Beste rente på boliglån i januar 2022: Nå må du sjekke om banken din har satt opp renten!

Gå til hovedinnhold

Beste rente på boliglån i januar 2022: Nå må du sjekke om banken din har satt opp renten!

RENTEBAROMETER: Huseiernes renteoversikt for januar 2022 viser at bankmarkedet for tiden er uoversiktlig. Noen banker har hevet renten, andre ikke. Du må følge med på din bank, og vi har laget et bedre rentebarometer som gjør det enklere for deg å følge med!

BEDRE RENTEBAROMETER: Huseierne utvider fra 2022 sitt rentebarometer. Nå får du se både standardbarometeret for lån til 75 prosent av boligens verdi, og oversikter for lån til 50 og 85 prosent av boligens verdi!

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

Oppdatert 18. januar med renteendringer fra Sbanken og Bulder Bank.

Årets første rentebarometer fra Huseierne viser at bankmarkedet i vår kommer til å bli uoversiktlig. Rett før jul hevet Norges Bank styringsrenten. En rekke banker har fulgt etter og hevet renten på sine boliglån. Men ikke alle. I Huseiernes rentebarometer er det fortsatt flere banker som ikke har hevet rentene etter rentehevingen.

Det er til og med noen banker som ikke har hevet rentene i det hele tatt siden rentehevingene startet i september i fjor.

I vårt rentebarometer under kan du se hvilke banker som har de beste rentene akkurat nå, og du kan se om bankene har hevet rentene - og i såfall hvor mye:

bank-barometer-endringer_2.png

Trykk for detaljer! I rentebarometeret under kan du trykke på den enkelte bank og se detaljene. Du får se nominell rente, om de har økt renten siden rentehevingen i desember, og hvor mye renten (eventuelt) har økt siden første renteheving i september i fjor. Sbanken er sammen med Landkreditt en av bankene som ennå ikke har økt renten. Men for Sbankens del, er det fortsatt usikkert på om de blir kjøpt opp av DNB. Konkurranseklagenemnda skal nå avgjøre saken, antakelig i mars.

 

Nå blir lånene dyrere!

Norges Bank satte opp renten 16. desember. De første bankene startet med sine rentehevinger 17. desember i fjor. Reglene sier at du som er lånekunde skal få seks ukers varsel før renten på boliglånet ditt går opp.

Det vil si at boliglånene blir dyrere fra slutten av januar eller starten av februar.

Flere rentehevinger kommer i vår

Norges Bank har varslet at det kommer flere rentehevinger. Mange tror at den første rentehevingen i år kommer allerede i mars, og at det så kommer en i juni.

Med seks ukers varsling vil dermed boliglånet ditt bli dyrere i starten av mai og starten av august. I tillegg til nå i januar/februar.

 

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om boliglånsmarkedet ved inngangen til 2022.   

Dette gjør at det i vår vil være viktig å følge med på rentebarometeret. Vi har tidligere sett at noen banker venter ganske lenge med å heve renten.

OPPDATERT: Dette poenget ble ytterligere forsterket rett etter publisering 17. januar. Da hevet først Sbanken, og så Bulder Bank sine renter. I og med at disse bankene er høyt oppe på våre lister ble derfor barometeret oppdatert 18. januar.

Dermed kan vi få situasjoner i vår der noen banker velger å ikke heve renten i det hele tatt, andre gjør det med en gang, og noen venter lenge - for nærmest å "snike" inn en renteheving.

Det betyr: Du må følge godt med! Huseierne publiserer sitt rentebarometer midt i hver måned. Dette er et godt utgangspunkt for å finne de beste bankene.

Bedre rentebarometer - bedre oversikt for deg

Vi i Huseierne fortsetter i 2022 med vårt rentebarometer, og vi gjør forbedringer på det. Du vil fortsatt få det vanlige rentebarometeret der vi måler et standardlån på 2 millioner kroner innenfor 75 prosent av boligens verdi.

Men hvor stor egenkapital du har er avgjørende for hvilken rente du får. Derfor starter vi nå med to oversikter til:

  • Lån på 2 millioner innenfor 50 prosent av boligens verdi
  • Lån på 3 millioner innenfor 85 prosent av boligens verdi

Disse to barometerene gir deg oversikt enten du har nedbetalt mye på lånet og har god egenkapital, eller du har lite egenkapital og presser grensene.

I begge disse oversiktene viser vi de fem beste bankene og de store landsdekkende bankene. Særlig for deg som har godt med egenkapital vil du se at det er store forskjeller mellom de beste bankene og de store landsdekkende bankene.

 

Slik pruter du på boliglånsrenten

Du kan i mange banker få en bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Les også:  Hvor mye kan jeg låne?

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med et par andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

Usikker på hvilke banker som gir lån der du bor? Se vår store bankoversikt!

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

 

 

 

 

 

 


Medlemsfordel

Storebrand_banner.jpg

Boliglån fra Storebrand Bank

Som medlem av Huseierne kan vi nå tilby boliglån i samarbeid med Storebrand, til meget konkurranse dyktige betinger.

Få boliglån fra 4,59 prosent nominell rente, 4,77 prosent effektiv. Gratis etablering!

Les mer

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer