Fukt i kjeller: Sjekk krypkjelleren – på hytta og hjemme

Gå til hovedinnhold

Fukt i kjeller: Sjekk krypkjelleren – på hytta og hjemme

Har du krypkjeller under hytta eller boligen din? Faren for fuktproblemer, sopp og råteskader er stor i en krypkjeller. Huseiernes ekspert, Ingeborg B. Engh, guider oss her gjennom problemene – og gir oss løsningene.

Tekst og video: Rikke Åserud

Krypkjellere finnes først og fremst under eldre hytter og boliger. En krypkjeller er et rom eller en etasje under første etasje i boligen. Rommet vil ha varierende takhøyde – i noen krypkjellere kan man stå bøyd, i andre har man ikke plass til annet enn å krype.

Tilgang til krypkjelleren kan være gjennom en luke i gulvet, eller en annen form for inspeksjonsluke – men noen krypkjellere mangler også helt tilgang.

Veggene i krypkjelleren består av enkel ringmur. Gulvet er ofte jordgulv, eller det kan være lagt støp.

Byggteknisk rådgiver i Huseierne, Ingeborg B. Engh. 

Fukt fra bakken trekkes inn

- En krypkjeller er en risikokonstruksjon. Det er stor fare for både fukt- og soppskader i en krypkjeller, forklarer byggteknisk rådgiver Ingeborg B. Engh i Huseierne.

- Grunnen til det er at man bygger en åpen ringmurkonstruksjon rett på bakken. Jordbakken inneholder alltid fuktighet, som da vil trekke opp i lufta i krypkjeller. Det betyr at alt som er i krypkjeller vil få samme fuktnivå som jordbakken på sikt. Og det igjen betyr at du kan få utvikling av både muggsopp på overflater, og råtesopp i trematerialer og bærekonstruksjoner, forklarer Engh.

Råtesopp svekker konstruksjonen

Men gjør det så mye om det er litt fuktig i krypkjelleren – det er jo ikke der man oppholder seg?

Dessverre er svaret at ja – det gjør noe. Oppfuktede trematerialer vil over tid kunne få råtesoppskader, og dette igjen bryter ned bæreevnen, og kan til slutt gjøre at bærekonstruksjonen svikter.

Muggsoppsporer er dårlig for inneklimaet

Vekst av muggsopp kan oppstå når relativ fuktighet er over 70 prosent.

- Muggsopp påvirker oss på en annen måte. Det påvirker inneklimaet, også i en hytte. Det skjer ved at luftbevegelser vil trekke luft fra krypkjeller opp i hytterommene. Da kan man ofte kjenne litt mugglukt. Hvis man er allergisk, kan man merke at man reagerer på muggsopp. Hovedproblemet er altså muggsoppsporer som påvirker innelufta. Det bør vi unngå i størst mulig grad, sier Engh.

Det er ikke bare allergikere som kan reagere på muggsoppsporer. Alle kan få negative symptomer av å oppholde seg i rom med muggsoppsporer i luften. Symptomene kan være astma, høysnue, hodepine, tretthet, konsentrasjonsvansker og nedsatt allmenntilstand.

Det hvite på denne bjelken er eksempel på soppvekst i krypkjeller. Kjelleren er svært fuktig, man kan se kondensdråpene henger i himlingen. 

Hold fukten unna

Selv om det er vanskelig å holde en krypkjeller sunn og tørr, kan man gjøre en del for å minimere fuktpåvirkningen fra jorden. Her er tipsene fra Huseiernes byggtekniske ekspert Ingeborg B. Engh:

Utvendig:

  • Utvendig bør muren dekkes med fuktsperre / knotteplast. Svært mange krypkjellere har ikke slik knotteplast, siden de er av eldre dato.
  • Man bør også unngå beplantning rett mot muren, det kan tilføre fukt.
  • Takvannet må ledes vekk fra muren.
  • Skrår terrenget ned mot ringmuren? Da vil vannet ledes i terrenget rett mot muren. Gode drenerende tiltak må da til.
  • Det må være mange nok ventiler i muren til at rommene blir godt gjennomluftet. Ventilene må kunne åpnes og lukkes. De skal stå åpne i vinterhalvåret. I sommerhalvåret, derimot, bør de lukkes.

Innvendig:

  • Materialer med fuktskader bør byttes ut.
  • Gulvet bør dekkes med fuktsperre.
  • Unngå å lagre materialer og annet i krypkjelleren.
  • Unngå å tette ventilene fullstendig, de må kunne åpnes og lukkes etter årstidene.
Fakta:

Tegn på fukt i krypkjelleren

Er du usikker på om du har et fuktproblem i krypkjelleren? Dersom det lukter «kjeller» og mugg kan det tyde på fuktproblemer. Det skal ikke lukte mugg innendørs, og mugglukt eller ubehagelig kjellerlukt kan komme opp fra krypkjeller.

Ta også trematerialene nøye i ettersyn. Ser du kondensdråper i himlingen, er det tegn på at det er altfor mye fukt i krypkjelleren. Er det hvite «tråder» som vokser utover materialene? Det er typisk muggsoppangrep.

Vil du sjekke hvor hardt materialene er angrepet av råtesopp, tar du en kniv og setter den inn i treverket i kjelleren. Går kniven lett inn i treverket, er det tegn på at det ikke er mye reststyrke igjen i materialene.

Har du tilgang på fuktmåler, kan det være lurt å bruke den i krypkjelleren. Fuktigheten i trematerialene i krypkjelleren bør ligge under 20 prosent, og relativ luftfuktighet bør ligge under 75 prosent.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer