Vintervettregler reduserer mange skader!

Gå til hovedinnhold

Vintervettregler reduserer mange skader!

Snø, is og kulde fører hvert eneste år til skader på hus og hjem. Enkle grep kan spare deg for store utlegg, mye tid og ergrelse.

Huseiernes Landsforbund har laget en liste med 15 gode råd i vinterkulda

I sprengkulda vinteren for to år siden fosset vannet ut av tusenvis av frostsprengte rør og gjorde skader for 65 millioner kroner hver uke i norske hjem, viser beregninger fra If Skadeforsikring. De første frostskadene denne vinteren er allerede registrert. Ved hver eneste kuldeperiode av noe varighet fosser vannet i norske bygninger på grunn av frostsprengte vannrør.

- Vann på avveie er et alvorlig problem i norske hus og hjem. Men også tung snø og holkeføre kan forårsake skader. Enkle tiltak kan spare deg for tusener av kroner, sier administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta.

Selv om strømmen er relativt rimelig akkurat nå, oppfordrer han også folk til å tenke miljøvennlig.

15 vintervettregler fra Huseiernes Landsforbund

 1. Lukk vinduer og ventiler i kjeller, loft og boder. Åpne glugger kan både gi uønsket besøk av gnagere og føre til frosne rør.

 2. Husk varme i rom hvor det finnes vann- og avløpsrør for å unngå frostskader. Leier man ut bolig er det også viktig å gjøre leietaker oppmerksom på dette.

 3. Ikke skuff snøen over til naboen når du skal fjerne snø og is fra innkjørsel og inngangsparti med mindre du har fått tillatelse.

 4. Ved store snøfall bør du måke balkonger og tak for å unngå konstruksjonsskader. Måk jevnt for å unngå skjevbelastning. Pass på så du ikke skader taktekkingen.

 5. Husk at snø isolerer. Måk gjerne snø opp mot kjellerveggene.

 6. La huset se bebodd ut hvis du reiser bort. Be noen måke oppkjørselen din.

 7. Istapper er som regel tegn på at noe er galt. Vurder etterisolering. Is kan skade taktekking, ødelegge takrenner og nedløp og gi etterfølgende vann- og råteskader.

 8. Hindre smeltevann i å trenge inn i boligen din.

 9. Husk å strø utenfor inngangspartiet når det blir glatt. Postbudet og besøkende setter pris på det.

 10. Husk å sjekke alle røykvarslere. Skift batteri om nødvendig.

 11. Vær forsiktig med åpen flamme. Gå aldri fra brennende lys.

 12. Trekk gardinene for om natten når det er kaldt. Da sparer du energi.

 13. Dugg på vinduene kan tyde på dårlig ventilasjon. Hold enkelte ventiler åpne også vinterstid. Luft ellers kort og effektivt.

 14. Bruk led eller sparepærer og lyssensor på utelysene for å spare strøm.

 15. Benytt ekstra kalde dager til å fryse bort småkrypene i dyner, puter og madrasser ved å lufte dem ute i et par timer.

 

Kilde: Huseiernes Landsforbund

Mer fra Huseierne

Se alle artikler