Jordskokk: Nydelig mat - flott som hekk!

Gå til hovedinnhold

Jordskokk: Nydelig mat - flott som hekk!

Navnet skjemmer ingen, for jordskokken er virkelig både vakker som plante og har spiselige knoller med en nydelig nøttesmak! Ja, den er villig og vakker til både matauk og pynt.

Før poteten var det jordskokk, egentlig jordartisjokk, som gjaldt, og siden glemte vi den. Den skal ha blitt omtalt i Norge for første gang i 1694 ifølge en eldre artikkel fra Bioforsk (nå Nibio), men ble altså forbigått av poteten.

Nå har den sin renessanse, og det er det slett ikke vanskelig å forstå. I tillegg kan den plantes både nå senhøstes, eller til våren.

En enkel råvare

Jordskokken, som på latin har det litt lekrere navnet Helianthus tuberosus, er en flerårig urt i solsikkeslekta (kurvblomstfamilien). Den kommer opprinnelig fra Nord-Amerika og vi dyrker den altså for rotknollene.

Den gode nøttesmaken gir en hjemmelaget potetmos det lille ekstra, eller hva med en jordskokksuppe med kyllingbiter og bacon?

Jordskokken kan spises både rå og tilberedt. Uansett hva du foretrekker av mat, og hvis du leter litt på nettet, vil du enkelt finne en oppskrift hvor jordskokken er en viktig ingrediens.

Har du et område i solen som du vil skjerme for innsyn, kan jordskokken fint brukes som "hekk"!

Helse i hver knoll!

Jordskokken har et høyt innhold av karbohydrater (fruktoligosakkarider) som har søt smak, men går ufordøyd gjennom fordøyelsessystemet og dermed kan være lovende blant annet i kosthold for diabetikere, opplyser Nibio i en artikkel fra 2019.

Disse stoffene har også svært god virkning på tarmhelse ved å favorisere de sunne bifidio-bakteriene og hemme patogene (sykdomsfremkallende) bakterier i tykktarmen.

Videre økes opptaket av kalsium og andre mineraler og stimulerer syntesen av B-vitaminer, leser vi også.

Når jordskokken går i blomst, er det en sann fest for bier, humler, sommerfugler og en og annen veps, og hva er mer helsebringende enn en summende hage?

I tillegg kan du lage nydelige buketter av de flotte blomstene.

Den vakre blomsten tiltrekker seg pollinerende insekter, sommerfugler, og nå så sent i sesongen, sultne veps. 

Hvordan dyrke jordskokk?

Hvis du ikke har familie og venner som kan avse noen knoller, slik vi var så heldige å ha, så får du kjøpt knoller enten på nettet eller i hagesentre.

For å unngå å spre sykdom, bør du ikke plante jordskokker du har kjøpt i matbutikken.

Det heter seg at jordskokken trives best i dyp, næringsrik jord, men den vokser også villig i magrere jord, noe vi selv har prøvd ut.

Men sol vil den ha, akkurat som solsikken, så sørg for en solrik plass.

Ikke bare er den lett å dyrke, den kan til og med overvintre i jorda i inntil minus 30 grader, og du kan bare ta opp et ris når du skal lage deg noe godt. 

Knollene plasseres i hull som er ca. 10 cm dype og som du fyller igjen, akkurat som med poteter.  

Sørg for at plassen du velger til jordskokken er rensket for ugress. Senere vil jordskokken selv, i stor grad, sørge for å holde ugresset unna med store blader ned til bakken.

Les også: Nå skal du plante vårblomstrende løk

Plant nå!

Planter du nå, bør du vente med å høste dem til knollene har fått minst tre måneder til å utvikle seg på, iberegnet at de om vinteren som regel ikke utvikler seg, litt avhengig av hvor du bor.

Plantene blir høye, selv har vi erfart at de lengste er blitt opptil 3m høye. Hvis plantene står værutsatt, kan det være hensiktsmessig å klippe av de høyeste greinene slik at de ikke brekker.

Derimot opplevde vi at den høye «hekken» sto like fint etter uvær, mens alle solsikkene veltet.

Les også: Blomkarse: Vakker, villig og nyttig!

Flerårige knoller

Knollene er flerårige, så du kan fint bare plukke noen og la de andre stå, og så etterplante noen av knollene du har høstet der du har forsynt deg.

Hvis du ønsker å begrense spredning av jordskokken, bør du holde den under oppsikt, for som sagt er det en meget villig plante.

Når du har funnet den perfekte plassen for jordskokkene, husk at de helst vil skifte litt jord, men kanskje kan du bare grave litt og fylle opp med ny, frisk jord når du planter nye knoller.

Les også: Sank frø til neste års hage

Når du høster

Hvis du høster mer enn du spiser, bør du egentlig ha planer om å bruke knollene ganske raskt.

Et tredvetalls nye knoller etter en knoll som ble satt ned i mai. Noe blir suppe, noe blir plantet ut igjen.

Jordskokken kan oppbevares i noen minusgrader, men det har vi jo ikke i kjøleskapet. Eventuelt kan du putte dem i jord i ei potte og sette dem i en garasje eller en bod, og plukke når du har behov.

Et annet tips kan være at du for eksempel lager suppe av det du ikke spiser med en gang og putter i fryseren til senere.

Les også: Vinterstenge hytta: Dette er viktig

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor mange kan du leie ut til?

Les mer

Gull på loftet

Les mer