Du kan skjermes mot alt

Gå til hovedinnhold

Du kan skjermes mot alt

Solstråler, varme, energitap og nysgjerrige naboer. Det finnes produkter som dekker alle behov.

Solen har snudd, snøen har smeltet de fleste steder og folk begynner å krype ut av hiene sine.

Lysere tider betyr høyere sol, varme og mer aktivitet utenfor stuevinduet til de fleste av oss.

Mange har allerede produktene på plass, og Laila Palm er en av dem som venter på varmere tider. Hun har skaffet seg lameller på stuen og er kjempefornøyd.

- Siden her er mange eneboliger som ligger tett inntil hverandre i rekker, synes jeg det er greit å kunne stenge omverdenen ute litt. Jeg kan slippe inn så mye lys som jeg selv ønsker, eller stenge helt for å hindre innsyn, sier hun.

Hun angrer ikke på at hun valgte å skjerme huset.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Valgte hvitt

Palm bor i et nytt og moderne funkishus på Fuglevik i Rygge. Med praktiske romløsninger og store vinduer er hun sikret mye lys, men er også utsatt for innsyn.

- Jeg ønsket noe som kunne skjerme mot både lys, solstråler og innsyn, men som samtidig var pent, enkelt, vedlikeholdsfritt og dekorativt.

Valget falt på hvite plissegardiner i soverom og hobbyrom, og hvite lameller på vinduene i stuen. I tillegg har hun utvendige markiser i både første og andre etasje.

- Løsningen fungerer kjempefint, og jeg er så glad for at jeg valgte å sette inn solskjerming. Det får jeg mye bruk for når solen titter frem igjen, samtidig som jeg er sikret privatliv året rundt, sier Palm.

 

PLISSE: Hobbyrommet har fått delikate hvite plissegardiner, slik at Palm og barnebarna kan pusle uforstyrret. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

 

Hun valgte å gå for lyse farger i hele huset slik at hun har mulighet til å endre farger på puter, sengetepper og annet interiør når hun selv måtte ønske.

- I tillegg setter jeg stor pris på at det er så å si vedlikeholdsfritt, og det er deilig å slippe store gardiner som samler masse støv.

Ut med lift, inn med rull

Stein Lomnes, produktsjef i Hunter Douglas Norge, forteller at de fleste kundene har en annerledes tilnærming nå enn før. Det går mer i tekstilerte produkter, og tilpasningen til interiøret er viktigere nå enn tidligere.

- I tillegg ser vi at mens man før kun tenkte på å skjerme interiøret mot sollys, er det nå mange som bruker produktene som innsynsskjerming og til energisparing. Riktig og alternativ bruk av solskjerming kan gi en god reduksjon i vårt energiforbruk, noe som gir en betydelig miljøgevinst, sier han.

Klassikere som persienner selges det fortsatt mye av, og Lomnes mener at det er fordi de fleste "skjønner" seg på dem, samt at de har en fornuftig pris. Markiser er også fortsatt populære blant dem som bor i enebolig, i tillegg til at både innvendig og utvendig screen har tatt en større del av markedet.

- Nå går det mye i Plissé og Duette som har tekstil på begge sider. De er enkle å tilpasse de fleste typer vinduer, og kommer i mange spennende farger. Likevel ser vi at trenden fortsatt er nøytrale farger, som caffe latte, antikk og offwhite, mens det selges lite mønstret. Utfordringen er at lyse farger ikke er like bra mot refleksjoner i tv og pc.

Han forteller at liftgardinet som var så populær for noen år siden er på vei ut, men at den gode gamle rullgardinen har fått et oppsving. Det mest foretrukne rullgardinet har en såkalt screenduk med perforering, noe som gjør at den stopper sol, varme og refleksjoner samtidig som man kan se ut.

-Det har vært en utvikling i retning av mer funksjonsprodukter de siste årene. Nå kan man dempe sollyset, men samtidig få funksjonelt lys inn. Vi kan punktskjerme, og det er mange flere muligheter enn før, sier Lomnes.

 

Lameller: Palm falt for hvite lameller i stuen, og synes de er både dekorative og funksjonelle. Foto: Linda Ørstavik Öberg.

 

Vær sikker på hva du trenger

Rolf Andreas Mørck, styreleder i Norges solskjermingsforbund, forteller at det ikke finnes noe fasitsvar på hvilken type solskjerming som er best.

- Her kommer det an på hvert enkelt tilfelle, og det er mange faktorer som spiller inn. Det første du må gjøre før du velger produkt, er å finne ut hvor problemet ligger, sier han.

Mørck forteller at mange ikke har gjort noe forarbeid før de kjøper, og at dette er et problem hvis du vil få optimal sol- eller varmebeskyttelse.

- Det første man må finne ut er om det er varme, sol eller innsyn man vil beskyttes mot. Definer dine egne behov etter at du har bodd deg inn og vær nøye. Forskjellige årstider, hvor du bor, værforhold, hvilken vei vinduene er rettet, morgensol eller kveldssol er alle med på å bestemme hva slags produkt som passer dine behov, sier han.

Nøkkelen er med andre ord å registrere når sol og varme er et problem for deg. Mange av produktene er kostbare, så Mørck mener at det er viktig å tenke seg nøye om før man kjøper.

- I teorien så kan man bruke omtrent hva som helst for å holde sollyset ute, både innvendige og utvendige produkter, men det er de mørke løsningene som mest effektivt holder solen ute. Mot varme er det stort sett de utvendige produktene som fungerer best, men det finnes også mange gode innvendige løsninger på markedet, sier Mørck.

Han sier at det ikke alltid er bestselgerne som passer dine behov best, og at det er mye bra løsninger der ute som folk ikke vet om. Han råder alle til å sjekke ut alternativene før man bestemmer seg.

Rullegardiner

 

Rullegardiner er dekorative og funksjonelle, lette å tilpasse, lysdempende og varmereflekterende. De kommer i alle farger og mønster, og kan både være motoriserte og manuelle. Kommer også i pvc som tåler mye mer enn mykere tekstiler. De rengjøres enkelt med en fuktig klut med mildt såpevann.

Lamellgardiner

 

Lamellgardiner har mange anvendelsesområder. De kan fungere som både dekorasjon, romdeler og solskjerming. De er spesielt egnet for store vindusflater, og har mange betjeningsmuligheter. Tekstilene er mange, og lamellene finnes også i pvc og aluminium. De rengjøres enkelt med en fuktig klut med mildt såpevann, og tåler ikke stryking.

Duette

 

Duette er spesielt godt egnet for vinduer med avvikende form. Den har gode solbeskyttende egenskaper og høy isoleringseffekt. Du trekker ganske enkelt i produktet for å få det ned i ønsket posisjon, og det kan stoppes hvor du vil. Du slipper snorer og opptrekkstråder, og rengjøring kan enkelt gjøres med fjærkost, støvsuger eller myk svamp med lunket vann.

Markiser

 

Markisen har i årevis vært et vanlig innslag på norske hus, og er et glimrende alternativ for å dempe sol og for å holde den verste varmen borte fra huset. Gir også god skygge, og skjermer direkte sol på møbler og tv-skjerm. I tillegg gir markisen beskyttelse for nedbør som regn og snø, og med sine store flater kan de erstatte overbygg. Duken kan skiftes ved behov. 

Plisségardiner

 

Plisségardiner er lite plasskrevende, og er gode på solbeskyttelse. De kommer i mange moderne design og farger, og kan også leveres med flammehemmende tekstiler. Motorisering er også mulig. Rengjøres jevnlig med fjærkost eller støvsuger på lav effekt. Flekker bør fjernes så raskt som mulig med en myk svamp, lunket vann og et ikke-syntetisk vaskemiddel.

Screen

 

Screen er en utvendig eller innvendig rullgardin i kassett som holder sollys og varme ute ved hjelp av en perforert duk. Duken tar liten plass, og gir bra utsyn samtidig som den hindrer innsyn. Stenger ute like mye varme som persienner, og finnes i utallige varianter. Vær obs på at utendørs screen ikke tåler tøffe værforhold, men den kan vaskes med hageslange og svamp.

Persienner 

 

Innvendige persienner kommer i både aluminium og i tre, og finnes i utallige størrelser og farger. Prisene varierer også veldig alt ettersom kvalitet og materiale, og lysinnslippet ved persienner er minimale. Utvendig monterte persienner tåler mest, holder varmen ute, gir best solskjerming, utsyn og hindrer innsyn. Holdes rene ved normal støvtørking med lett fuktet klut, eller støvsuges med lav styrke. Bruk mildt såpevann ved grundig rengjøring.

Liftgardin

 

Liftgardiner er dekorative og praktiske, og kommer i mange forskjellige farger om mønster. De finnes i mange mål, og kan også spesialsys etter dine vinduer. De fleste liftgardiner er laget av lin eller bomull med innvevde aluminiumsstaver, men mulighetene er mange. De har som oftest manuell betjening med snor eller knytebånd, men kan også ha motor. Liftgardinen finvaskes ved behov, så sjekk alltid vaskeanvisningen.