Mange nettselskaper skylder kundene penger!

Gå til hovedinnhold

Mange nettselskaper skylder kundene penger!

En rekke nettselskap har i en årrekke tatt inn for mye penger fra sine kunder. Verre er det at de ikke har betalt tilbake. - Uholdbart, mener Huseierne. Nå kan det se ut til at NVE tar affære.

TAR FOR MYE BETALT: Mange nettselskaper har gjennom flere år tatt for mye betalt. Problemet er at de ikke har betalt pengene tilbake. Huseierne reagerer! Se stor oversikt nederst i saken!

Av: Carsten Henrik Pihl

Tall Huseierne har hentet fra NVE viser at mange nettselskaper over flere år har krevd inn større inntekter fra forbrukerne enn hva de har hatt anledning til. Det betyr at nettselskapene skylder husholdningene til dels betydelige beløp.

Beløpene kundene har til gode varierer. Landets største nettselskap, Elvia, skylder kundene sine i gjennomsnitt nærmere 1.300 kroner, mens enkelte selskaper har tatt inn 5.000 kroner for mye i nettleie over tid.

- Det er totalt uakseptabelt at offentlig eide monopolvirksomheter år etter år har krevd inn mer i nettleie enn det de har anledning til, sier Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne.

Han peker også på at selskapene i liten grad har gjort opp for seg:

- Enda verre er det at nettselskapene har unnlatt å gjøre opp med kundene sine og har latt være å betale tilbake det forbrukerne har betalt for mye, sier han.

 

MAM-nrk-nettselskaper.jpg

INKASSO: -Hvis det var vi som hadde skyldt nettselskapene penger, så vet vi at de hadde gått hele veien til inkasso for å drive inn de pengene, sa Morten Andreas Meyer i Huseierne til NRK da de skrev om saken tidligere denne uken.

 

Totalt skyldte i 2020 59 norske nettselskaper husholdningskundene sine hele 2,6 milliarder kroner. For ordens skyld kan det nevnes at 28 selskap har også fakturert sine kunder for lite. Men i sum utgjør det bare 0,3 milliarder kroner.

Beløpene kundene har til gode varierer. Landets største nettselskap, Elvia, skylder kundene sine i gjennomsnitt nærmere 1.300 kroner, mens enkelte selskaper har tatt inn 5.000 kroner for mye i nettleie over tid.

Se tallene! I oversikten nederst på siden ser du hvilke selskap som skylder kundene penger - og hvor mye!

Alle tallene er for 2020, som er siste oversikt fra NVE/RME. Tallene for 2021 er ikke klare, men høye strømpriser i 2021 kan ha tatt ned summene noe.

Nettleien bestemmes av NVE

Hvor mye nettselskapenes kan ta inn nettleie fra kundene bestemmes av Reguleringsmyndigheten for energi i NVE - det som kalles RME.

Tallene fra NVE/RME viser at 15 nettselskap har skyldt penger til sine kunder i 10 år! Blant disse er store selskap som Elvia, Arva, Norgesnett, Glitre Energi nett og Agder Energi nett.

Morten Andreas Meyer mener det er oppsiktsvekkende at NVE ikke har hatt mer kontroll på pengene som selskapene skylder:

- Det er også overraskende at NVE/RME som skal passe på at myndighetenes krav til nettselskapene innfris, ikke har fulgt opp dette. Derfor er det bra at det nå ser ut til at NVE/RME strammer grepet.

Pengene skal tilbake til kundene

For nå er det tegn som tyder på at NVE/RME vil følge opp nettselskapene tettere:

– Det er uheldig at noen av nettselskapene har hatt vedvarende merinntekt over en så lang periode, sier fungerende seksjonssjef Roar Amundsveen til NRK da de omtalte saken tidligere i uken

Men vent ikke at du får utbetalt pengene direkte på konto. De pengene som er tatt ekstra inn skal betales tilbake til kundene ved at nettleien blir satt ned, blir stående stille når den ellers skulle økt, eller øker mindre enn den ellers ville gjort.

Kundene skal også få godtgjort renter for det som er betalt for mye inn. I 2020 var denne rentesatsen på 1 prosent.

Huseiernes oppfordring til nettselskapene er klar:

- Nå må alle nettselskapene som skylder kundene sine penger gjøre opp for seg. Det må de gjøre gjennom å redusere nettleien i år med det beløpet den enkelte husholdningen tidligere har betalt inn for mye, sier Morten Andreas Meyer.

 

 

Hvilke selskap har tatt inn for lite? Det finner du i oversikten hos NVE/RME på denne siden! (Trykk på knappen "Mer mindreinntekt pr abonnent i 2020".)

 


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_ÅStrøm.jpg

Som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris!

Avtale: Spotpris + 3,85 øre/kWh i påslag, og kun 29 kr i fastbeløp pr. mnd.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler