Slik sikrer du deg mot innbrudd

Gå til hovedinnhold

Slik sikrer du deg mot innbrudd

Hvordan kan du unngå at frekke innbruddstyver borer hull ved vinduene og sniker seg inn i boligen din?

EKSTRA SIKRING: Det er flere ting du som boligeier kan gjøre for å sikre deg mot innbruddstyver. Foto: Knud Nilsen / Scanstock Photo
EKSTRA SIKRING: Det er flere ting du som boligeier kan gjøre for å sikre deg mot innbruddstyver. Foto: Knud Nilsen / Scanstock PhotoDe færreste kan vel ha unngått å lese eller høre om den beryktede «borebanden» i ukene rundt påske. Selv om det har vært stille på «banden» de siste ukene, kan Roy Aspelund, låsesmedmester og daglig leder ved Lås og Nøkkel på Majorstua fortelle at de har sett lignende tilfeller i flere år.

- Vi møter ofte på folk som har hatt innbrudd, og som oftest har tyvene kommet seg inn via vinduer ved å enten bore hull eller brekke opp, sier han.

Han anbefaler å ha både fysisk og elektronisk sikring på boligen, altså både ekstra låser og innbruddsalarm.

- Det ene utelukker ikke det andre. Jeg hører stadig noen si at «jeg har alarm, så jeg trenger ikke låser», men det er feil. Alarmen hindrer folk i å oppholde seg inne i boligen din over lengre tid, og sørger for at et alarmselskap rykker ut, men aller helst vil en jo hindre at det kommer noen inn i det hele tatt, sier Aspelund.

Bekymrede boligeiere

Sissel Eckblad, kommunikasjonssjef hos Sector Alarm, forteller at de har fått tre ganger så mange henvendelser om innbruddssikring etter påske.

- Dette skyldes nok den såkalte «borebanden» som det har vært skrevet og snakket mye om. Stadig flere innbrudd skjer via biinngangsdører, altså ikke via hoveddøra, og det er tydelig at de som tar kontakt med oss er veldig opptatt av skallsikring, sier hun.

En skallsikring sikrer for eksempel vinduer og dører, slik at du kan ha alarmen på når du er hjemme og likevel bevege deg fritt inne.

- Har du boligalarm anbefaler vi å ha bruke den hele døgnet, både når du sover, er hjemme på dagtid og når du ikke er i hjemmet, sier Eckblad.

Lås på vinduene

Låsesmedmester Aspelund mener du enkelt kan hindre at innbruddstyvene kommer seg inn ved å bore hull ved å skaffe låser til vinduene.

- Alle verandadører og vinduer det er mulig å klarte inn gjennom bør ha slike låser. En slik låser koster fra 250 kroner, så det trenger ikke å være dyrt å sikre seg ekstra. For at slike låser ikke skal påvirke rømningsveiene, bør du ha nøkkelen liggende tilgjengelig. Ikke så tilgjengelig at tyvene kan knuse ruta og stikke inn hånda etter nøkkelen, men likevel i nærheten av vinduene eller dørene, sier han.

Bor du i leilighet og er redd for innbrudd, kan du sikre deg godt ved å ha en ekstralås i tillegg til hovedlåsen. En slik lås koster rundt 3000 kroner, men kan likevel være verdt investeringen.

- Er du veldig redd for innbrudd finnes det også innbruddsikre dører av stål, men disse koster rundt 30.000, og er nok ikke noe de fleste av oss føler behov for, sier Aspelund.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Grille på balkongen? Ikke glem sikkerheten!

Les mer

Slik lykkes du med klematis

Les mer