Beste rente på boliglån januar: De færreste bankene på topplisten har økt renten

Gå til hovedinnhold

Beste rente på boliglån januar: De færreste bankene på topplisten har økt renten

Norges Bank satte opp renten i desember i fjor. Huseiernes rentebarometer for januar viser at de færreste bankene på topplisten har endret renten. I alle fall ennå. Det er altså mulighet å spare inn dette rentekuttet!

SPAR PENGER, BYTT BANK: Ved å bytte bank kan du spare gode penger! Du sparer 7200 kroner ved å få 0,5 prosentpoeng lavere rente hvis du har et boliglån på to millioner kroner. (Foto: Ketut Subiyanto/Pexels)

Av: Carsten Henrik Pihl

 

På rentemøtet rett før jul satte Norges Bank opp styringsrenten. Noen banker reagerte med en gang og sette opp renten, andre har ventet litt til rett over nyttår.  

Årets første rentebarometer viser at blant bankene som konkurrerer om å være øverst på rentetoppen er det bare to banker som har endret renten: Landkreditt bank og Valdres sparebank. De andre har foreløpig latt renten stå uendret. 

Renteregningen øker i februar

Den siste renteøkningen får virkning i lommeboken fra februar, fordi bankene har to måneders varslingsfrist til deg som allerede er bankkunde fra renten settes opp. Det kan gjøre at noen av bankene på toppen venter til februar med å sette opp renten. 

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes leder for politikk og samfunn, Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om renteøkningen i januar 2024.   

 

Uansett: Alle bankene på topplisten har fortsatt en effektiv boliglånsrente på under seks prosent!

Mens de dårligste storbankene ligger på 6,50 prosent. Med et lån på to millioner kroner, sparer du rundt 7200 kroner i året etter skatt på å få ned renten dette halve prosentpoenget!

Under ser du hvilke banker som ligger på topp på Huseiernes rentebarometer, og hvordan disse ligger an mot storbankene. Hold muspekeren over banken for å se detaljene om lånet!

 

Fakta:

Nominell og effektiv rente

I Huseiernes rentebarometer finner du oversikt over både nominell rente og effektiv rente.

Nominell rente er selve renten på lånet

Effektiv rente er nominell rente og alle kostander du har ved betaling, slik som gebyrer for etablering, fakturagebyr når regningene betales mm. Effektiv rente vil variere med ulike nedbetalingstider, beløp og antall terminer. 

Effektiv rente er altså den faktiske kostnaden på lånet, og den renten du må bruke når du sammenligner ulike lånetilbud.

 

Bytt bank, eller prut på renten!

Ved å bytte bank eller prute ned renten 0,5 prosentpoeng, kan man spare to rentehopp - eller rundt 11.000 kroner i året etter skatt på et lån på 3 millioner kroner. I en stram husholdningsøkonomi er det gode penger å ta med seg!

Du kan i mange banker få en bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

 

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

 

 

 

 

 

Ikke medlem?

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer