Dumt å miste nøklene

Gå til hovedinnhold

Dumt å miste nøklene

Å miste nøkkelen er irriterende og upraktisk. Samtidig kan det også få økonomiske konsekvenser.

 

På en joggetur i 2009 fikk en tannlegestudent i Bergen frastjålet nøklene da han satte fra seg sekken, for å tøye. Tabben han gjorde var å gå vekk fra sekken slik at den var uten oppsyn en liten stund. Da han kom tilbake var sekken, som inneholdt nøkler til leiligheten, jobben og legitimasjonen, borte. På arbeidsplassen hans valgte gårdeier å skifte alle låsene i bygget. Lite ante han om at nøklene gikk til hele bygget og at han skulle havne i en strid hvor det ennå er uavklart hvem som har ansvaret. Gårdeier mener tannlegen og arbeidsgiveren må bli enige om hvem som skal betale. Meningene er svært delte.

 

Hvem har ansvaret?

- Å miste nøklene sine er som oftest uproblematisk, da det er veldig vanskelig å finne ut hvor nøklene hører hjemme. Problemet oppstår når man mister dem sammen med noe som kan identifisere hvor nøklene hører hjemme, forteller advokat i Huseiernes Landsforbund, Anders Leisner.

Spørsmålet er da om du bare må erstatte nøkkelen eller om du er erstatningsansvarlig dersom det er en systemnøkkel som leder til flere dører.

- Om du blir erstatningspliktig eller ei avgjøres av graden av uaktsomhet. Å sette fra seg en bag eller en veske utenfor synsvidde er uaktsomt. Dernest må det tas stilling til om du er ansvarlig for følgende av din uaktsomhet, fortsetter Leisner og trekker fram et eksempel.

- Hvis du går fra bilen med nøkkelen i og noen stjeler den er du selvsagt ansvarlig for din egen bil. Men er du dermed ansvarlig for at biltyven kjører bilen inn i en den lokale skolens transformator og slår ut strømanlegget? Spør Leisner.

- For at du skal være erstatningspliktig holder det ikke bare å være uaktsom men følgeskaden skal også være påregnelig. Altså skal det være direkte knyttet opp mot din handling. Derfor blir det også naturlig å spørre seg om personen som mistet nøkkelen kan klandres for at nøkkelen går til flere dører i bygget, sier Leisner.      

 

Oppbevar smart 

For det er ikke enkelt å plassere skyld i slike saker. Derfor vil man se på tidligere rettsavgjørelser for å få et sammenlikningsgrunnlag. Kvinner med nøklene i vesken er ikke noe unntak. Det er risikosport å ha alle eggene i samme kurv.

- I slike saker må man bruke individuelt skjønn. De vil alltid være svært forskjellige. Man kan ikke gi noen konklusjon på forhånd, men jeg tipser gjerne om at man må bruke hodet når man oppbevarer eiendeler. Å oppbevare nøkler og id-papirer på samme sted er kanskje like dumt som å oppbevare kredittkort og kode sammen?

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer