelpe deg til å føre inn riktige opplysninger.

Det er også slik at hvis du endrer tall i et felt, blir oppsummering og skatteberegning oppdatert fortløpende.

Fremdeles ditt ansvar at opplysningene stemmer

Ny løsning eller ei, du har fremdeles ansvar for å sjekke at opplysningene stemmer og fylle ut det som mangler.

Så det lønner seg å sette seg ned for å sjekke at du har fått alle fradrag, at formuesverdien på boligen din stemmer osv. Det er ditt ansvar at du betaler riktig skatt.

Les våre 9 beste tips til skattemeldingen for deg som er boligeier

Frist for innlevering av skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister og 31. mai for næringsdrivende.

Hvis alle opplysningene i skattemeldingen er riktig og alt er tatt med, så trenger du som før ikke å levere den.  De som mottar skattemelding for næringsdrivende har ikke anledning til å benytte seg av ordningen med leveringsfritak og må levere skattemeldingen elektronisk.

Endelig skatteoppgjør blir tilgjengelig på skatteetaten.no eller sendt deg så snart det er klart.

De fleste får skatteoppgjøret i juni. Neste mulighet er i august, og deretter blir det løpende oppgjør frem til slutten av oktober. Hvis du leverer skattemeldingen på papir får du skatteoppgjøret ditt tidligst i august.

Solgt bolig i fjor? Dette må du vite om skatt på boligsalget!

Har du penger til gode, utbetales disse innen tre uker etter at skatteoppgjøret ditt er klart.

Korttidsutleie

Vi minner også om den viktigste endringen i årets skattemelding for lønnstakere og pensjonister med bolig, nemlig de nye reglene for korttidsutleie.

I 2018 trådte nye skatteregler for korttidsutleie av bolig i kraft. Det er i år en ny post i skattemeldingen for rapportering av dette, post 2.8.6 Skattepliktig inntekt ved korttidsutleie av egen bolig

Leier du ut din egen bolig mindre enn 30 dager, vil inntekten være skattepliktig etter en sjablongmetode.

Les mer: Les hvordan AirBnB og annen korttidsutleie skattlegges

Sjablongmetoden innebærer at utleieinntekter inntil 10.000 kroner årlig er skattefri, og av det overskytende beløpet regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt.

Huseierne hjelper deg med skattemeldingen!

Huseierne vil gjennom hele april hjelpe deg med tips og råd til skattemeldingen. Følg med på våre nettsider, i nyhetsbrev og på Facebook!

Trenger du rådgivning: Medlemmer i Huseierne kan kontakte våre jurister for å få hjelp til boligrelaterte spørsmål. Ta kontakt i dag!

Ikke medlem? Bli medlem i dag og still spørsmål! Les mer her!

Slik kan du få hjelp av oss i skattespørsmål:

1. Spør Lucy! Vår digitale advokat Lucy har fått opplæring i skatt, og kan svare på mange skattespørsmål. Særlig de mer overordnede spørsmålene kan Lucy svare på - hele døgnet! Du finner Lucy ved å trykke på det lille dialog-ikonet nederst i høyre hjørne.

2. Les skatteartikler: Vårt artikkelbibliotek om skatt er oppdatert for årets skattemelding. Gå inn der for å finne veiledning i mange spørsmål! Start på vår samleside om skattemeldingen: Skattemelding - slik fyller du ut

3. Ring justelefonen: Du kan ringe vår juridiske rådgivningstjeneste for å få svar på spørsmål. Les mer her

4. Send inn til nettmøte: 10. april har Huseiernes eksperter nettmøte. Nettmøtet vil være onsdag 10. april mellom klokken 12.30 og 13.30. Du kan sende inn spørsmål allerede nå ved å gå inn på denne siden: Nettmøte om skatt

5. Kontakt juridisk rådgivning: Har du veldig konkrete spørsmål med flere detaljer? Kontakt Huseiernes advokater for å få svar på spørsmålene. Spørsmålet kan sendes inn her.

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer