Eksperten svarer: Bør jeg selge boligen selv?

Gå til hovedinnhold

Eksperten svarer: Bør jeg selge boligen selv?

Det er ikke bare prisen du skal tenke på når du lurer på hvordan du skal selge boligen. Det er også om du ønsker ansvaret og klarer å være en selger, forteller Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl.

EKSPERT: Carsten Henrik Pihl er Huseiernes forbrukersjef og har gitt råd om kjøp og salg av bolig i over 20 år. 

Av: Kristin Gyldenskog

Flere som skal selge boligen sin lurer på om man skal bruke eiendomsmegler, eller om man skal selge boligen selv. Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl har gitt råd om kjøp og salg av bolig i over 20 år.

Han har nylig spilt inn et nytt digitalt kurs i boligsalg for Huseierne. Der går han gjennom alle delene av boligsalgsprosessen. Kurset får du som er medlem gratis tilgang til! Se mer her!


Mange tenker at det kan være dyrt å bruke eiendomsmegler, og at man derfor bør kunne selge boligen selv. Men det er ikke bare prisen som er avgjørende for dette valget, mener Carsten Henrik Pihl:

- Det er etter min mening tre ting man skal vurdere hvis tenker på å selge boligen sin selv, forteller han:

  • Klare jeg å være selger av boligen?
  • Ønsker jeg det ekstra ansvaret det er å selge boligen selv?
  • Klarer jeg netto å spare penger på å selge boligen selv.

- En stor del av eiendomsmeglerens jobb er selve salgsjobben. Velger du å selge selv, må du gjøre alt selv. Du må lage salgsoppgave, drive markedsføring og ikke minst må du snakke med interessenter og drive budrunden. Dette er en jobb som er uvant for de fleste av oss, og du må gjøre en grundig vurdering av om du ønsker å ta denne jobben før du velger å selge boligen selv.

I dag finnes det flere ulike tjenester som kan hjelpe deg som selger boligen. Du får hjelp til enkelt oppsett av salgsoppgave, annonse mm. Men det er bare til oppsette. Selve teksten må du skrive selv. Og hvis du ikke er vant til å skrive selgende tekster, kan dette være vanskelig. I tillegg blir det mer telefoner å ta til interessenter og budgivere.

- I selge-selv-tjenestene får du tilgang til budportaler. Men det er en myte at budene bare kommer inn av seg selv etter visning. I de fleste budrunder er det en eller to budgivere. Da må du drive ganske aktivt salgsarbeid for å få inn budene hvis du selger selv, forteller Carsten Pihl.

Større ansvar

Det neste momentet du må vurdere er ansvaret du har som boligselger blir større når du selger selv, forteller Huseiernes forbrukersjef.

- Uten eiendomsmegler er det du som selger som er ansvarlig for all informasjonen i salgsprosessen. Rent juridisk er ansvaret du har som boligselger like stort når du selger bolig selv eller med eiendomsmegler. Men eiendomsmegleren har et eget selvstendig opplysningsansvar som kommer oppå det ansvaret du har som selger. Derfor kan du omtale eiendomsmegleren som et "sikkerhetsnett" i bolighandelen, forteller Carsten Pihl.

Sparer du penger på salgsprosessen?

Det å spare penger på å selge selv er ofte motivasjonen for å selge boligen selv. En eiendomsmegler koster ofte fra en 60.000-70.000 kroner og oppover. Bruker du en selge-selv-tjeneste koster det fra rundt 35.000 kroner og oppover inkludert tilstandsrapport og fotografering.

- Det som er viktig å huske på er at man må regne på sluttsummen. Hvis du klarer å få like mye for boligen som eiendomsmegleren, har du spart penger. Men det har du ingen garanti for. Får eiendomsmegleren inn mer penger, har du fort tapt på å selge selv, forteller Carsten Henrik Pihl.

Han peker på at det er alternativer:
- Det ene man kan gjøre er å velge det som heter hybridmegling. Dette er nettbaserte eiendomsmeglere som gjør det meste for deg, stort sett utenom visningen. Fordi kommunikasjonen skjer via nett og få møter blir prisen lavere. Ofte ned i området du får selge-selv-tjenester for, forteller Huseiernes forbrukersjef.

Les mer: Oversikt over de ulike måtene å selge bolig på finner du her!

- I tillegg bør du sørge for å velge riktig eiendomsmegler, og samtidig sjekke ut prisene og tjenestene de ulike leverer, avslutter han!

Les mer: Slik velger du eiendomsmegler

 

Digitalt kurs

Kurs om salg av bolig

1. januar 2022 kom det nye regler om boligsalg. I dette kurset går Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne gjennom de nye reglene, og andre viktige tema du trenger å kunne når du skal selge bolig. Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler