Leie ut bolig? Husk husleiekontrakten!

Gå til hovedinnhold

Leie ut bolig? Husk husleiekontrakten!

Vi skriver snart 2020 og mange av dere skal enten opprette nye leieforhold, eller forlenge avtalen med leietakere. Unngå usikkerhet og uenigheter og bruk vår smarte digitale leiekontrakt, så har du en ting mindre å tenke på i året som kommer.

Å drive med utleie er en fin måte å tjene noen ekstra kroner på. Men enten det er en hybel i kjelleren, et ekstra rom i leiligheten eller en sekundærbolig du skal leie ut, er det mye du allikevel må tenke på.

For å unngå at det oppstår problemer, bør du ha solide kontrakter slik at leieforholdet blir en god opplevelse for både utleier og leietaker.

- Da vet begge parter hva de har å forholde seg til, og man minimerer risikoen for uenigheter og tvister, sier advokat i Huseierne, Øistein Olsen Krokmoen.

- I tillegg kan det være lurt å ta med husordensreglement som et tillegg til kontrakten. Dette finner man på våre nettsider. Ønsker man å helgardere seg i tilfelle det skulle oppstå problemer, kan man tegne egen utleieforsikring, sier han.

ADVOKAT: Øistein Olsen Krokmoen. 

Medlemsfordel: Utleieforsikring gjennom Storebrand

Leier du ut med skatteplikt, er det også viktig å passe på at dette blir korrekt.

- Ta vare på alle kvitteringer, slik at du husker å få med alle fradragene dine, oppfordrer Krokmoen.

Signer med BankID

Kontrakter og avtaler for bolig, næringslokaler, fritidsbolig og garasje får du gratis hos oss, og alt du må gjøre er å gå til våre nettsider, logge inn på «Min side» og klikke deg inn på de kontraktene du trenger.

Les mer: Dette må du vite som utleier!

Vår husleiekontrakt signeres elektronisk med BankID eller lastes ned som PDF og printes ut for signering.

Skjemaer: Huseiernes medlemmer får tilgang til standardskjemaer for oppsigelse og utkastelse.

Du vil alltid kunne finne tilbake til ferdige dokumenter og kontrakter du arbeider med på "Min side". Her kan du redigere kontrakter som ikke er fullført, og laste ned fullførte kontrakter for signering.

Husk bare at for at utfyllingen skal gå så raskt som mulig, så burde du ha noe informasjon tilgjengelig før du starter.

Dette er:

  • Leiers fødselsdato
  • E-post og telefonnummer
  • Leieobjektets gårdsnummer, bruksnummer og eventuelt seksjons- andels- eller festenummer

Spørsmål? Som medlem i Huseierne kan du ringe vår jusstelefon gratis hver gang du lurer på noe om leieforholdet.

Kontonummer til kontoen der leien skal innbetales, og kontonummer til depositumskonto er også fint å ha klart. Ved husleiegaranti trenger du garantinummeret i garantierklæringen.

Fortsatt ikke helt klok på hva som gjelder? Husk at Huseierne holder kurs i alt man må vite om utleie, samt skatt på bolig og utleie. Se vår kurskalender her.  

Mer fra Huseierne

Se alle artikler