- Jeg er kunde i Sbanken, hva skal jeg bytte til?

Gå til hovedinnhold

- Jeg er kunde i Sbanken, hva skal jeg bytte til?

EKSPERTEN SVARER: Mange Sbanken-kunder er nå på jakt etter ny bank nå som DNB har fått lov til å kjøpe opp Sbanken. Men hva skal man bytte til? Huseiernes forbrukersjef går gjennom alternativene.

BYTTE: Mange Sbankenkunder ønsker nå å bytte til en annen bank i og med at Sbanken kjøpes opp av DNB. Her får du se alternativene.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbruker og kommunikasjonssjef i Huseierne

Det gikk bare minutter fra det var kjent at DNB får lov til å kjøpe Sbanken til vi i Huseierne fikk de første spørsmålene fra Sbanken-kunder: Hvilken bank skal jeg nå bytte til?

Sbanken har i dag rundt 400.000 bankkunder, og mange av disse lurer på hva de nå skal gjøre.

DNB har sagt at Sbanken skal legges inn under DNB, men at det først skjer over nyttår. Det vil si at du nok får ny nettbank og nye kort, men at du antakelig får beholde kontonummeret ditt.

Dette er basert på hvordan DNB har agert ved tidligere oppkjøp, de har ikke sagt noe selv ennå.

Les mer: DNB får kjøpe Sbanken: En trist dag for norske forbrukere

Bytte nå eller vente litt?

Flere medlemmer som har vært i kontakt med oss ønsker å bytte bank snart. Blant annet for å sende et signal til DNB om at de ikke liker det som har skjedd.

Det kan man gjerne gjøre for å statuere et eksempel.

Men hvis man lurer på om man skal bytte, vil vi anbefale at man venter litt, for eksempel til høsten. Grunnen til dette er at det kan dukke opp andre aktører på markedet.

Senest denne uken kom det nyheter om at Lunar - som i dag er en mobilbanktjeneste med en veldig spennende nettbank  - ønsker å kjøpe opp Instabank. Dermed vil Lunar også kunne tilby boliglån, i tillegg spareprodukter fond mm som de tilbyr i dag. Spare- og fondsselskapet Nordnet har også annonsert at de kommer med boliglån. (Riktignok bare til en engere krets).

Det er antakelig flere som er interessert i kundemassen til Sbanken, derfor kan det være lurt å vente litt for å se om det kommer andre gode alternativer.

 

 

Boliglånet er viktigst?!

For de fleste kundene er det kostnaden med boliglånet som er viktigst. Altså at du får en lav rente på boliglånet.

Da er det viktig at du velger en bank som er jevnt god, og har gode renter over tid.

Vi i Huseierne lager hver måned et rentebarometer som forteller deg hvor du finner de beste rentene. I figuren over har vi lagt inn de beste bankene fra januar 2021 frem til i dag. Her kan du se hvilke banker som er på topp 15 over tid. Generelt kan man si at banker som er på topp-15-listen over tid gjør det godt.

Finn beste bank: Sjekk listene for å se de beste bankene.

Pass på at bankene leverer noe ulike tjenester, og at noen av bankene ikke er landsdekkene. Her er en liste over banker det kan være verdt å se på ut fra hvilke tjenester de leverer.

Enkle boliglånsbanker:
Dette er banker som stort sett bare leverer boliglån, brukskonto og nettbank. Ofte er det ganske strenge betingelser for å få lån, for eksempel at du må være innenfor 75 prosent av boligens verdi eller at du ikke kan få fastrentelån.

Her er banker som har ligget godt an på vårt rentebarometer det siste året:

  • Himla banktjenester
  • Nybygger.no
  • Bulder Bank

Banker med flere tjenester:
Dette er banker der du både kan få boliglån og dagligbanktjenester, men også kan få andre tjenester som for eksempel lån til utleiebolig, fritidsbolig mv. Noe som kan være vanskeligere i de enklere bankene.

Her er banker som har ligget godt oppe på vårt rentebarometer for vanlige banker det siste året:

  • Landkredit Bank
  • KLP Banken
  • Nordea Premium
  • Storebrand*

NB: Husk å sjekke medlemskapstilbud i fagorganisajon mm! Det er også viktig at du sjekker tilbud for ulike medlemskap når du skal velge den beste banken for deg.

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. 

Hvorfor vil du bytte? - Hva med DNB?

Noen av de som har vært i kontakt med oss vil bytte fra Sbanken uansett. For disse er det ikke aktuelt å være med til DNB, de har valgt Sbanken nettopp for å være hos en utfordrer.

Disse må altså se seg om en etter en annen bank.

Men: For en rekke av Sbankenkundene kan kanskje DNB være et godt alternativ videre. Men det vet vi ikke ennå.

DNB er på jakt etter kunder og det vil nok gjøre sitt for å beholde de beste kundene. Så hvis man har god sikkerhet og et godt lån, kan det være at man vil få et godt tilbud fra DNB. Antakelig da at man får beholde renten man har på vei inn i forholdet med DNB. I tillegg vil man få gode tekniske bankløsninger, se mer om det under.

Men dette innebærer også at man må være påpasselig med å sjekke rentevilkårene når DNB har tatt over Sbanken. Og blir tilbudet for dårlig og renten for høy må man være forberedt på å bytte.

Men det kan altså være et poeng å bli sittende til man ser hvilket tilbud man får fra DNB.

Hva med mobilbanken?

Mange kunder har valgt Sbanken på grunn av at de har gode tekniske løsninger, blant annet mobilbanken. Sbanken vant i fjor kåringen av beste mobilbank gjort av analyseselskapet Cicero.

De neste på listen er SpareBank1, DNB, Nordea og Sparebanken Vest. Etter dette kom utfordrerbanken BulderBank.

Hele testen fra Cicero finner du her: SBanken har Norges beste mobilbank 

Pass på at Cicero ikke har testet alle mobilbankene i landet. For eksempel er verken Landkreditt eller Storebrand med i testen. Men de har teste nettbanken til Eika-kjeden som innebærer en rekke lokalbanker i hele landet.

De som ligger på toppen av testen er de som er kjent for å ha brukt mest penger og tid på utvikling av mobilbanken. Det betyr at hvis du velger andre banker, må du kanskje svelge dårligere teknologiske løsninger. I allefall foreløpig.

 

* For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om gunstig medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Ny renteoppgang, og det blir enda en i desember!

Les mer

Hus & Bolig er nå på vei

Les mer