Skalk lukene for mus

Gå til hovedinnhold

Skalk lukene for mus

Mus kan komme seg inn gjennom åpninger ned til 6 millimeter! Gjett hva det er smart å gjøre for å unngå dem da? Og det gjelder både hytter og hus.

Å plutselig oppdage at man har mus i hus er ingen hyggelig opplevelse. Foto: Shutterstock

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Vil du ikke ha mus i hus så har du egentlig ikke noe valg, du må ut på inspeksjon nå!

Ned på knærne

Mus kommer seg svært ofte inn under kledningen. Der trenger den bare å spise seg gjennom litt isolasjon, og vips så har den en deilig vinterbolig.

Graver den litt til kan den plutselig ha kommet seg helt inn, og da er det mat og hva som helst annet den går løs på.

Du må altså ned på knærne og ta sjekken rundt hele huset.

En sprekk på bare 6 millimeter mellom grunnmur og kledning kan være nok for gnagerne. Bruk gjerne en hodelykt for å se godt, for i skumringen på høsten kan det være vanskelig å se sprekkene.

Du kan også bruke et speil for å slippe å bøye deg mens du leter.

- Pass godt på ved alle husets hjørner, for det kan være utfordrende å tette skikkelig ved hjørnekasser og overganger, sier Huseiernes bygningsrådgiver og biolog, Ingeborg Bjorvand Engh.

Eventuelt kan du bruke fingrene og føle deg frem.

Bra triks

Etter inspeksjonsrunden, og hvis du finner den minste glipe, er vårt beste tips at du kjøper musebørster. Men hva er en musebørste?

En musebørste har en metallkjerne, som en ståltråd, som er omringet av børster av syntetisk fiber. Det ligner egentlig på en flaskekost, men selges i metervis på rull.

Vær raus, og spander like gjerne musebørste under kledningen rundt hele huset, så er du sikker på at du ikke har oversett en sprekk eller et hull.

Musebørster vil du finne i de fleste byggevarebutikker, men også hos for eksempel Felleskjøpet, Biltema eller i jernvarehandelen og selvfølgelig i butikker som forhandler utstyr for å bekjempe skadedyr.

Ikke bare under kledning

Vær også oppmerksom på at mus kan komme seg inn langs dårlig tettede rørgjennomføringer. Også her kan du bruke musebørste.

Hvis du unngår å ha vedstabelen stående inntil husveggen ute, gir du heller ikke musene noe gjemmested hvor den kan holde på i fred, og du beholder oversikten.  

- Gnagere kan bruke prydbusker eller roser du har plantet inn mot husveggen som klatrestativ for å komme seg inn, så ta en sjekk og se om det er en skjult vei inn også i disse områdene, råder Engh.

Allerede inne?

Kom musene seg inn før du satte inn musebørstene eller fikk tettet rundt røroverføringene? Mus er egentlig mest på jakt etter mat, så de kan godt ha valgt å smette inn før det ble kaldt.

Finner de en madrass med fyll de tror kan fungere som rede, vil de nok også ta for seg. Husk i alle fall at du ikke feier opp muselorten.

Gnagerne skiller ut bakterier og virus i spytt, urin og avføring som kan føre til musepest.

- Musepest smitter til mennesker hvis du puster inn støv som inneholder virus fra avføring, sier bygningsrådgiveren. 

Smitte kan også skje ved at du drikker vann forurenset med avføring fra mus.

Velg riktig avlivning

Bruker du mus- og rottegift kan du utsette evt. barn eller husdyr for en risiko.

Du risikerer også at gnagerne, etter å ha spist giften, trekker seg tilbake til skjulestedet og dør der. Da vil du få plager med lukt.

God gammeldags klappfelle

En god gammeldags klappfelle er egentlig det beste for å fange musene. Det er dessuten en rask og smertefri avlivning.

Sett gjerne fellene under møbler eller senger slik at musene føler de er trygge, men også slik at du selv unngår å sette en tå i fella.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Hvor er stoppekrana?

Les mer

Energieffektivisering vil koste

Les mer