BSU-regler for 2021: Større sparebeløp, men må brukes til første bolig

Gå til hovedinnhold

BSU-regler for 2021: Større sparebeløp, men må brukes til første bolig

I 2021 kan du spare med på din BSU-konto. Men du får ikke BSU-fradrag etter at du har kjøpt din første bolig. Les hvordan reglene om Boligsparing for Ungdom er.

Slik er BSU-reglene for 2021.
BRUK BSU-PENGENE TIL BOLIG: Onsdag la regjeringen frem statsbudsjettet. BSU-reglene blir nå endret, hvis regjeringen får det som de vil. (Foto: Finansdepartementet).

Av:

Saken er oppdatert etter budsjettavtalen for 2021 som ble lagt frem 1. desember 2020. 

 

Dagens BSU-regler

I dag er det slik at de som er under 34 år kan spare inntil 25.000 kroner i året til bolig og få skattefradrag for dette. Sparingen kan man gjøre frem til man er 34 år.

Men det er i dag ikke noe krav om at BSU-sparingen brukes når man kjøper bolig. 

Derfor er det noen som klarer å ikke bruke BSU-kontoen når de kjøper sin første bolig. Dermed kan de spare videre med skattefradrag helt til de blir 34 år.

Les mer: Her finner du de beste BSU-rentene i 2020

Bruk BSU-pengene til boligkjøpet

Det er dette lille smutthullet regjeringen nå ønsker å tette. De vil at BSU-pengene skal brukes til det første boligkjøpet - slik navnet "boligsparing" antyder.

– Hvis du klarer å kjøpe bolig uten å bruke penger fra BSU-kontoen, er det er det sikkert fint og flott å kunne bruke den til sparing. Men det er ikke det vi skal subsidiere, sa avtroppende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot til VG.

Reglene blir altså slik at du ikke kan få skattefradrag for BSU hvis du står som eier av en bolig. Helt eller delt eierskap vil være likestilt.

Regjeringens forslag om boligsparing for unge var med i budsjettavtalen for 2021 med FrP, så reglene starter å gjelde for 2021. 

Husk at for 2020 gjelder de gamle reglene for BSU. Se faktaboksen under!

 

Økt årlig sparebeløp

I statsbudsjettet for 2021 blir det årlige sparebeløpet økt fra fra 25.000 kroner til 27.500 kroner. 

NB: Dette gjelder fra 2021. For 2020 er sparebeløpet på 25.000 kroner!

Dette vil gjøre det enklere å spare opp maksimalt sparebeløp fortere.

Men det blir ikke noe økning i det totale sparebeløpet. Det blir stående på 300.000 kroner. 

-Vi er fornøyd med økningen av sparebeløpet i BSU. Vi i Huseierne ønsker at flest mulig skal kunne komme inn i boligmarkedet, og da er det viktig å ha egenkapital og å kunne vise spare- og betalingsevne. BSU er et godt tiltak for dette.

- Men i tråd med boligprisstigningen hadde vi ønsket at det maksimale sparebeløpet også ble endret, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

 

Slik er BSU-reglene

· Du kan spare inntil 300.000 totalt (pluss renter).

· Du kan spare inntil 27.500 kroner i året. Men du kan også spare mindre, og det er ikke noe krav om å spare hvert år.

· Du får skattefradrag på 20 prosent av årlig sparebeløp, MEN skattefradraget gis kun frem til du har kjøpt din første bolig uavhengig av alderen din.

· Sparer du maksbeløpet, vil det gi deg et skattefradrag på 5500 i året.

· Det er ingen nedre aldersgrense for opprettelse av BSU- konto, men skattefradrag får du først når du har inntekt.

· Du kan spare til og med året du fyller 33 år, men etter det faller skattefradraget bort.

· Pengene du setter inn bindes først til bolig ved årsskiftet, noe som betyr at du kan ta ut pengene før 31.12 samme år som du satte dem inn.

· Pengene du har spart i BSU kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Hvis du ikke følger denne regelen, må du betale tilbake skattefradragene du har fått.

· Du kan kun ha èn BSU-konto og den kan kun opprettes én gang per person, uavhengig av bank.

· Hvis du avslutter BSU-kontoen kan du ikke åpne en ny senere, uavhengig av om du brukte den til boligkjøp eller ikke.

· Du kan flytte BSU-kontoen fra en bank til en annen dersom innskuddsbeløpet overføres direkte mellom spareinstitusjonene.

· Renter av sparebeløpet kan ikke benyttes som en del av det årlige sparebeløpet. Rentene regnes heller ikke med ved beregning av maksimalt sparebeløp.

· Rentene kan heller ikke tas ut før sparebeløpet benyttes til bolig. Unntaket her er at man kan ta ut renter som påløper fra og med det inntektsåret man fyller 34 år.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Luftavfukter: Bedre inneklima

Les mer