5 gode tips til lavere strømregning

Gå til hovedinnhold

5 gode tips til lavere strømregning

Det er iskaldt ute, og strømprisen er skyhøy. Strømprisen får du ikke gjort noe med, men kan du gjøre noen grep for å senke forbruket og spare penger?

SENK TEMPERATUREN: Å redusere innetemperaturen er noe av det beste du kan gjøre for å spare strøm. For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming. 

Tekst: Linda Ørstavik Öberg.

Kulden herjer over hele landet, og det er i tillegg tørt og lite vind.

Det gir høye strømpriser, og mange fikk nærmest sjokk når de så regningen for januar. Sammenlignet med desember var den både tre og fire ganger så høy for mange av oss.

Siden prisene nå er så høye, er det faktisk litt penger å spare på å bruke strømmen litt smartere og legge om noen av (u)vanene sine.

Vi gir deg de fem beste tipsene til en lavere strømregning:

 

1. Velg riktig og god strømavtale

Rundt halvparten av strømforbruket vårt går til oppvarming, og nettopp derfor er det så viktig å ha en god strømavtale i kulden.

Historikken viser at spotpris jevnt over er billigst på sikt, selv om den nå byr på store variasjoner. Spotprisavtaler følger den faktiske gjennomsnittsprisen på kraftbørsen.

Med de nye smartmålerne som avregner strømforbruket ditt time for time, kan strømselskapet ditt også fakturere deg for prisen på strøm akkurat når forbruket ditt skjer.

Som strømkunde kan en slik timespotavtale være en fordel dersom du er flink å bruke strøm på tidspunkter hvor etterspørselen og prisen er lav, eller har installert smarte systemer som utjevner forbruket ditt.

Når det kommer til valg av avtale, er det viktig å se på bindingstiden, påslaget og den faste månedsprisen. Og sørg for all del for at du ikke betaler fakturagebyr.

Ingen gir bort noe gratis, og det gjelder også strøm. Så hold deg unna «gratisavtaler» og lokketilbud, på sikt er ikke disse avtalene gode.

Vi i Huseierne er sterkt kritiske til noen av strømselskapenes praksis hvor du med lokkepriser lures inn i kortvarige avtaler, for deretter å flyttes over på dyrere avtaler. Folk flest får ikke med seg dette da informasjon gjerne kommer på min side eller langt nede i en e-post. Mange forbrukerne blir rett og slett lurt inn i avtaler som ikke er prisgunstige på sikt.

2. Reduser forbruket når strømmen er dyrest

Når du har skaffet deg en strømavtale som beregnes på timesbasis kan du utnytte denne:

Bruk strømmen når strømmen er billigst! 

Generelt er strømmen dyrest når det er kaldt, og når det er minst kapasitet i nettet – altså når folk flest trenger og bruker strøm.

Unngå derfor å bruke mest strøm når strømmen er dyrest. Dette er tiden mellom 07-09 om morgenen når folk flest dusjer, og mellom 16-18 på ettermiddagen når folk kommer hjem, lager mat, plugger inn elbilen og setter på vaskemaskinen.

Vi skjønner at en del strømforbruk må skje til faste tider. Morgenkaffen må du ha, og middagen må lages. Men vent for eksempel til etter middag med å sette på vaskemaskin og tørketrommel. Da er strømmen billigere (se grafen under). 

Har du elbil, kan du vente med å plugge inn laderen til etter middag, slik at strømmen også er billigere. Eller du kan installere en smart-lader som tar hensyn til når strømmen er dyr og billig. 

Et eksempel: Mellom klokken 08.00 og 09.00 torsdag 11. februar, kostet strømmen for eksempel over 300 øre per kwt med spotpris (inkludert avgifter).

Men i 12-tiden var prisen nede i 100 øre før den gikk opp igjen til middagstid. Etter 20.00 falt strømprisen til under 100 øre.

Prisene varierer fra dag til dag, men prismønsteret er likt.

Morgen og kveld: Strømprisen er høyest morgen og kveld. Forsøk derfor å bruke strømintensive apparater som vaskemaskin, tørketrommel og elbil-lader utenom de verste tidene.

3. Reduser innetemperaturen

Når oppvarming står for halvparten av strømforbruket, er det lurt å ta en ekstra titt på hvordan du varmer opp hjemmet ditt. Å redusere innetemperaturen er nemlig noe av det beste du kan gjøre for å spare strøm.

For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming.

Varmepumpe og vedfyring er gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. Skru ned eller slå av varmen i rom du ikke oppholder deg så mye, og hold innetemperaturen på mellom 19-22 grader. Folk er vant til å ha det godt og varmt hjemme, og bruker ofte varmepumpen til komfort. Noen er vant til å gå med t-skjorte og kortbukse inne, og da blir oppvarmingskostnadene deretter.

Det er billigere å gå med sokker og genser enn å øke temperaturen 5 grader. Sørg for at du har termostat på panelovnene eller styr dem og varmekabler via app.

4. Bruk mindre varmtvann

Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av vann, så ikke syng deg gjennom et helt album mens du er i dusjen når strømprisene er høye.

De siste dagene kan en kjapp dusj ha kostet deg 20 kroner. Det kan også være smart å senke temperaturen på varmtvannsberederen om mulig, da det er en stor last. Men sørg for at den alltid er over 70 grader.

Reduser bruken av tørketrommel, og pass på å fylle vaskemaskinen godt før du setter den på.

Maskinen bruker like mye energi å vaske en halvfull maskin som en full en, og mange kan også fint vaske klærne sine på lavere temperaturer.

Mange plagg blir helt rene med vask på 30 grader. Det er også som sagt en stor fordel hvis du klarer å flytte slikt energiintensivt forbruk ut av peak, altså toppene i nettet der prisen er høyest.

5. Engasjer deg i strømregningen din

Strøm er dessverre et lavinteresseprodukt, og folk flest synes det er vanskelig å sette seg inn i strømregningen. Det er først når sjokkregningene kommer at interessen for strømprisene vekkes, men da kan man komme langt hvis man er bevisst på egen avtale og vet hva man betaler for.

Uten det i bunn så er det vanskelig å sammenligne de ulike tilbudene. Bransjen er flink til å gjøre det vanskelig for oss forbrukere, og gjemmer gjerne bort påslaget så godt de kan – men det er nettopp den informasjonen du trenger for å avgjøre om de tar seg for godt betalt for strømmen.

Sjekk strømavtalen din med jevne mellomrom, og vær en mer bevisst kunde. Fremover vil det bli stadig mer fokus på elektrifiseringen, og det er forventet at vi skal være smarte strømkunder som bruker mindre strøm og bruker strømmen smartere.

Det vil bli mer fokus på effekt, og du kan bli straffet hardt for å bruke mye strøm samtidig og for å bruke strøm på de tidspunktene hvor det er dårligst kapasitet i nettet. Ikke alle har mulighet til å investere i dyrt ekstrautstyr, men alle kan bli litt mer bevisste når det kommer til eget forbruk og egne vaner.

 

Medlemstilbud: Husk at du som medlem i Huseierne får en god strømavtale hos Glitre Energi Strøm. Den avtalen er akkurat slik den vi anbefaler: Spotpris på time med lavt fastledd og lav pris pr kilowattime:


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_ÅStrøm.jpg

Som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris!

Avtale: Spotpris + 3,85 øre/kWh i påslag, og kun 29 kr i fastbeløp pr. mnd.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer