Heis hjemme - kunne bli boende

Gå til hovedinnhold

Heis hjemme - kunne bli boende

Med heis kan flere bli boende hjemme. Innretningen trenger ikke bli verken så teknisk omfattende eller kostbar som du kanskje hadde trodd.

Da Elisabeth Cook måtte få helprotese i kneet, fikk hun tilbud om å montere trappeheis i boligen på Ekeberg i  Oslo. Det takket hun ja til. Men da hun oppdaget at det bare ville bli igjen 20 cm trappeareal å gå på, og innså at det ville bli svært vanskelig å frakte mat og andre varer med seg opp til leiligheten, sa hun stopp.  

– Skulle jeg sitte med varene på fanget og håpe jeg ikke falt av stolen, eller skulle jeg stramme dem fast med et belte? Det måtte da finnes noe bedre!?

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Vil ikke flytte

Elisabeth Cook bor i barndomshjemmet sitt, på en kolle høyt over Oslo-gryta. Fra stuevinduene har hun praktfull utsikt i alle himmelretninger.  Mot sørvest ser hun Nesodden, fjorden og Asker-landet. Øynene kan vandre fra Skaugumsåsen og Kolsåstoppen til Holmenkollen før hele Groruddalen brer seg ut nordover.  

KUNNE BLI BOENDE: Uten heis hadde Elisabeth Cook ikke kunnet bli boende i den storslåtte leiligheten på Ekeberg, selv om alt var på ett plan. Vonde knær hindrer henne i å gå i trapper.KUNNE BLI BOENDE: Uten heis hadde Elisabeth Cook ikke kunnet bli boende i den storslåtte leiligheten på Ekeberg, selv om alt var på ett plan. Vonde knær hindrer henne i å gå i trapper.– Jeg elsker dette huset. Her er jeg ett skritt nærmere himmelen. Dette er barndomshjemmet mitt og her vil jeg bo, sier hun.

- Jeg vil rett og slett ikke flytte noe annet sted.  

Problemene meldte seg da hun fikk vondt i kneet. Boligen er praktisk innredet på ett plan, men den ligger i annen etasje. Og trappen ble helt umulig å forsere.  Riktignok var hun oppfinnsom. Nøkler ble firt ned i en bærepost festet til en hyssing når det kom gjester på besøk, og de ble lagt tilbake i posen når de hadde låst seg ut igjen. Det hendte også at noen forbarmet seg over henne og sendte posten opp i plastposeheisen.  

– Jeg klarte ikke en gang å gå ut med søpla. Ja, jeg har mange gode venninner, og de ville komme hvis det var krise, men jeg kan ikke forvente at de skal komme og bære varer eller søppel for meg. Jeg ble rett og slett «låst» inne i min egen leilighet, sier Elisabeth Cook.

Hun er gammel ballettdanserinne og har alltid vært veldig sporty. Plutselig kom hun ingen vei.

Heis ble redningen

Det var representanten fra ThyssenKrupp, de som skulle montere trappeheisen, som fortalte at det var mulig å sette inn heis.   

GLIR INN: Løfteplattformene fra ThyssenKrupp finnes i flere størrelser og utforminger. Den kan stå helt fritt med glass på tre kanter, eller bygges inn som her. Foto: ThyssenKruppGLIR INN: Løfteplattformene fra ThyssenKrupp finnes i flere størrelser og utforminger. Den kan stå helt fritt med glass på tre kanter, eller bygges inn som her. Foto: ThyssenKrupp– Kjøpe heis? Er du helt gal? Mine venner trodde det hadde tørna for meg. De trodde jeg var blitt stormannsgal. Men jeg var desperat etter å finne en bedre løsning enn trappeheisen jeg ble tilbudt, forteller Elisabeth Cook.  

I dag slipper hun å heise nøkler ned og post opp gjennom kjøkkenvinduet. En praktisk løfteplattform frakter fruen opp og ned flere ganger om dagen. Og venninnen i rullestol kan komme på besøk.  

– Jeg ble forelsket i løsningen fra dag én, og forguder den, forteller hun. 

– Livet er blitt så mye enklere! Jeg har alarm og telefon til Hjelp24 i heisen, så dette er veldig sikkert og trygt. Og når budet kommer med varer kan han sette dem rett inn i heisen. Jeg bare trykker lett på bryteren på veggen, og så blir de løftet hit opp til meg i annen etasje. Tenk om jeg ikke hadde fått vite om denne løsningen?  

Prisen var ikke uoverkommelig. Heis inklusive montering kom på 200 000 kroner. I tillegg måtte hun ut med ca. 25 000 til en snekker for å klargjøre bygget.  

– Han måtte ta hull i gulvet og gjøre noen forsterkninger, forklarer Cook.

Men da det var gjort, gikk det fort å montere heisen. Støtte fra NAV eller andre har hun ikke fått. Heisstolen hadde hun sluppet å bekoste selv, men Cook var ikke berettiget til heisstøtte.

 – Det er helt fantastisk at jeg kan bli boende her i barndomshjemmet mitt, sier Elisabeth Cook, og hun bedyrer at investeringen var vel verd pengene.

Lenge fryktet hun at hun måtte flytte.  

– Jeg hadde tatt opp lån om nødvendig. Med heis og en seng med god madrass klarer jeg meg godt!

Egentlig en plattform

NYTTIG: Anne Marie Karlsen hos ThyssenKrupp mener løfteplattform i sjakt både er et godt og rimelig alternativ til mennesker som sliter med å forsere trapper. Den billigste modellen koster under 200 000 kroner ferdig montert og kan settes inn i de fleste boliger. NYTTIG: Anne Marie Karlsen hos ThyssenKrupp mener løfteplattform i sjakt både er et godt og rimelig alternativ til mennesker som sliter med å forsere trapper. Den billigste modellen koster under 200 000 kroner ferdig montert og kan settes inn i de fleste boliger. – Egentlig er det en løfteplattform i sjakt og ikke en heis som er montert i boligen på Ekeberg, forklarer Anne Marie Karlsen hos ThyssenKrupp.

Den praktiske nytteverdien er den samme, men det er noen små forskjeller.  

– En vanlig heis har hydraulikk. Det har ikke løfteplattformen. Den har i stedet skruedrift. Det er en mekanisk løsning som både er sikrere og teknisk mer holdbar, forklarer Karlsen.

Det gjør at løfteplattformen beveger seg saktere. Fire etasjer tar ca. ett minutt. Men den er enkel å sette inn, og den krever mindre plass.  Ifølge Karlsen er deres produkt også langt rimeligere enn en heis.  

– I Oslo-området koster vår rimeligste modell 140 000 kroner pluss merverdiavgift ferdig montert. En sammenlignbar heis koster ca. 600 000 kroner, hevder hun.  

Løfteplattformen kan stå helt fritt mot bare en bakvegg, monteres i et hjørne eller bygges helt inn. Den kommer i standard hvit utførelse med dør i sotet glass og sider av metall, men man kan godt få glass på tre vegger hvis den skal stå fritt. Bakveggen skjuler motoren.  

– Plattformsjakten går fint inn der det er standard takhøyde. Den måler 230 cm i høyden. Det ideelle er å senke sjakten i en 5 cm dyp grube.  Vi anbefaler 910 mm x 1 370 mm lysmål, men har også mindre løsninger.  Skal den stå ute, må man eventuelt bygge en varmesluse. Mekanikken er avhengig av at temperaturen ikke synker under 5 grader.  

– Selv om du ikke trenger en slik innretning nå, så kan det være lurt å sette av plass hvis du bygger nytt eller pusser opp, sier Anne Marie Karlsen.

Har du planlagt heis er det langt enklere å sette den inn når du får bruk for den.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler