Norges Bank setter opp renten nok en gang: Julegaven du ikke trengte!

Gå til hovedinnhold

Norges Bank setter opp renten nok en gang: Julegaven du ikke trengte!

Norges Bank gjør som de lovet, og setter opp styringsrenten igjen. -Dette var julegaven forbrukerne ikke trengte, skriver Huseiernes Carsten Henrik Pihl i denne rentekommentaren. Se vår oversikt over hvilke banker som har de beste rentene før rentebeslutningen!

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank setter opp renten nok en gang.
OPP IGJEN: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache og Norges Bank setter opp renten nok en gang. Det vil gi mange en boliglånsrente på godt over 6 prosent. Foto: Norges Bank

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache gjorde som hun varslet i september. Norges Bank satte torsdag 14. desember opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng.

Dermed er styringsrenten på 4,50 prosent, noe som vil gi boliglånsrenter mellom 5,60 og 6,60 prosent.

Se hvilke banker som ligger best an før renteendringene slår til nederst i saken! 

Dette var julegaven norske husholdninger ikke trengte. Selv om rentehevingen var varslet, har det vært mange ting som har talt for at Norges Bank burde holde renten uendret.

Økonomien kjøler seg ned, og vi mener de burde ventet for å fortsette å se hvordan den økonomiske utviklingen blir.

Vi vet at utgiftene i høst har vært tunge for mange, og det er før den siste renteøkningen i september har fått skikkelig virkning.

Dessverre blir neste år enda tyngre.

Dessverre er det slik at neste år blir enda tyngre. Alle renteøkningene får da full effekt. I tillegg ser vi at strømprisene holder seg høye, og de  kommunale avgiftene går opp i de fleste kommuner. 

Sentralbanksjefen har heller ikke noen gode nyheter om når renten skal ned. I prognosene de presenterer er det ikke planlagt for rentenedgang før tidligst neste høst. 

carsten_f_2500x1333.jpg

RENTEKOMMENTAR: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl følger boliglånsmarkedet tett. Her er hans kommentar om renteøkningen i desember 2023.   

 

Renteøkningen slår til i februar

Vi forventer at de første bankene setter opp renten allerede mandag til uken, storbankene pleier å være først ute med å sette opp renten. 

De som har boliglån vil ikke merke denne rentehevingen umiddelbart fordi bankene har åtte ukers varslingsfrist fra de velger å sette opp renten. Det betyr at denne økningen i renten ikke får virkning før midt i februar neste år.

Bankene har hevet renten "i smug" i november

Huseiernes rentebarometer for november viste at ganske mange banker hadde holdt renten uendret.

Men i slutten av november og starten av desember har en rekke banker hevet renten. 

Dette gjelder for eksempel både markedsledere som Himla, Bulder og Sbanken, samt storbanker som Danske Bank, DNB og Sparebanken Østlandet.

Derfor må du som har boliglån sjekke renten på lånet ditt, og vurdere å bytte bank!

Bytt bank, eller prut på renten!

Ved å bytte bank eller prute ned renten 0,5 prosentpoeng, kan man spare to rentehopp - eller rundt 11.000 kroner i året etter skatt på et lån på 3 millioner kroner. I en stram husholdningsøkonomi er det gode penger å ta med seg!

Du kan i mange banker få en bedre rente enn det som står i prislisten. Særlig gjelder dette hos storbankene som ofte har litt ekstra å gå på.

Slik går du frem for å prute:

Ring banken din først! Se hvilke vilkår du har nå, og hvordan dette matcher andre tilbud i markedet. Be om et nytt og bedre tilbud fra banken din.

Bytt bank! Får du ikke noe bedre tilbud, er det bare å ta kontakt med andre banker og høre hvilke betingelser du kan få der. Se listen under over hvilke banker som gir de beste tilbudene! Du kan sjekke din bank på Finansportalen - eller ta en titt på siste renteregning i nettbanken.

 

For ordens skyld: Huseierne har en avtale med Storebrand om medlemslån med rabatter. Storebrand setter sine renter uavhengig av Huseierne, og Huseierne kommenterer rentemarkedet uavhengig av Storebrand.

 

Se hvilke banker som har de beste rentene - før rentehevingen slår til

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer