Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig i 2020?

Gå til hovedinnhold

Hvor mye egenkapital må jeg ha for å kjøpe bolig i 2020?

Du kan låne inntil 85 prosent av boligens verdi når du skal ha lån til å kjøpe bolig. Det betyr at du må ha minst 15 prosent egenkapital. Se hvor mye det er ut fra hva du skal betale for boligen.

Så mye egenkapital må du har for å kjøpe bolig i 2020.
15 PROSENT: Du trenger egenkapital når du skal få boliglån til å kjøpe bolig. Her får du vite hvor mye egenkapital du trenger, og hva du da må låne.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukersjef i Huseierne

NB: Denne artikkelen omtaler boliglånsforskriften for 2020. For reglene for 2021 kan du lese her: Hvor mye kan jeg låne i 2021

 

Boliglånsforskriften ble videreført for 2020. I forskriften er det krav om at den som skal låne til bolig må ha minst 15 prosent egenkapital.

Det betyr at hvis du skal kjøpe en bolig til 2,5 millioner kroner, må du ha minst 375.000 kroner i egenkapital. (2.500.000 kroner x 15 % = 375.000 kroner.)

Boliglånsforskriften er gitt av Finansdepartementet. Den ble i all hovedsak videreført for 2020, og dagens versjon gjelder ut året. Les mer her. 

 

Bankene kan gjøre unntak for egenkapitalkravet

Det kan være hardt å ha stille med så mye egenkapital, særlig når man skal kjøpe bolig for første gang. Da har boliglånsforskriften et unntak.

Bankene har lov til å fravike reglene i 10 prosent av utlånene. I Oslo er det særkrav - der får bankene bare lov til å fravike reglene i 8 prosent av tilfellene.

Dette kan gjelde særlig for de som har høy inntekt og betjeningsevne, men mangler egenkapital.

En annen mulighet er at du får med deg en kausjonist som garanterer for deler av lånet. Dette er typisk foreldre eller besteforeldre.

Les mer: Dette må du tenke på når du er kausjonist

 

Skaff deg finansieringsbevis!

Du kan ikke gamble på at bankene vil fravike reglene i ditt tilfelle. Derfor er det viktig at de som skal på boligjakt skaffer seg finansieringsbevis. Da får du vite hvor mye banken kan tenke å låne ut i ditt tilfelle.

 

Bruk BSU til å spare opp egenkapital

Tabellen under viser hva du trenger i egenkapital. Det å spare opp penger er viktig. Bruk BSU - Boligsparing for unge - til å spare opp hvis du er under 34 år. Da sparer du til egenkapital, du får skattefradrag for det du klarer å spare i året, og du får i tillegg gode renter.

Bruk Huseiernes BSU-kalkulator for å se hvo mye du må spare for få den egenkapitalen du ønsker. 

 

Maks lån på fem ganger inntekten

Boliglånsforskriften setter ikke bare krav til egenkapital. Den sier også at du ikke får låne mer enn fem ganger brutto inntekt. Det betyr at hvis du har 500.000 kroner i inntekt, kan du maks låne 5 x 500.000 = 2,5 millioner kroner.

NB: Pass på at all gjeld skal regnes med i hvor mye lån du har. Det vil si at studielån, billån mm skal regnes inn i maks lånesum. Det samme gjelder kredittrammene for kredittkort!

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

 

Sjekk dine tall!

Hvor mye egenkapital du trenger kan du lese ut av tabellen under! Da ser du også hva fem ganger inntekten betyr for ulike lønnsnivå!

Låner du sammen med andre, er det felles inntekt som er utgangspunktet for beregningene.

Økonomien din må tåle renteoppgang på fem prosentpoeng

En annen viktig regel i boliglånsforskriften: Bankene må sjekke at økonomien din tåler en renteoppgang på fem prosentpoeng.

Koronapandemien i 2020 har ført til en rentenedgang som har gjort at det har blitt lavere renter og lettere å få lån. Boliglånsforskriften fra 2021 skal vurderes høsten 2020, og det kan være at den blir noe strammere for 2021.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer