Tørketrommel - en brannversting

Gå til hovedinnhold

Tørketrommel - en brannversting

Tilbake fra sommerferien med familien har du mye skittentøy du gjerne vil ha vasket og tørket så fort som mulig. Ikke gjør det om natten.

Tørketrommelen er en brannversting, men også oppvaskmaskiner og vaskemaskiner kan ta fyr uten oppsyn.

I en undersøkelse utført av forsikringsselskapet Frende, svarer 47 prosent av familier med barn mellom 0 og 6 år at de vasker klær og bruker tørketrommel om natten. Branneksperter sier det er livsfarlig.

- Det er en sjanse jeg aldri ville tatt, sier Øystein Øren, som er fagsjef i Frende Forsikring og selv småbarnsfar.

En vaskemaskin har tatt fyr på et bad. Foto: Frende

Brannvesenets rapportering viser over 70 branner i tørketromler de tre siste årene, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

- Ikke bruk tørketrommel, vaskemaskin eller oppvaskmaskin om natten eller når du ikke er hjemme. Dette er utstyr som trekker mye effekt og derfor kan ha en høyere brannrisiko, sier Øren.

Maskinene bør også ha god avstand til brannfarlige ting eller brennbart materiale.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

La maskinene få en pause

Ta det med ro, og bruk tid er rådet Øren gir selv om haugen med skittentøy er stor.

- La maskinene få en pause mellom hver runde, slik at motoren får kjølt seg ned, sier han.

Kjør heller to maskiner enn å fylle for mye i en maskin.

- Det er viktig at maskinene ikke blir fylt mer enn de tåler da dette kan føre til overbelastning og kortslutning, påpeker han.

Bruker du en tørketrommel, som faktisk er en versting når det gjelder brann, er det viktig at filteret rengjøres etter hver runde. Støv, varme og slurv med vedlikehold er en farlig kombinasjon.

- Det gjelder uansett hvilken type tørketrommel du har. Lo tar ikke fyr, men det kan begynne å gløde noe som igjen kan føre til brann, sier Frendes fagsjef.

Tørketromler er en brannversting. Støv, varme og dårlig vedlikehold er en dårlig kombinasjon. Foto: Frende

Ha slukkeutstyr

Skulle det verste skje, at maskinen tar fyr, bør du ha slukkeutstyr tilgjengelig.

- Vi anbefaler at du har slukkeutstyr i nærheten og lett tilgjengelig, i tillegg må du også ha en røykvarsler på vaskerommet, sier Øren.

Det er også viktig at du sjekker, eller får sjekket, slukkeutstyret regelmessig.

Det koster ikke mer

Foreløpig koster det ikke mer å kjøre oppvaskmaskin, vaskemaskin eller tørketrommel i løpet av dagen. Planen om å innføre effekttariffer er foreløpig lagt på is. En kamp blant annet Huseierne, Forbrukerrådet og NBBL har kjempet.

Med effekttariffer vil du spare hvis du klarer å kutte toppene, altså bruken av effekt, i de tidsrommene hvor belastningen på nettet er som høyest. Når belastningen er høy så vil prisen være høy. Dette vil typisk være på morgenen når folk flest står opp, og på ettermiddagen når man kommer hjem.

Brannvernforeningen mener det kan true brannsikkerheten fordi man da av økonomiske hensyn vil bruke strøm når det er billigst, som for eksempel om natten. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer