Ikke fortell innbruddstyvene hvor du er

Gå til hovedinnhold

Ikke fortell innbruddstyvene hvor du er

Det er snart sommerferie, og mange av oss trekker til sjø, fjell eller utland. Boligen blir igjen hjemme, så det kan være greit å gjøre noen grep før og underveis i ferien for å sikre deg at alt er som du forlot det når du kommer tilbake.

Tekst: Linda Ørstavik Öberg. Foto: Pixabay.

Mange tomme boliger betyr at det kan være enklere for innbruddstyver å få jobbe i fred.

Selv om man ikke lenger ser de store innbruddstoppene i ferier som før, så bør du som boligeier likevel gjøre visse grep før du reiser.

Det skader heller ikke å tenke over hva man legger ut på nett mens man er borte.

Samarbeid med naboene

Huseierne mener at den største feilen de fleste gjør når de reiser bort, er at huset ser helt ubebodd ut.

- Man slår av alle lys, drar for gardinene og glemmer å gi Posten beskjed om at man er bortreist. Boligen din blir et lett bytte når søppeldunkene er tomme, postkassen er full av aviser, alt lys er av og gresset er skyhøyt, sier Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne.

Et lurt triks kan være å alliere seg med naboer, venner eller familie. Kanskje noen kan ta inn posten for deg mens du er borte, og muligens kaste litt søppel i din dunk også.

Kanskje naboen til og med kan vanne litt planter og klippe gresset ditt, så gjengjelder du tjenesten ved en annen anledning.

Alarm

I tillegg er det viktig å installere alarm. Tyvene velger ofte minste motstands vei, og en bolig med alarm får oftere stå i fred.

- Om tyvene mot formodning skulle forsøke seg likevel, så vil dagens alarmsystemer både kunne ta bilde av inntrengerne og varsle vektere som kommer til stedet. Bare merkingen og en alarm som går av, vil kunne skremme vekk mange før de rekker å ta med seg noe hvis du har vært flink å gjemme bort verdisakene før du dro, sier Pihl.

Husk at alarmen også kan varsle om brann, noe som er en fin sikkerhet i tillegg til forsikring når du er bortreist. Husk også å dra ut kontaktene på elektriske apparater når du drar.

Mange alarmsystemer har også tilleggsfunksjoner som gjør at du kan styre temperatur, lyd og lys i samme slengen.

- Det å fjernstyre lyset i visse rom slik at noe står på, gir et inntrykk av at noen er hjemme. Slike småting kan være nok til at ditt hus blir valgt bort av innbruddstyvene.

Ikke vær for sosial

Ferie betyr familietid og hygge for de fleste av oss, og nettopp det bør være i fokus.

- Når vi har ferie og fri, er det mange av oss som forteller om dette på sosiale medier med både tekst, bilder og innlogginger som viser akkurat hvor vi befinner oss. Pass i alle fall på at profilene dine ikke er åpne for alle, slik at de med dårlige hensikter kan finne ut at du er 50 mil unna på et blunk, savslutter Pihl.

Vi legger igjen mange digitale spor i 2019, og noen ganger kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang for din og familiens sikkerhet.

linda@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer