Renten settes opp igjen: Dette betyr det for deg!

Gå til hovedinnhold

Renten settes opp igjen: Dette betyr det for deg!

Styringsrenten ble satt opp med 0,25 prosentpoeng. Det betyr at boliglånet ditt blir dyrere fra mai i år. Utfordringen er at renten også skal videre opp med syv rentehevinger til! Her ser du hva du bør gjøre nå.

HEVET RENTEN: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache kunngjorde torsdag at Norges Bank setter opp styringsrenten til 0,75 prosent. Nå kommer boliglånene til å følge etter.  (Arkivfoto: Norges Bank)

Av: Carsten Henrik Pihl, forbruker og kommunikasjonssjef i Huseierne

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache annonserte i dag at Norges Bank som forventet setter opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Dette er tredje renteheving siden september i fjor, og betyr nå at styringsrenten til Norges Bank nå er på 0,75 prosent.

Lånene blir dyrere fra starten av mai

Vi venter at bankene starter å annonserer sine rentehevinger torsdag ettermiddag eller fredag.

Heldigvis går ikke rentekostnaden opp umiddelbart. For de som har lån har banken seks ukers varslingsfrist før renten kan settes opp.

Det betyr at den økte renteregningen kommer fra den første uken av mai.

For oss forbrukere vil våren dermed bli litt uoversiktlig. For ved de to foregående rentehevingene ser vi at storbankene er tidlig ute med å heve renten, mens småbankene ofte venter i noen uker med rentehevingen.

Det betyr at man må se an litt før man velger å bytte bank.

Fakta:

Slik vil renteøkningen skje i mars 2022

Norges Bank satte opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet 24. mars 2022.  Det vil få virkning på boliglånsrenten på denne måten:

  • Allerede samme dag, eller dagen etter - fredag 25. mars vil første bank varsle at de setter opp renten med like mye som Norges Bank har satt opp renten.
  • Vanligvis er det en av de store som er først - DNB eller Danske Bank er ofte tidlig ute.
  • Deretter pleier de andre bankene å følge etter som perler på en snor.
  • Småbankene venter ofte et par uker med å sette opp rentene, og dermed er bildet for deg som forbruker litt uoversiktlig.
  • For deg som har boliglån settes ikke renten opp før seks uker etter varselet er gitt. Det vil si at renten øker fra starten av mai. 

Renten skal mer opp

Renteøkningen i dag er isolert ett ikke noen stor bekymring for de aller fleste.

For et vanlig lån på 2 millioner kroner øker utgiftene med omtrent 300 kroner i måneden, eller nesten 4000 kroner i året.

Men denne renteøkningen er den tredje i rekken, og Norges Bank varsler at det allerede kommer en renteheving til i juni. Da har renten gått opp et prosentpoeng siden rentehevingene startet i fjor høst.

Et prosentpoengs økt rente vil gi rundt 15.000 kroner i økte låneutgifter hvis man har et vanlig lån på to millioner kroner. Og det er bare frem til sommeren.

Samtidig varsler nå Norges Bank at det kommer flere rentehevinger enn de tidligere har antydet. De mener at styringsrenten øker til rundt 2,5 prosent ved utgangen av 2023. 

Det betyr syv renteøkninger innen utgangen av 2023. Dermed må vi regne med en boliglånsrente rundt 4 prosent ved utgangen av neste år. Se figuren over!

Dette gir igjen enda flere tusenlapper i økte rentekostnader. 

 

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om renteøkningen i mars 2022.   

 

Dette kommer samtidig med at andre boutgifter som kommunale avgifter, strømutgifter og forsikring også øker.

Renten kan man gjøre noe med, her anbefaler vi i Huseierne folk å følge med på hva banken gjør og å være en aktiv bankkunde. Prut på renten eller bytt bank!

 

Håp om høyere sparerenter?

En rekke av Huseiernes medlemmer har sparepenger i banken. Og de har dessverre ikke hatt mye rente på sparepengene sine i det siste.

Beste sparerente ligger i dag rundt 1,20 prosent, mens man kan få renter opp mot 2 prosent ved å binde sparebeløpet i noen år.

Men med dagens renteheving er det et håp om at sparerentene også går opp.

 

Beste bank før renteøkningen

Her ser du de beste bankene for vår standardlån på 2 millioner kroner i mars før renteøkningen. Hele rentebarometeret med storbanker og flere ulike låneeksempler ser du her!

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer