Klimavennlige stearinlys

Gå til hovedinnhold

Klimavennlige stearinlys

Vi er mange som ønsker å ta klimavennlige valg i hverdagen, men vi vet ikke alltid hvordan. Da er det egentlig litt hyggelig å vite at valg av stearinlys kan ha en ganske stor betydning.

Er du storforbruker av levende lys i boligen din om vinteren, bør du også passe på at du lufter ut for helsas skyld. Foto: Shutterstock

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

I tillegg er det et poeng at gode lys soter så lite som mulig slik at de ikke utgjør et problem for helse og inneklima.

I Norge anslås det at vi brenner mer enn 24000 tonn med levende lys årlig, og at 85 prosent av disse lysene er laget av parafin, det vil si at de produseres av fossil olje.

For å kunne kalle levende lys klimavennlige, bør de være laget av animalske eller vegetabilske fettstoffer, med unntak av palmeolje.

Fordi fornybare råvarer er en del av det naturlige karbonkretsløpet i naturen, fører de ikke til økte klimagassutslipp.

Palmeoljeplantasjer blir som regel anlagt i regnskogen. Regnskogen er en svært verdifull naturtype med enormt biologisk mangfold, og som også lagrer store mengder CO2.

Regnskogen vil vi ikke bidra til å ødelegge, og derfor er palmeolje fyfy!

Ingeborg B. Engh er biolog og bygningsrådgiver i Huseierne. Hun mener at vi spesielt bør ta hensyn til at asmatikere vil bli plaget med forurenset inneluft i vinterhalvåret.

Så mye utgjør parafinlysene

Svanemerket har regnet ut at hvis alt forbruk av levende lys i Norge ble erstattet med kun svanemerkede stearinlys ville man unngått å brenne opp 19000 tonn fossil råvare.

Det tilsvarer ca. 59000 tonn CO2, og er omtrent det samme som at man fjerner 37 000 bensinbiler fra veiene!

- Mange er usikre på hvordan de selv kan gjøre mer klimavennlige valg i hverdagen sin. Selv et lite og enkelt valg som hva slags levende lys du bruker, betyr noe for hvor store utslippene fra forbruket ditt er, sier Anne-Grethe Henriksen, markeds- og kommunikasjonssjef i Svanemerket i en pressemelding.

Svanemerkede stearinlys

 • Er laget av minst 90 % fornybar råvare, for eksempel raps eller talg.
 • Inneholder verken palmeolje eller soya
 • Soter lite
 • Både kronelys, kubbelys og telys kan svanemerkes
 • Lys av parafin kan ikke svanemerkes
 • Duftlys kan ikke svanemerkes

Du finner svanemerkede stearinlys for eksempel i disse butikkene og kjedene:

Home & Cottage og andre interiørbutikker som fører Bröste Eco lys, Clas Ohlsson, Coop, Jernia, Joker, Kid Interiør, Lagerhaus, Meny, Nille, Oda.no, Rema og Rusta.

Kjenner du til miljømerkene? Les mer om dem her.

Behøver ikke være svanemerket!

Det er ikke slik at alle lys som ikke er svanemerket er verstinger. Det koster nemlig en del å få denne sertifiseringen, og det er det ikke alle små produsenter som har anledning til å betale for.

Kjøper du lys av voks, eller produsert av vegetabilske oljer eller talg, med unntak av palmeolje, kan de være vel så bra som de svanemerkede lysene.

Sjekk derfor om du kan støtte opp om din lokale produsent før du velger de store produsentene.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Sot fra levende lys

Spesielt om vinteren er vi storforbrukere av levende lys. Vinteren er også tiden hvor vi lufter mindre. Derfor bør vi unngå å forurense innelufta så godt det lar seg gjøre, og alle lys soter.

Sot er bittesmå partikler av karbon som oppstår når organisk materiale brenner, altså både det lyset er laget av, og veken.

Den soten som er mest problematisk for helsen og inneluften, er den soten som er så finkornet at du ikke kan se den.

Lys vil ofte sote både når du tenner dem, mens de brenner og når du slukker dem, men det er absolutt slukking som gir mest sot.

En vekeklemme er en lysslukker som i stor grad minsker soting fra lys når de skal slukkes. Denne vekeklemmen er fra Europris. Foto: Europris

- Mange astmatikere plages av luftforurensning i vinterhalvåret, og av hensyn til dem anbefaler vi å bruke en vekeklemme eller en lysslukker for å minske sotingen, sier bygningsrådgiver i Huseierne og biolog Ingeborg B. Engh.

Også duftlys kan frigi mange helt unødvendige partikler, og Engh spør om vi virkelig trenger godlukt i form av små partikler som vi også puster inn?

Materialet lyset er laget av, formen på lyset, veken og luftforholdene i rommet har også betydning for hvor mye lyset soter:

 • Parafinlys soter mest, stearinlys soter mindre, og vokslys soter minst. Kvalitet på lyset kan også ha en betydning.
 • Tynne, høye lys soter mest, kubbelys mindre, og telys minst.
 • Har du trekk i rommet/luftbevegelse, vil lyset sote mer.
 • Bruker du en vekeklemme eller en lysslukker begrenser du sotingen betraktelig. Vekeklemme er mest effektivt for å unngå sot.
 • Luft godt ut når lysene er slukket.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer