BSU for 2021: Større sparebeløp, men må brukes til første bolig

Gå til hovedinnhold

BSU for 2021: Større sparebeløp, men må brukes til første bolig

Nå skal du ikke få BSU-fradrag etter å ha kjøpt din første bolig. Samtidig kan du spare mer med skattefradrag hver år.

Slik er BSU-reglene for 2021.
BRUK PENGENE TIL BOLIG: Onsdag la regjeringen frem statsbudsjettet. BSU-reglene blir nå endret, hvis regjeringen får det som de vil. (Foto: Finansdepartementet).

Av:

Onsdag 7. oktober legger regjeringen frem statsbudsjettet for 2021. Her er endringene som er foreslått i statsbudsjettet. 

Saken er oppdatert med detaljer etter statsbudsjett-fremleggelsen. Den vil oppdateres etter at endelig statsbudsjett - og regler - er vedtatt.

Dagens BSU-regler

I dag er det slik at de som er under 34 år kan spare inntil 25.000 kroner i året til bolig og få skattefradrag for dette. Sparingen kan man gjøre frem til man er 34 år.

Men det er i dag ikke noe krav om at BSU-sparingen brukes når man kjøper bolig. 

Derfor er det noen som klarer å ikke bruke BSU-kontoen når de kjøper sin første bolig. Dermed kan de spare videre med skattefradrag helt til de blir 34 år.

Bruk BSU-pengene til boligkjøpet

Det er dette lille smutthullet regjeringen nå ønsker å tette. De vil at BSU-pengene skal brukes til det første boligkjøpet - slik navnet "boligsparing" antyder.

– Hvis du klarer å kjøpe bolig uten å bruke penger fra BSU-kontoen, er det er det sikkert fint og flott å kunne bruke den til sparing. Men det er ikke det vi skal subsidiere, sa avtroppende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot til VG.

Reglene blir altså slik at du ikke kan få skattefradrag for BSU hvis du står som eier av en bolig. Helt eller delt eierskap vil være likestilt.

Husk at regjeringen Solberg nå er en mindretallsregjering etter at FrP gikk ut av regjeringen. Dermed må regjeringen forhandle i Stortinget om statsbudsjettet. Det endelige budsjettet vil dermed ikke være klart før nærmere jul.

Økt årlig sparebeløp

Regjeringen ønsker samtidig å øke det årlige sparebeløpet fra 25.000 kroner til 27.500 kroner. 

Dette vil gjøre det enklere å spare opp maksimalt sparebeløp fortere.

Men regjeringen gjør ikke noe med det totale sparebeløpet. Det blir stående på 300.000 kroner. 

-Vi er fornøyd med økningen av sparebeløpet i BSU. Vi i Huseierne ønsker at flest mulig skal kunne komme inn i boligmarkedet, og da er det viktig å ha egenkapital og å kunne vise spare- og betalingsevne. BSU er et godt tiltak for dette.

- Men i tråd med boligprisstigningen hadde vi ønsket at det maksimale sparebeløpet også ble endret, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

 

Slik er BSU-reglene

 • Du kan spare inntil 25.000 kroner i året, 300.000 kroner totalt.
 • Regjeringen ønsker å øke det årlige beløpet til 27.500 kroner fra 2021, men ikke endre maksbeløpet.
 • Du kan spare til og med det året du fyller 33 år.
 • Du trenger ikke å spare et fast beløp eller maksbeløpet årlig, og pengene du setter inn er ikke bundet til bolig og sperret for uttak før ved årsskiftet.
 • Hvis du har skattbar inntekt, får du i tillegg et skattefradrag. Skattefradraget er på 20 prosent av sparebeløpet, det vil si 5.000 kroner i året dersom du sparer maksbeløpet.
 • Pengene kan kun brukes ved kjøp av bolig, eller ved nedbetaling av lån på en bolig du allerede har kjøpt.
 • Du kan flytte din BSU-konto til en annen bank hvis du ønsker det uten at det får noen konsekvenser.
 • Hvis du avslutter BSU-kontoen, kan du ikke opprette en ny BSU-konto på et senere tidspunkt. Men du må ikke bruke BSU-pengene når du kjøper din første bolig, men kan fortsette å spare frem til og med året du er 33 år. Det er denne regelen regjeringen nå ønsker å endre.
 • Du må også betale tilbake det du har fått i skattefradrag på disse pengene hvis du bryter avtalen, altså avslutter sparingen og bruker pengene på noe annet.
 • Du kan beholde BSU-kontoen og den gode renten etter fylte 33 år, men du kan ikke fortsette å spare i den.
 • Bankene gir deg beste rente på BSU- sparing, men det er store forskjeller fra bank til bank.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Husk å måle radon nå

Les mer