Bygge bolig: Ta kontroll og still krav

Gå til hovedinnhold

Bygge bolig: Ta kontroll og still krav

Når du bygger hus er lovverket som regulerer dine rettigheter og plikter bustadoppføringslova. Ved å kjenne til de viktigste punktene i loven, bygger du tryggere. Vi hjelper deg.

Bygge nytt hus - hva kan du kreve
BYGGE NYTT HUS: Når du skal bygge bolig er det viktig at du setter deg inn i regelverket, og at du vet hva du kan kreve av utbygger. 

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Å bygge sitt eget hus, er et prosjekt de færreste hiver seg i kast med flere ganger. Derfor er det så viktig at du sørger for at du får det du har bestilt, og at alt blir gjort slik det er forventet.

Føre-var-prinsippet

Mange som bygger bolig opplever at det oppstår problemer både ved kontraktsinngåelse, under byggefasen og når bygget skal overleveres.

Derfor går vi gjennom de viktigste momentene, punkt for punkt, og gir deg oppskriften på hva du må følge med på.

Velg en ryddig utbygger

En ryddig utbygger har en fremdriftsplan for nettopp ditt prosjekt som han overleverer til deg.

I tillegg har han kvalitetssystemer med sjekkpunkter som må valideres og som sørger for at alt håndverk er utført i henhold til kravene.

Med jevne mellomrom inviterer han til et byggemøte hvor han gjennomgår fremdriftsplanen, forklarer videre fremdrift, og eventuelle forsinkelser.

Slik velger du tomt

Å velge tomt er det første du gjør, men sjekk alltid om det er heftelser knyttet til tomten. Sjekk også grunnforhold, hvilke reguleringsbestemmelser som gjelder og hvilken utnyttelsesgrad den har.

Kjøper du en tomt privat er det verste som kan skje at den ikke er regulert for boligformål, eller at den setter begrensninger på hvilken type bolig du kan velge, både med tanke på høyde, størrelse og plassering.

Tomt med byggeklausul

En tomt som selges med byggeklausul innebærer vanligvis at bygget eller byggearbeider på tomten skal utføres av en spesifikk leverandør eller entreprenør.

Hvis denne leverandøren eller entreprenøren har en katalog med hus, er denne katalogen utgangspunktet for valgene du kan ta. Du må også være klar over at det vanligvis er byggeplikt.

Byggeplikt betyr at du plikter å bygge, ofte innen ett gitt tidsrom.

 

Tomt uten byggeklausul

Kjøper du en tomt uten byggeklausul står du i utgangspunktet friere. Derimot må du sjekke reguleringsplanene i området slik at du er sikker på hva du kan bygge.

Nå er det ditt ansvar å finne en god byggmester.

Sjekk hva du kan bygge

Planlegger du stor garasje med utleieenhet på toppen? Ønsker du en eller flere utleieenheter i sokkel, eller har andre spesifikke ønsker, bør du først sjekke med kommunen om det finnes begrensninger.

 

Ferdighus?

Velger du hvilket hus du har lyst til å bygge før du velger utbygger? Eller velger du en byggmester fordi han har et godt rykte? Vær oppmerksom på at mange byggmestere har avtaler som gjør at han kun bygger en viss type hus.

Men: Mange utbyggere har en stor katalog med hustyper, og at du også kan få tilpassede, spesialtegnede løsninger, eller tilvalg.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

Ha kontroll på kostnadene

Vær oppmerksom på at en kjeller kan koste deg opptil én million kroner ekstra. Er budsjettet stramt, bør du være forsiktig med tilvalg, eller ha stålkontroll på ekstrakostnadene det vil medføre.

Disse punktene i bustadsoppføringslova bør du kjenne til

Kilde: Lovdata

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer